Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirijska ruža - hibiskus
  • 23.07.2018. 08:00

Sirijska ruža - ljepota cvijeta koji traje samo jedan dan

Mnogi ga imaju u svojim dvorištima, ali malo tko zna da je riječ o jednoj od najrasprostrenjenijih vrsta na planeti - hibiskusu. To je biljka zanimjive povijesti i možda najviše simbolike u cijelom svetu. Poznatiji kao kineski sljez ili japanska ruža, hibiskus ima preko 200 varijeteta iz familije sljezova - Malvaceae. Kod nas je napoznatiji pod imenom sirijska ruža.

Foto: Magdalena Nenković
  • 2.534
  • 75
  • 0

Na našim prostorima viđamo ga pored ograda. Najzastupljeniji su dvorišni grmovi, načičkani stotinama ljubičastih cvjetova. Bogato cvjetanje prati isto tako i bogata povijest i simbolika. Hibiskus vodi porijeklo sa prostora današnje Indije i Kine, a u Evropu je stigao 1731. godine sa biolozima, istraživačima iz Azije.  U tropskim i suptropskim krajevima raste u divljini, dok se na evropskom kontinentu njeguje kao ukrasna biljka. Vlasnici malo znaju o zanimljivim značenjima i povijesti te neobične biljke čiji cvijet traje samo jedan dan.

Najčešće uzgajana vrsta kod nas je Hibiscus syriacus ili sirijska ruža. Riječ je o vrtnom listopadnom žbunu, koji raste do 5 metara visine i cvjeta od juna do septembra u najrazličitijim bojama. Kod nas je ova biljka u dvorištima prepoznatljiva po ljubičastoj boji cveta.

Zašto je dobro imati sirijsku ružu?

Sirijska ruža ne zahtijeva pretjeranu njegu. Ima mnogo ukrasnih formi. Pogodna je za pojedinačnu i grupnu sadnju, a naročito za žive ograde. Raste veoma brzo, pa tokom godine može udvostručiti visinu. Odgovara mu svjetlo ili polusjenovito mjesto i humusno, dobro drenirano zemljište. Lako podnosi sušu, ali ga pred cvjetanje treba obilno zalivati. Otporan je na niske temperature, a orezuje se krajem zime i početkom proljeća. U pejzažnoj hortikulturi vrtni hibiskus se koristi za formacije ili žive ograde. Životni vijek mu je oko 50 godina. Istina je da njegov cvijet nema miris, ali obilato cvjeta i svoje nedostatke nadoknađuje raskošnim izgledom cvijeta.

Kod nas je ukrasna, a na drugim kontinentima korisna

Jedna vrsta hibiskusa, nazivana kanaf  koristi se za proizvodnju papira. Na Karibima se Hibiscus sabdariffa koristi kao povrće i za proizvodnju čajeva i džema. U Meksiku ga koriste za proizvodnju jamačanske vode, popularnog pića specifične boje i ukusa. U Egiptu i Sudanu je rasprostranjena karkada, čaj dobijen od hibiskusovih latica. Koristi se i u kozmetičkoj industriji, a u prošlosti  neki narodi njegovo cvijeće poklanjali bogovima.

Na japanskom hibiskus znači nježan, a na korejskom besmrtnost

Cvijet sa najviše simbolike u svijetu

Žuti cvijet hibiskusa je na državnoj zastavi Havaja. Vjenčić od hibiskusa poklanja se državnim zvaničnicima i turistima u znak dobrodošlice.  Na japanskom jeziku naziv hibiskus znači nježan. A za Kineze hibiskus ili kineska ruža ima različita značenja. Neki ga povezuju sa bogatstvom i slavom, a neki njegov nježan cvet povezuju sa mladošću.

U Južnoj Koreji, hibiskus je nacionalni simbol i viđa se na nacionalnim amblemima i obilježjima. Kod njih cvijet ove biljke znači  besmrtnost. Za vjenčanja je to vječna ljubav, a u ratu - nepobjedivost ratnika. U Maleziji je hibiskus nacionalni cvijet. Predstavlja život i hrabrost i nalazi se na njihovoj nacionalnoj valuti.

Cvijet  koji poručuje - iskoristi dan!

Hibiskus se naziva i cvijet jednog sata. Vjeruje se da kada vam netko pokloni hibiskus poručuje vam da iskoristite priliku, odnosno da uživate u svakom trenutku života. Istina je da cvijet hibiskusa traje samo jedan dan, ali uvele već sutradan zamjenjuju drugi. I tako sve do jeseni.


Tagovi

Sirijska ruža Hibiskus Cvijeće Čaj Dvorišni grm Pejzažna arhitektura Hortikultura Simbolika


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!