Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 05.07.2024. 09:00

Pravnik Stefan u srcu Romanije uzgaja tropske biljke

Više od sedam vrsta palmi, limun, mandarine, te agava, banana i drugo ukrasno tropsko bilje raste u dvorištu Stefana Jolovića iz Sokoca na nadmorskoj visini preko 700 metara.

Foto: Marijana Simanić
  • 182
  • 37
  • 0

U srcu planine Romanije, gdje u vrijeme zimskog perioda temperaturne vrijednosti padaju do 30 stepeni ispod nule, rastu tropske biljke. Iako zvuči nevjerovatno, ali u Sokocu koji zimi često bude najhladniji grad u državi, našli smo ananas, banane, mandarine te limun, agava, masline, smokve i kaktuse, zatim, mnogobrojne vrste palmi, kao i japanska trešnja i šljiva.

Sve je to osmislio i u svom dvorištu uzgaja mladi Romanijac, Stefan Jolović, pravnik po struci, ali zaljubljenik u tropske biljke, egzotično drveće i hortikulturu u duši i po opredjeljenju.

Više od stotinu biljaka na jednom mjestu

"Na 500 kvadratnih metara, uzgajam više od stotinu različitih biljaka koje nisu tipične za Romaniju i ovaj predio, jer svi znamo koliko je zimi hladno u ovom gradiću, a biljke treba i zimi sačuvati i pripremiti ih za doček proljeća i njihovo ponovno cvjetanje i plodove", priča Stefan zagledajući i milujući svoje neobično blago.

Objašnjava nam da je ljubav prema biljkama razvijao od malih nogu, kada je sa djedom radio u bašti oko voća i povrća, a kasnije godišnjim odlascima sa roditeljima na more, uvidio je da ga posebno zanimaju palme kojima je i dan danas oduševljen. Trenutno u svom dvorištu ima sedam vrsta palmi donesenih iz najrazličitijih dijelova svijeta.

"Palmama sam oduševljen i to je po meni najkarakterističnija i najraskošnija biljka. Neke u mom vrtu su teške preko nekoliko stotina kilograma, pa zimi kada ih unosim u prostorije, moram pozvati prijatelje da mi pomognu", priča nam ovaj mladi domaćin, kazavši i kako je neke od njih kupovao po Mediteranu, a neke je i sam proizveo.

Listovi su oštri, tamnozelene boje, a ponegdje se presijavaju i na srebrenkastu. Po pravilu, za razmnožavanje je potrebno prisustvo i muške i ženske biljke. "Zimi ih treba dobro utopliti, držati u zatvorenim prostorijama sa dosta svjetlosti i zalijevanje smanjiti na minimum", kaže Jolović dodajući da bi volio da i sam napravi botaničku baštu u kojoj bi uzgajao i prodavao tropske biljke.

Svoje mjesto u dvorištu imaju banane, limunovi, masline, mandarine...

Tropske biljke, samo im ime kaže, uglavnom vole prijatne temperature, zimi sa dosta svjetlosti, jer one tada ne prekidaju svoj rast i razvoj, zbog toga je važno da imaju optimalnu temperaturu, vlažnost i redovno zalijevanje, dok one koje su više otporne na hladnoću treba umjereno zalijevati i držati u prohladnim prostorijama.

"Banana mi je jedna od najomiljenijih tropskih biljaka jer veoma brzo raste, za nekoliko mjeseci dostigne visinu preko četiri metra, a raspon listova bude oko dva metra što je čini veoma atraktivnom. Nije uspjela da izbaci plod i da sazri ovdje na Romaniji jer je za to potrebno ljetnja klima i vegetacija tokom cijele godine. Na prvim minusima stradaju liske, ali ostane stablo koje se odsiječe, dobro utopli i obloži slamom, te pokrije najlonom i na taj način prezimi u zatvorenoj prostoriji", pojašnjava Jolović i dodaje da je pored stabla banane veoma atraktivan i kutak sa agavom.

Ona se ovdje u ovom obrela kao poklon. Dobio je od prijatelja malu sadnicu i ovdje je već više od deset godina. "Poznata je po tome što se od nje pravi tekila i dominira u ovom dijelu bašte. Njena osnovna karakteristika su bodlje koje baš zabole kada se čovjek ubode ili ih dotakne", smješka se Stefan i miluju svoju ljubimicu agavu.

Limun i mandarina su kulture koje od tropskih biljaka najviše srećemo u domaćinstvima u ovom dijelu Republike Srpske. Za njih je veoma bitno da prezime u hladnijim prostorijama, sa slabim zalijevanjem kako bi na pravim način dočekali proljetnje mjesece i predstavile se u raskošnom sjaju.

"Kada sam bio na ekskurziji u Španiji donio sam kaktus kao malu sadnicu iz botaničke bašte, čisto kao suvenir, a evo nakon nekoliko godina dostigao je visinu preko tri metra. Karakteristično za kaktuse je to što imaju najljepše cvijetove u odnosu na druge biljke, ali kratko traju - samo 24 časa. Kaktusi zimi vole prohladne prostorije bez zalijevanja, a ljeti mnogo sunca i svako drugo veće zalijevanje kada su temperature preko 35 stepeni", priča ovaj neobični Sokočanin.

Podrška porodice je veoma važna

Stefanu u ovom hobiju pomaže i porodica, mama, tata, brat, te djed i baka. Kada on nije kući, svako od njih ima svoja zaduženja oko brige za biljke. On kaže da je ovo veoma primamljiv i dobro plaćen posao koji se isplati raditi.

"Zovu me iz svih okolnih gradova, tako da sam uredio mnogo hotela, kafića i tržnih centara. U zadnje vrijeme ponude stižu i iz Srbije, pogotovo Beograda tako stalno putujem i uživam u ovom poslu koji radim. Ne volim da se hvalim, ali mislim da su ljudi prepoznali moj kvalitet i to što radim tako da me stalno zovu za uređenje prostora u kojima borave, a često i traže savjete za neke biljke koje posjeduju. Od ovog posla može veoma dobro da se zaradi", završava priču Jolović pripremajući nekoliko novih mladica za sadnju.


Tagovi

Stefan Jolović Sokolac Tropske biljke Botanička bašta Romanija


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.