Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vučika
  • 16.03.2023. 07:30

Popularna i dekorativna: Kako posijati ukrasnu lupinu?

Prilagodljiva i veoma dekorativna vrsta iz porodice mahunarki čije sorte imaju cvjetove bijele, žute, ružičaste, ljubičaste, plave i crvene boje

Foto: Depositphotos/ionescu.cristina@gmail.com
  • 1.047
  • 102
  • 0

Popularne višegodišnje i dvogodišnje cvjetnice su ukrasne lupine, vučike, lat. Lupinus Polyphyllus koje imaju veoma dekorativna, dugačka cvjetna stabla. Pažnju privlače intenzivnom obojenošću cvjetova koji mogu biti jednobojni i dvobojni. Najčešće su bijeli, žuti, crveni, ljubičasti, plavi ili ružičasti. Pripada porodici mahunarki.

Odlikuje se brzim rastom, a kako postoje brojne sorte i hibridi, visina se kreće od 30 cm do nekoliko metara. Korijen je veoma dobro razvijen, ravan i dostiže u dubinu do 2 m. Cvjetaju od juna do kraja ljeta ili septembra. Plod je mahuna u kojoj se nalaze brojne svijetle sjemenke.

Pažnju treba obratiti na njenu toksičnost, jer sadrži proteine koji su snažni alergeni. Mogu biti uzročnik ozbiljne alergije, posebno na hranu.

Prilagodljiva na različite uslove

Sjetva se obavlja od marta ili u kasnu jesen. Može da se uzgaja na otvorenom i u posudama. Veoma je prilagodljiva na različite uslove. Kao i sve mahunarke obogaćuje zemljište, a odgovaraju im lagana pjeskovita i pjeskovito-ilovasta zemljišta. Dobro podnosi kisela zemljišta. Odlično uspijeva na osunčanim mjestima i polusjeni. Veoma je otporna na niske temperature, ali je osjetljiva na sušu u vrijeme cvjetanja.

Sije se u skupinama i tada najbolje dolazi do izražaja njihova ljepota. Sjeme je potrebno prije sjetve natopiti u mlakoj vodi 6 do 24 h. To će ubrzati nicanje. Razmak između biljaka se kreće od 45 do 50 cm.

Veoma je osjetljiva na presađivanje. Zbog toga pažljivo odaberite mjesto na koje ćete je posijati. Kod višegodišnjih sorti prve godine uklonite cvat. Zalijeva se jednom u dvije sedmice.

Drugi način razmnožavanja višegodišnjih lupina je uzimanjem izdanka iz osnove biljke s malim dijelom korijena u periodu marta. Reznice se posade u posude s pjeskovitim supstratom i redovno zalijevaju. Sadnja na otvoreno se obavlja tokom jeseni.


Povezana biljna vrsta

Lupina bijela slatka

Lupina bijela slatka

Sinonim: - | Engleski naziv: White lupin | Latinski naziv: Lupinus albus L.

Lupina bijela slatka uzgaja se za proizvodnju zelene mase i sjemena. Sjeme lupine sadrži 38 – 52% bjelančevina, 26 – 39% ugljikohidrata, 5 – 20% masti i oko 3,5% mineralne tvari.... Više [+]

Tagovi

Lupina Vučika Ukrasna lupina Ukrasno cvijeće Toksično cvijeće Obogaćivanje zemljišta Tlo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kina previše ovisi o uvozu žitarica - donijeli zakon o prehrambenoj samodostatnosti

Prvi kineski zakon o prehrambenoj sigurnosti usmjeren na postizanje "apsolutne samodostatnosti" u osnovnim žitaricama stupio je na snagu u subotu, jer najveći svjetski uv...

Više [+]