Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četinari
  • 11.02.2021. 15:15

Proces od oživljavanja reznica četinara do kupca traje pet godina

Dug proces rasta i razvoja sadnica je vjerovatno i jedan od razloga što se proizvođači tako lako ne odlučuju za ovu vrstu proizvodnje.

Foto: Radoslav Karanović
  • 408
  • 20
  • 0

Radoslav Karanović diplomirao je na Fakultetu tehničkih nauka, radi u struci ali se bavi i rasadničkom proizvodnjom četinara. U početku je to bio hobi, a danas je to veliki porodični posao koji su razvili svojim radom, iskustvom ali i upornošću, tako da četinari iz njegovog rasadnika "Jela" krase mnoge vrtove i dvorišta.

Posao su započeli 2013. godine uzgojem tuja (Smaragd, Columna, Globoza). Kako bi izbjegli početničke greške i adekvatno se edukovali obratili su se stručnjacima te stekli praktična i teorijska znanja. Prvi zasad zasnovali su na površini od 2.000 m2 gdje su imali i jedan plastenik koji im je poslužio za proces ožiljavanja biljaka.

Dva presađivanja do uzgoja na otvorenom

Četinare su od samog početka proizvodili ožiljavanjem reznica biljnih vrsta iz rasadnika, a kompletan ciklus proizvodnje počev od ožiljavanja do sadnice koja je spremna za presađivanje kod finalnog korisnika, traje oko pet godina.

"Nakon tog procesa, koji se odvija u plasteniku i traje oko dva mjeseca četinare presađujemo u prihvatne saksije koje punimo kvalitetnim supstratom", kaže Karanović dodajući da nakon godinu dana, kada je dobro razvijen korjenov sistem biljke ponovo presađuju u veće saksije, a poslije još jednog vegetativnog ciklusa sadnica četinara je spremna za presađivanje na otvorenom.

Tu mlade biljke ostaju još tri do četiri godine sve dok ne dostignu visinu od jednog do jednog i po metra, kada im je dobro razvijen korjenov sistem i kao takve spremne su za presađivanje u vrtove ili dvorišta.

Mlađi Karanović ocjenjuje kvalitet tuja

"Ovako dug proces rasta i razvoja sadnica je vjerovatno i jedan od razloga što se proizvođači tako lako ne odlučuju za ovu vrstu proizvodnje", tvrdi naš sagovornik napominjujući da svemu ovome treba dodati i činjenicu da su ulaganja velika, posao zahtjevan i odgovoran, a prvi finansijski rezultati dolaze tek nakon pete godine.

Najprodavanija kraljica tuja

Ova porodica danas se može pohvaliti rasadnikom na oko dva hektara, a akcenat i dalje stavljaju na četinare, najčešće je to jela, crni bor, evropska i srebrna smrča, šimšir, duglazija Pančićeva omorika, zatim nekoliko vrsta tuje.

"U našem rasadniku najzastupljenija je tuja smaragd simboličnog naziva - "kraljica tuja" kao najkvalitetnija vrsta za ovo podneblje, može se saditi pojedinačno, a odlična je preporuka za sadnju u grupacijama poput žive ograde", pojašnjava ovaj proizvođač napominjujući da je i najtraženija obzirom da je vrlo dekorativna i jednostavna za  održavanje.

Karanovići osim četinara uzgajaju i nekoliko lišćarskih vrsta, a to su javor, jasen, katalpa, crveni hrast, lipa, divlji kesten, bijela breza, evodija.

Najdraža preporuka kupaca drugim potencijalnim

Obaveza ima tokom cijele godine. U toku proljeća kada se radi na održavanju rasadnika ali i tokom jeseni kada je vrijeme sadnje i presađivanja pa tada dodatno angažuju sedam do osam sezonskih radnika. Najteži i najzahtjevniji dio posla je uništavanje korova, okopavanjem, frezanjem i plijevljenjem ali je, prema njegovim riječima, pravi užitak period kada krene vegetacija jer tada su jasno vidljivi rezultati dobrog i odgovornog posla.

"Velika mi je podrška moj otac koji je od prvog dana bio uz mene, kao i supruga Jelena ali i naša dva mala sina koji vole da su uz nas u rasadniku", priča nam sagovornik dodajući da sadnice popularizuje putem društvenih mreža, oglasa, reklamnog materijala ali mu je najdraži kada one iz njegovog rasadnika sami kupci preporuče drugima.

Karanovići osim četinara uzgajaju i nekoliko lišćarskih vrsta

"Sve češće nas zovu komšije naših kupaca pa se često u toku sezone vraćamo na ista mjesta što je ujedno poruka da radimo na ispravan i kvalitetan način", kaže na kraju Radoslav dodajući da će i dalje raditi na unaprjeđenju kvaliteta, bogatijoj ponudi ali i na intenziviranju proizvodnje prvenstveno modernizujući proces navodnjavanja i prihrane biljaka, a u planu je i povećanje površine rasadnika.


Tagovi

Uzgoj četinara Tuje Kraljica tuja Lisćarske vrste Presađivanje tuja


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.