Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega četinara
  • 24.04.2022. 15:00

Prihrana četinara ima specifične zahtjeve - najčešće im fali fosfora i kalijuma

Usporen rast, uvrnuti igličasti listovi koji su tamni na krajevima ukazuju na nedostatak fosfora. U slučaju kada nedostaje kalijum iglice lako ispadaju

Foto: Depositphotos/iceberg_dp
  • 95
  • 51
  • 0

Potrebe za hranivima listopadnih i četinarskih biljaka se razlikuju, a te razlike su još veće kada se uporede potrebe voćnih vrsta i četinara. Voćkama je potrebno mnogo više hraniva jer svake godine obnavljaju cjelokupnu zelenu masu, formiraju cvjetove i plodove.

Četinari nisu zahtjevni, ali se veoma često mogu vidjeti biljke koje zaostaju u rastu i razvoju i loše izgledaju. Za njihovu prihranu nije preporučljivo koristiti đubriva za voćne i druge kulture, jer najčešće sadrže velike količine azota. Njihove potrebe za ovim elementom nisu velike. Zbog prevelikih količina dolazi do propadanja korijena, intenzivnog rasta i produžene vegetacije što rezultira izmrzavanjem mladih, nedozrelih prirasta.

Simptomi nedostatka hraniva

Na četinarskim biljkama se vizuelnim pregledom veoma lako može utvrditi nedostatak hraniva. Najčešće pate od nedostatka fosfora i kalijuma. Usporen rast, uvrnuti igličasti listovi koji su tamni na krajevima ukazuju na nedostatak fosfora. U slučaju kada nedostaje kalijum iglice lako ispadaju.

Nedostaci elemenata poput azota, magnezijuma, željeza i bakra dovode do pojave žutih vrhova iglica. Ova pojava je više uočljiva na iglicama koje su starije od jedne godine. Veoma često se javlja kod smreke.

Manjak bakra može biti uslovljen viškom fosfora i zbog toga treba biti oprezan prilikom prihrane.

Kako đubriti četinare?

Dodavanje đubriva se obavlja dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Najveća aktivnost biljaka je u proljeće i to je termin kada su biljkama potrebna hraniva da izgrade novu zelenu i korijensku masu.

Preporučuje se upotreba zrelih organskih đubriva, komposta ili glistenjaka. Stajski ili živinarski đubar je bogat azotom i zbog toga se izbjegava njegova upotreba ili ako se upotrebljava moraju se smanjiti količine.

Kada je u pitanju primjena folijarnih đubriva, četinari imaju niz nedostataka. Krošnja je gusta, a igličasto lišće je zbijeno. Voštana prevlaka na listovima sprečava prijanjanje ovakvih preparata. Zbog navedenog je bolje prihranu obaviti dodavanjem hraniva u zemlju.

U jesen se unose ona bogata fosforom koji će postati aktivan tokom ranog proljeća.


Tagovi

Četinari Đubrenje četinara Žućenje iglica Smreka Njega četinara Ispadaju iglice Usporen rast


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.