Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljka srijemuš
  • 13.04.2016. 08:00

Srijemuš - ukusna biljka koja liječi!

Kao salata, tajni sastojak ukusne pite, pa i prirodni lijek, biljka srijemuš se sve češće nalazi na ovdašnjim trpezama. Nijedna biljka ne čisti tako dobro probavni sustav i krv, kao što to čini srijemuš.

  • 4.672
  • 257
  • 0

U proljeće je najdjelotvornija, a ova biljka iz porodice luka, predstavlja savršeni čistač krvi od otrova koji su se tokom zime nagomilali u organizmu. I ovog ranog proljeća srijemuš krasi tezge na pijacama.

Srijemuš se bere ručno, uglavnom srpovima. Problem je što njegova berba traje kratko, mladi listovi brzo se osuše i izgube ukus.

Poznat još i kao medvjeđi luk

Srijemuš je još poznat i pod nazivima divlji i medvjeđi luk. Zašto medvjeđi? Medvjeđi luk je dobio naziv zahvaljujući medvjedu kojem je to prvi proljetni obrok. Medvjed nakon dugog zimskog sna treba nešto brzo za okrjepu, a medvjeđi luk mu pruža sve ono što mu treba.

Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podsjeća na nešto blažu verziju bijeloga luka, srijemuš još uvijek na jelovnicima nema ono mjesto koje zaslužuje. Ali s vremenom se to polako mijenja pa je za vjerovati da će i srijemuš uskoro biti na jelovniku sve većeg broja domaćeg stanovništva. Ipak, važno je upozoriti, ukoliko krenete u potragu za ovom poslasticom, ne bi li obogatili pokoji recept, budite oprezni, jer ljudi znaju ovu biljku zamijeniti s otrovnim biljkama.

Ubojica otrova, djelotvoran u kuhinji

Upravo ti vjesnici proljeća, mladi listovi srijemuša su najukusniji i najzdraviji, kažu nutricionisti. "Stari listovi srijemuša imaju ljući i oporiji ukus, tako da se lišće ove biljke najčešće koristi za pripremu salate. Srijemuš se takođe može koristiti za regulaciju krvnog tlaka, smanjenja masnoće u krvi, protiv crevnih parazita, i jedna od najvećih vrijednosti te namirnice jest vitamin C koji je neophodan za liječenje proljetnog umora, jer preko zime se uglavnom koriste namirnice koje su termički tretirane i na taj način se smanjuje jedan dio vitamina, a ovo je svježa namirnica koja na lijep način osvježava jelovnik", ističe Snežana Ralić Maričić, nutricionistica.

Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne cvjetati, ali se zato lukovice skupljaju u ljetnjim i jesenskim mjesecima i služe za pripremu različitih lijekova. Od srijemuša se može raditi i kruh. Dovoljno je da se sjeckani srijemuš pomješa sa oštrim i integralnim brašnom i dalje radi po uobičajenom receptu za kruh.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Povrće Salata Ljekovita biljka Bijeli luk Lijek Srijemuš Vijesnik proljeća Snežana Ralić Maričić


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nije uspio spasiti 400 svinja od poplave: Zadnje što je čuo iz staje bio je alarm ventilacijskog sustava

Razorna poplava koja je pogodila središnju Europu odnijela je mnoge ljudske živote. Smatra se da ih je poginulo najmanje 17, a još se nekoliko osoba vodi kao nestalo. Mat...

Više [+]