Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trstika
  • 28.02.2018. 09:00

Trstika - trava za ukras, ali i za ishranu stoke

Trstika ili kanarska trava je veoma dekorativna biljka, dok se mlada koristi za ishranu stoke. Koristi se za borbu protiv erozije.

  • 914
  • 59
  • 0

Trstika (Phalaris arundinacea) poznata je pod nazivima blještac, tokavica, kanarska trava, plavi svetlik, svetlik. To je višegodišnja trava slična trski koja je rasprotranjena u Evropi, Aziji, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Izuzetno je invanzivna vrsta i potiskuje druge biljne vrste. Prisutna je na staništima sa visokim nivoom podzemne vode, pored rijeka, jezera, u ritovima. Sa rastom kreće veoma rano u proljeće.

Korijen trstike je dobro razvijen. Ispod površine zemlje razvija rizome kojima se širi i osvaja nova područja. Iz podzemnih čvorova razvija adventivno korijenje poput kukuruza. Na vlažnim staništima korijen ima idealne uslove za ravoj i zato se na takvim staništima brzo širi.

Trstika cvijeta tokom ljeta

Stablo dostiže visinu od 150 do 300cm. Spada u grupu najviših trava. Šiljasti listovi su dugi do  25cm i široki do 2cm. Na početku vegetacije stablo i listovi su nježni, kasnije ogrube. Cvast trstike je metlica duga od 8 do 20cm i veoma zbijena. Bočne grančice metlice, duge do 5cm, su naizmjenično raspoređenje i nose mnoštvo klasića. Metlica je u vrijeme cvijetanja raširena, a prije i poslije cvjetanja metlica je skupljena. Boja metlice može biti blijedozelena, crvena, tamnocrvena.

Trstika cvijeta tokom ljeta, u junu i julu. Sjeme trstike je sitno, dugačko oko 3mm.

Trstike se gaje kao ukrasne trave. Odlikuju se ljepotom svojih listova. Listovi trstike mogu biti tamni ili svijetli, prošarani tamnijim i svijetlijim nijansama u vidu pruga, mogu biti izrazito svijetle boje ili sa tamnocrvenim obrubom. Uzgajaju se na osunčanim ili polusjenovitim mjestima, pored vodenih površina ili na zabarenim mjestima. Na istom mjestu mogu da opstanu između 8 do 10 godina. U zemljištima sa dovoljno vlage i ako je dobro pođubrena postaje veoma agresivna i potiskuje sve biljke iz staništa stvarajući monokulturu. Dobro raste na siromašnim zemljištima, kao i na zagađenim industrijskim lokacijama.

Može da se koristi za proizvodnju paleta, biomase

Može da se koristi za proizvodnju paleta, biomase i kao sirovina u proizvodnji celuloze i papira.

U poljoprivredi se koristi za ispašu, kao sijeno i kao jeftina silaža. U ranim fazama razvoja, prije cvjetanja, koristi se za ishranu životinja. Za ispašu se koristi do visine od 20 do 25cm. Ispaša se tokom proljeća, u periodu intenzivnog rasta, obnavlja svake dvije sedmice na istoj lokaciji kada prođe period regeneracije.

Trstika od cvijetanja ogrubi i nije podesna za ishranu životnija. Ukoliko se kosi u toku ili poslije cvijetanja može se koristiti kao stelja. Prinos zelene mase se kreće oko 60t/ha ili 15t/ha sijena.

Koristi se u borbi protiv erozije

Trstika se sije u monokulturi u količini 16 do 18kg sjemena, a može da se sije u travnim smjesama u količini do 20% od ukupne količine sjemena.

Zbog osobine da stvara podzemnu mrežu rizoma i da je veoma invazivna, koristi se u borbi protiv erozije. Kada se jednom posije, trstiku je teško iskorijeniti.

Foto: ChWeiss/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Kanarska trava

Kanarska trava

Sinonim: - | Engleski naziv: Canary grass | Latinski naziv: Phalaris canariensis L.

Kanarska trava daje visoke prinose srednjeg kvaliteta u uvjetima veće vlažnosti ali na vrlo različitom zemljištu i nadmorskoj visini. Daje odlično sjeme za ishranu ptica. Pripada... Više [+]

Tagovi

Trstika Kanarska trava Ishrana stoke Biomasa Invazivna vrsta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]