Džemovi, sokovi, sirupi, marmelade i mnogo drugih proizvoda za zimnicu se može napraviti od crnih bobica
Bobice zove ili bazge, Sambucus nigra, su izuzetno cijenjene u medicini, ali i gastronomiji. Mogu se koristiti za pripremu soka, džema, marmelade, sirupa, likera, vina, a mogu se i sušiti. Pomažu kod liječenja prehlade i gripe, jačaju imunitet, smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, poboljšavaju opšte zdravstveno stanje i upotrebljavaju se za mnoge druge namjene. Bojene materije iz plodova se koriste u prehrambenoj i tekstilnoj industriji.
Sadrže veliku količinu vitamina C i A, kao i vitamine iz grupe B kompleksa, posebno vitamina B1. Od minerala imaju: natrij, kalcij, kalij, cink, magnezij, fosfor, bakar, željezo, i selen.
Veoma je važno da koristite samo crnu zovu i razlikujete je od drugih vrsta, posebno od crvene jer su veoma slične. Problem je veliki sadržaj cijanovodonične kiseline u plodovima drugih vrsta.
Ne treba pretjerivati s upotrebom svježih bobica zbog blage otrovnosti i problema koje mogu izazvati. Javljaju se crijevne smetnje, dijareja, povraćanje, učestalo mokrenje, vrtoglavica i visoka temperatura.
Ne koristite ih ako imate alergiju na biljke iz porodice kozokrvnica, akutne probleme s digestivnim traktom, Hronovu bolest. Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje njihovu upotrebu za trudnice i djecu do 12 godina. U malim količinama može da se bez problema koristi do 12 sedmica. Prije upotrebe konsultujte se s liječnikom.
Kako plodovi normalizuju rad probavnog sistema upotreba džemova i marmelada se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Naučna istraživanja su dokazala da se konzumacijom plodova rastvaraju masne naslage u krvnim sudovima i snižava krvni pritisak. Kada se tokom tri do četiri sedmice svaki dan pojede po tanjirić ili kašika zrelih, svježe ubranih bobica koje su posute šećerom i prelivene vinom ili limunovim sokom oporavlja se cijeli organizam, jer one čiste krv od otrova.
Svježe iscijeđen sok liječi akne na licu i čisti kožu.
Džem od zove
Za pripremu džema biće vam potrebno: 1 kg bobica, 700 g šećera i 200 ml vode. Odvojite plodove od peteljki i dobro ih operite. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti zbog njihove otrovnosti. Od vode i šećera napravite sirup u koji ćete dok još ključa ubaciti plodove. Prokuhajte 10 minuta i pustite da se prohladi, prestane ključati. Postupak ponovite još dva puta, a svaki put ostavite da se prohladi. Skuhan džem se pakuje u sterilne tegle koje se čuvaju na hladnim i tamnim mjestima.
Miješani džem s jabukama i šljivama
Ako volite isprobavati nove i neobične okuse, ovaj recept je za vas. Bit će vam potrebno: 200 g jabuke, 300 g plodova zove, 400 g šećera i limunska kiselina ili sok limuna.
Operite plodove jabuke i zove. Jabuku ogulite i nasijecite na komade. Sve stavite u blender kako bi napravili pire koji prebacimo u šerpu i dodamo malo soka od limuna i šećera. Sve lagano promiješajte i kuhajte 40 do 50 minuta uz povremeno miješanje dok ne postigne potrebnu gustinu. Vruć džem prebaciti u teglice koje dobro zatvorimo.
Tagovi
Autorica
Vinarija Stupovi
prije 1 godinu
hvala na divnom postu, evo da proširim još malo koga zanima. predviđa se da će dodaci ishrani na bazi crne zove da pređu prodaju vitamina C do 2028 godine zbog njenih neverovatnih učinaka naročito kod prehlada i infekcija. U Bosni se može pronaći jedan od najboljih brendova na bazi crne zove Sambucol, koga nažalost još uvek nema na tržištu Srbije. Ovde se mogu pronaći sve najnovije informacije o ovoj neverovatnoj biljci i ceo tekst je potkrepljen naučnim studijama: https://www.svezaimunitet.com/crna-zova/