Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eterična ulja
  • 30.07.2019. 09:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Žepče

Smilje i matičnjak povezali proizvođače iz Žepča i Hercegovine - istražuju i lavandu

U Žepču se nalaze nasadi matičnjaka, a članovi UPIP-a koji djeluju na području Hercegovine posjeduju nasade smilja i proizvode eterično ulje smilja. Radimo preparate prirodne kozmetike koji su bazirani na eteričnom ulju, priča Bernardica Barbarić iz UPIP Žepče.

Foto: Depositphotos/aga77ta
  • 296
  • 31
  • 0

Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče ima za cilj razvoj poduzetništva u lokalnoj zajednici, u čemu i uspijevaju. Proteklih su godina proširili svoje djelovanje širom zemlje i postali primjer podrške biznisima koji su u začetku. 

"Naš glavni zadatak je je razvoj poduzetništva ovog kraja, ali smo naša pozitivna iskustva prenijeli i u druge lokalne zajednice", priča Bernardica Barbarić iz UPIP Žepče pojasnivši kako rade na uspostavi i jačanju podrške za pokretanje biznisa. 

Posjeduju i pogon za preradu voća i povrća 

"Svojim aktivnostima u sektoru agrobiznisa težimo ka modernizaciji obrade zemljišta, konkuretnoj proizvodnji gotovih proizvoda kroz uvođenje inovativnih tehnoloških rješenja te konstantnoj edukaciji uzgajivača, prerađivača i proizvođača. Prvenstveno smo povezani sa sektorom ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i voća i povrća", kaže Barbarić predstavljajući udrugu koja je u Žepču osnovala "Mašinski prsten" koji se sastoji od motokultivatora, freza, prskalica, trimera i druge opreme potrebne za obradu zemljišta. Posjeduju i pogon za preradu voća i povrća u gotove proizvode kao što su sokovi, džemovi i slično, destilerije ljekovitog i aromatičnog bilja, te sušnica za sušenje voća, povrća, ljekovitog bilja, gljiva i slično, navodi Bljesak.info

Barbarić kaže kako je sva oprema nabavljena kroz projekte uz podršku donatora i u vlasništvu je udruge, a na raspolaganju je svim članicama koje provode aktivnosti u sektoru agrobiznisa i može ih se naći na  području cijele BiH. 

Suradnja sa članovima iz Hercegovine

Rad s eteričnim uljima je rezultirao interesantnom suradnjom između članova UPIP-a u Žepča i Hercegovine. 

"U Žepču se nalaze nasadi matičnjaka, a članovi UPIP-a koji djeluju na području Hercegovine posjeduju nasade smilja i proizvode eterično ulje smilja. Radimo preparate prirodne kozmetike, posebno kreme, losione, šampone, sapune, serume, tonike i drugo, a koji su bazirani na eteričnom ulju. Proizvodimo i vlastite čajeve te različite dodatke prehrani koji su bazirani na svojstvima i pozitivnom utjecaju ljekovitog bilja na ljudsko zdravlje. Naše trenutno tržište je BiH, ali se konstantno teži ka plasmanu proizvoda izvan granica BiH. Pojedini članovi posjeduju i certifikate za svoje finalne proizvode", pojašnjava Barbarić.   

Nakon što je pala cijena smilja, istražuju lavandu

Jedan od pozitivnih primjera je proizvođač Tomo Zelenika i udruga Težak. 

"Naši kooperanti su širom Hercegovine, te imaju uglavnom nasade smilja. Mi smo osigurali strojeve za destilaciju, čime pravimo poluproizvod – eterično ulje. Cijene su pale, te sada radimo kontinuirano na istraživanju terena, u prepoznavanju koje još vrste bilja mogu napraviti dobre rezultate ovdje. Trenutno radimo na 5 mikrolokacija lavandu, da vidimo kakvi će rezultati biti. Jednostavno, moramo istraživati potencijal koji ovo područje ima, razmišljati o različitim opcijama, te razvijati preradu. To je neki naš put", pojašnjava Zelenika.   

USAID/Sweden FARMA II projekt je pomogao razvoj ove mreže. "Upravo smo uz  potporu USAID/Sweden FARMA II projekta izvršili nabavku destilerije koja je smještena u Hercegovini. Time smo dodatno unaprijedili rad s ovim sektorom, te otvorili vrata suradnje. Poruka je jasna, svi proizvođači trebaju konstantno ulagati u znanje i opremu, kako bi bili konkurenti i kako bi mogli plasirati kvalitetan i siguran proizvod na tržište", zaključuje Barbarić. 


Tagovi

Eterična ulja Nasadi smilja Nasadi matičnjaka Uzgoj lavanjde Bernardica Barbarić Tomo Zelenika Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče Suradnja Udruga Težak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.