• Uzgoj lavande
  • 28.05.2019. 09:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Sestre Milka i Zora u penziji odlučile na porodičnom imanju uzgajati lavandu

Razmišljajući na koji način da ožive staro porodično imanje, a da opet ne moraju da provode na njemu 12 mjeseci u godini, sestre Milka i Zora su došle na ideju da naprave plantažu posvećenu lavandi, kraljici Mediterana. Zahvaljujući njihovoj upornosti miris lavande se sa daruvarskih polja ubrzo proširio preko Slavonije i Baranje, sve do Istre, Zagreba, pa do Banjaluke

Foto: Facebook/Proizvodi od lavande Banja Luka
  • 629
  • 608
  • 0

Opojan miris lavande i polja obojena u ljubičastu boju odmah nas asociraju na Provansu i jug Francuske, ili pak na neke primorske krajeve. Da ova ljekovita biljka, koja svojim opojnim mirisom umiruje i budi sva naša čula, može da se uzgaja i u kontinentalnim predjelima posljednjih godina često imamo priliku da se uvjerimo.

Među onima koji su odlučili da lavandu presele u srce panonske Hrvatske nalaze se i sestre Milka Ječmenica i Zora Godina, koje su staro porodično imanje u Daruvaru pretvorile u “malu Provansu”.

Od eteričnih ulja do melema

Iako jedna živi u Banjaluci, a druga u Zagrebu, nisu željele tek tako da se odreknu porodičnog imanja u Daruvaru na kojem su odrasle. Razmišljajući na koji način da ga ožive, a da opet ne moraju da provode na imanju 12 mjeseci u godini, došle su na ideju da naprave plantažu posvećenu lavandi, kraljici Mediterana.

Zahvaljujući njihovoj upornosti miris lavande se sa daruvarskih polja ubrzo proširio preko Slavonije i Baranje, sve do Istre, Zagreba, pa do Banjaluke.

"Tražile smo nešto što nas neće mnogo opterećivati i zahtijevati da stalno budemo prisutne na očevom imanju, a što će s druge strane spriječiti da imanje zaraste u korov. Odluka je prije šest godina pala na lavandu angustifoliu koja podnosi temperature i do – 25°C. Ispitale smo zemljište i dobile potvrdu da je tlo pogodno za uzgoj ove ljekovite biljke", kaže za Agroklub Milka Ječmenica, koja sa porodicom živi u Banjaluci.

Lavanda raste na porodičnom imanju u Daruvaru

Naša sagovornica ističe da su potom na imanju posadili oko 5.000 sadnica lavande, a njena sestra, koja živi sa porodicom u Zagrebu, registrovala je OPG "Zora", nakon čega je proizvodnja mogla početi.

Četvrte godine lavanda procvjetala u punom kapacitetu

U prve tri godine rodnost nije bila velika, a već četvrte godine lavanda je procvjetala u svom punom kapacitetu, pa su sestre kupile destilator i počele da proizvode eterično ulje od lavande.

"S obzirom na to da smo izabrale kvalitetnu vrstu lavande znale smo da ćemo dobiti i kvalitetno ulje, te stoga nije bilo dvojbe da nabavimo destilator i počnemo sa proizvodnjom eteričnih ulja. O ljekovitosti ovog ulja može se pričati danima. Možete ga stavljati direktno na ranu, a ako vas boli glava dovoljno je da ga malo utrljate u sljepoočnice i bolovi prestaju. Ako imate herpes, stavite par kapi ulja na njega i brzo nestaje", priča nam Milka.

Ona ističe da su nakon što su proizveli eterično ulje, počeli i sa proizvodnjom raznih drugih proizvoda od lavande, kao što su melemi, kreme, dezodoransi, balzami za usta, cvjetne vodice, ali i macerate, likere i slično.

"Eterično ulje dodajemo u meleme, kreme, dezodoranse i slično, jer je ujedno i antiseptik. Pravimo i začinsku so za koju koristimo morsku so sa dodacima lavande, nevena, ruzmarina i majčine dušice. Imamo i čajeve od lavande, ali i kombinacija lavande i kamilice", kaže Milka s ponosom.

Ekološka proizvodnja i ručna berba

Ona dodaje da proizvode koje naprave na imanju u Daruvaru ona i sestra prodaju po sajmovima kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. S vremenom su postale prepoznatljive, pa imaju mnogo stalnih mušterija koji su prepoznali kvalitet njihovih proizvoda i stalno se vraćaju po nove zalihe.

Milka kaže da su se proizvodi sa OPG "Zora" do sada mogli kupiti na sajmovima u Istri, Baranji, Slavoniji, a prodaju se i u Zagrebu, Banjaluci i drugim dijelovima BiH.

Proizvodi koje izrađuju vrijedne Milka i Zora mogu se kupiti na sajmovima u Hrvatskoj i BiH (Foto: Snježana Karić)

Ono na što su sestre posebno ponosne jeste što je proizvodnja lavande na njihovom imanju ekološka, a berba se obavlja ručno. Sestrama u poslu pomažu njihovi muževi Krešo Godina i Đorđe Ječmenica, a u vrijeme berbe lavande unajmljuju i dodatnu radnu snagu.

"Berba se obavlja ručno, srpovima, kao nekada u stara vremena. Za taj posao unajmimo žene koje nam pomažu u žetvi. Nakon berbe, lavanda se stavi u jutane vreće i dio lavande moj suprug Đorđe destilira, a od ostatka pravimo buketiće koje sušimo za čaj, ili za mirisne vrećice, dodatak začinskoj soli i slično. Iako imamo toliko veliki broj sadnica ne dobije se mnogo eteričnog ulja. Destilacijom dobijemo oko dvije do dvije i po litre", ističe Milka.

Zarada dovoljna da popune kućni budžet

Prema njenim riječima, uzgoj lavande nije zahtijevan, ali ipak joj se treba posvetiti. Već od ranog proljeća ove dvije porodice odlaze u Daruvar kako bi pokosile travu i opljevile polje lavande. Nakon toga, kako ističe Milka, na imanje dolazi ekološka komisija koja pregleda plantažu i daje svoju ocjenu, odnosno procjenjuje da li je uzgoj ekološki prihvatljiv. Naša sagovornica ističe da za uzgoj lavande ne koriste nikakvo đubrivo niti prihranu.

"Najvažnije je da u blizini plantaže nema drugih imanja, tačnije onih koja se tretiraju pesticidima i drugim hemijskim preparatima. Na taj način omogućen nam je ekološki uzgoj", priča Milka.

Sestre su poznate prepoznatljive po svojim proizvodima 

Ona ističe da se njihovi proizvodi danas sve više traže, iako je trebalo vremena da postanu prepoznatljivi na tržištu. Ljudi su u početku bili skeptični i trebalo im je vremena da se uvjere u kvalitet proizvoda ove porodice.

Milka ističe da zarada od prodaje njihovih proizvoda nije velika, jer su cijene prilagodili domaćem tržištu i ne traže mnogo za svoje proizvode.

"Ne idemo na veliku zaradu već tek toliko da dopunimo kućni budžet. Suprug i ja smo penzioneri, i ovo nam je dodatna zarada kojom smo zadovoljni", kaže Milka i za kraj poručuje da svi oni koji imaju parče zemlje trebaju da zasade nešto na njoj i tako sebi kroz rad na zemlji pruže duševni mir, ali i dodatnu zaradu.


Fotoprilog


Tagovi

Milka Ječmenica Zora Godina OPG Zora Daruvar Uzgoj lavande Plantaža Angustifolia


Autorica

Snježana Karić

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi