Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite biljke
  • 29.08.2016. 08:00

Štavelj - korov, ljekovita biljka i insekticid

Štavelj je biljka sa mnogo lica. On je veoma prodoran korov, gurmanski specijalitet, ljekovita biljka, insekticid. Od načine pripreme i količine zavisi i njegovo dejstvo.

Foto: ArrantPariah/bigstockphoto.com
  • 9.580
  • 331
  • 0

Štavelj (Rumex spp.) pripada porodici Polygonaceae. Poznato je preko 150 štavelja koju su slični po izgledu. Rasprostranjeni su kao korov po cijelom svijetu, a najviše ih ima u umjerenoj zoni sjeverne hemisfere. Poznati su pod različitim nazivima: štavelj, štavalj, konjštak, štavljika, šćav, ščav, šcav, kiselica, ljutika, šavije, konjsko zelje.

Štavelj može biti, u zavisnosti od vrste, jednogodišnji ili višegodišnji. U bazalnom djelu stvara rozetu od širokih listova. Stabljika dostiže visinu od 20 do 150cm zavisno od vrste. Cvjetovi su sakupljeni u cvast u obliku metle na dugačkoj dršci. Oprašivanje se vrši pomoću vjetra. Stvara veliki broj sjemenki.

Štavelj je biljka koja je kao korov prisutna svuda,ali i na obradivim površinama. Izuzetan je invazivni korov koji se brzo šiti i zauzima površine. To je biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini i gastronomiji. Listovi štavelja imaju prijatan, kiselkast okus i pojavljuju se u rano proljeće.

Pretjerana upotreba štavelja nije preporučljiva zbog velikog sadržaja oksalne kiseline. Bubrežnim bolesnicima se ne preporučuje konzumiranje štavelja. Za ishranu se koriste: kiselica, tupolisni i obični štavelj.

Rumex obtusifolius - konjski štavalj, tupolisni štavelj

Ovaj štavelj je cijenjen u narodnoj medicini i gastronomiji. To je višegodišnja biljka koja dostigne visinu do 120cm. Korijen je vretenast i dopire duboko u tlo. Listovi su krupni i tupasti, slični listovima hrena. Cvijeta od juna do avgusta. Jedna biljka može dati i 7000 sjemenki koje se lako raznose. Često se susreće na livadama, oranicama kao korov. Može da se razmnožava i usitnjavanjem korijena prilikom obrade tla.

Stoka rado jede mlado lišće tupolisnog štavelja, dok starije izbjegava zbog gorkog okusa. Kod konja može da izazove avitaminozu B. Domaćin je nematodama.

Koristi se protiv hemoroida, težih proljeva i za opšte regulisanje probave. U većim količinama može izazvati slabost, povraćanje, pa čak i smrt.

Rumex crispus - obični štavelj

Obični štavelj je višegodišnja biljka koja naraste do 1m. Veoma slična tupolisno štavelju. Rubovi listova su nešto duži, oštrije se završavaju, a ivice su valovite. Jedna biljka formira oko 3700 sjemenki.

Listovi su jestivi, pa se upotrebljavaju u gastronomiji za pripremu variva, pita, čorbi. Koristi se i u narodnoj medicini. Sušenjem gubi otrovnost. Po svojim upotrebnim vrijednostima sličan je tupolisnom štavelju.

Rumex acetosella - kiselica, mala kiselica

Kiselica je jednogodišnja biljka koja naraste od 10 do 40cm. Listovi u rozeti su dugi od 1 do 6cm, a široki 2 do 15mm. Jedna biljka može da formira 3000 sjemenki koje zadržavaju klijavost do 6 godina. Najčešće naseljava zemljišta slabije plodnosti. Mladi listovi se koriste u narodnoj medicini i gastronomiji. Mogu se koristiti u salatama, varivima, čorbama.

Mlade biljke radu jedu ovce, ali u većoj količini mogu biti otrovne za životinje jer dovode do dermatitisa i upale sluzokože prednjih dijelova digestivnog trakta.

Poznate su i mnoge druge vrste: Rumex acetosa - kiseli štavelj, Rumex confertus - konjski štavelj, Rumex aquaticus - vodeni štavelj, Rumex thyrsiflorus - perasti štavelj, Rumex confertus, Rumex palustris, Rumex patientia, Rumex pulcher...

Štavelj u poljoprivredi

Svi štavelji su invazivne korovske vrste i treba ih uništavati prije cvjetanja i formiranja sjemena. Veoma brzo mogu preuzeti cijelu livadu i potisnuti korisne trave ili gajene kulture. Mlade listove stoka rado jede, ali starije biljke zbog gorkog okusa stoka ne jede. Štavelji u krmi umanjuju vrijednost pripremljene krme. Sjemenke se mogu rasprostirati preko stajnjaka.

Insekticid od štavelja

Od štavelja Rumex confertus priprema se insekticid koji se koristi protiv biljnih ušiju, tripsa, grinja. Najčešće se koristi u zaštiti duvana, rotkvice, dinje, kupusa. Tokom jeseni se prikupi korijen štavelja i osuši.

Priprema insekticida:

Uzima se 300g usitnjenog korijena kojeg smo sakupili tokom jeseni i prelije sa 10l tople vode. Voda treba da ima temperaturu od 60 do 70°C. Ostaviti da stoji 3h. Nakon toga se pripravak procijedi. Potrebno je dodati oko 40g sapuna radi boljeg djelovanja.

Foto: ArrantPariah/bigstockphoto.com


Tagovi

Štavelj Štavalj Korov Ljekovito bilje Biljni insekticid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.