Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ukrasnog četinarskog drveća
  • 19.03.2017. 08:00

Uzgoj ukrasnih četinara pretvorila u unosan posao

Nermina se zajedno sa suprugom Mujom odlučila za uzgoj i prodaju četinara koji krase dvorišta mnogih zaljubljenika u ovo ukrasno drveće.

  • 3.771
  • 336
  • 0

Da je hortikultura i uzgoj ukrasnih četinara jedan ozbiljan posao posvjedočila je i Nermina Skejić iz naselja Kovači kod Zavidovića. Nermina se zajedno sa suprugom Mujom odlučila za uzgoj i prodaju četinara koji krase dvorišta mnogih zaljubljenika u ovo ukrasno drveće.

Kako ističe ovo je porodični posao kojim se bave već 3 godine, a njena majka je 15 godina vodila ovaj posao pa je svoju ljubav prema hortikulturi prenijela na nju. Za sada ima jedan dulum obradive površine i nekoliko plastenika koji su iskorišteni za uzgoj, ali kako kaže u planu je sa proširenjem jer je potražnja velika,a kupci svojim zadovoljstvom i zahtjevima diktiraju tempo prizvodnje.

Sadnja i razmnožavanje

Sadnice nabavljaju sa prostora cijele BiH, ali uvoze i iz drugih zemalja, uglavnom iz rasadnika.

Na svojoj parceli proširuju proizvodnju na način razmnožavanja reznicom. S obzirom da je mjesto na kome uzgaja četinare dobro opskrbljeno vodom, uzgoj joj ne predstavlja veliku poteškoću. Proces proizvodnje reznice vrši u plasteniku, a zatim biljke stavlja u saksije. Kada biljka dostigne određenu visinu prenosi je na zemljište i vrši prehranu biljke.

Nermina četinarsko drveće uzgaja na prirodan način bez dodatka fitohormona. Koristi isključivo stajsko đubrivo ali po potrebi i umjetna gnojiva. Posao kojim se bavi zahtijeva saradnju sa drugim proizvođačima i kooperantima, jer kako ističe, bez razmjene iskustava i dobrih savjeta teško je uspjeti,a svaki savjet je vrijedan.

"Veoma je važna komunikacija sa kupcima. a naročito je bitno dati dobre savjete za pravilan uzgoj. Najveće zadovoljstvo je kada vidim da je kupac zadovoljan", rekla je Nermina.

Ono što ističe kao prednost ove proizvodnje jeste da su ulaganja u ovaj posao minimalna, a najviše je potrebno dobre volje i ljubavi prema hortikulturi.

Kako Nermina ističe nisu korisnici poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, ali to ne utiče na njihov posao, već naprotiv, podstiče ih na borbu i zalaganje za bolji uspjeh.

Od četinara najviše uzgajaju ukrasne čemprese i to razne sorte, kao što je loptasta globoza i zlatni elwoody, zatim brojne vrste tuja, šimšir te vrste iz roda Juniperus.

Prodaja uglavnom na licu mjesta

Kada je u pitanju prodaja baziraju se na direktnu prodaju i kontakt sa kupcima gdje kupci dolaze na njihovu adresu. Pored toga imaju i svoje prodajno mjesto u Sarajevu, ali takođe vrše i prodaju putem internet oglasa, kao i facebook stranici.

Za sve zaljubljenike u hortikulturu, kao i i vrijedne i marljive ljude, Nermina je iskazala preporuku za bavljenje ovim poslom. Naravno, savjete će uvijek rado dati.


Fotoprilog


Tagovi

Nermina Skejić Hortikultura Čempres.globoza Zlatni elwoody Šimšir Tuja Juniperus.


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".