• Sretni bambus
  • 18.11.2017. 07:00

Sretni bambus - za vazu, vrt i pozitivu

Sretni bambus uljepšat će vaš prostor u domu, a poslužit će vam i za uređenje dvorišta i bašče.

Foto: Heidi De Vries / Flickr
  • 810
  • 20
  • 0

Sretni bambus (Dracena sanderiana) je popularna sobna biljka, koja je atraktivna izgledom, ali pažnju privlači i svojom simbolikom. Naime, štovatelji Feng Shuija smatraju da potiče pozitivnu atmosferu u domu. No, treba napomenuti kako ova biljka nije pravi bambus, no kako podsjeća na njega, nosi upravo taj naziv.

Biljka koja nije zahtjevna

Bambus uspijeva na mjestima koja su svjetla, ali ga treba zaštititi od direktnog sunca. Optimalna temperatura za uzgajanje je od 15 do 32 stupnja. Treba ga držati u odstajaloj vodi, dubine 1,5 cm do 5 cm, koju je važno promijeniti jednom dnevno. Listovi često mogu požutjeti zbog klora u vodi, pa ih je potrebno odstraniti, kako bi mogli izrasti novi.

Moguće ga je posaditi i u zemlju, posebno ilovaču, ali u ovom slučaju treba obratiti pažnju da se ne pretjera sa navodnjavanjem, koje može izazvati bolest truljenja korijena. Prije sadnje, korijen potopite u vodu, a zatim ga posadite na dubinu od dva do tri centimetra. Nije potrebno prihranjivanje, a ukoliko ipak želite, to možete učiniti jednom mjesečno, đubrivom općeg tipa. Fungicidi i pesticidi pomoći će vam protiv bolesti bambusa - lisnih uši i gljivica.

Mlad bambus sporo napreduje, ali poslije se brže razvija.

Feng Shui

Bambus se tumači kao pozitivna biljka, koja, osim ugodne kućne atmosfere, može utjecati i na napredak na poslu, kao i na zdravlje i situaciju u ljubavi. Smatra se da u sebi sadrži svih pet elemenata - drvo, zemlju, vodu, vatru i metal, koje vraćaju harmoniju. Za ljubav su vam potrebne dve biljke, za sreću tri, za zdravlje pet, za blagostanje sedam, za prosperitet osam i za sreću na svim poljima devet biljaka.

Foto: Heidi De Vries / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

od 347 mNV do 921mNV Sto bi Merlin u pjesmi rekao: "Na vrhu uvijek ima mjesta, ako se krene sa dna"... Pročitaj cijelu bilješku »