Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Popis bilja
  • 21.07.2017. 08:00

Popis bilja parka "Ravne 2" u dolini piramida

Pored infrastrukturnih sadržaja posjetioci imaju priliku da uživaju u raznovrsnoj bujnoj vegetaciji ljekovitog, ukrasnog i aromatičnog bilja.

  • 1.080
  • 86
  • 0

Turistička sezona je u punom jeku, turisti iz cijelog svijeta borave u dolini piramida, a organizacioni tim sa novim sadržajima upotpunjuje boravak gostiju. Osim piramida, i podzemnih tunela poseban ugođaj i mir daje prirodni park “Ravne 2”. Pored infrastrukturnih sadržaja posjetioci imaju priliku da uživaju u raznovrsnoj bujnoj vegetaciji ljekovitog, ukrasnog i aromatičnog bilja.

Prolazeći parkom i mapiranim stazama za šetnju nemoguće je, a ne primjetiti raznolikost biljnog svijeta kojeg je nakon istraživanja, fotografisanja i opisa predstavio mladi biolog mr.sc. Šabanović Elvedin u novopostavljenoj instalaciji edukativno-informativne table.

Spiralni botanički vrt i voće

U sveukupni prirodni ambijent odlično su se uklopile i prethodne instalacije, odnosno novi zasadi raznovrsnog bilja. Spiralni botanički vrt na samom početku parka pruža poseban ugođaj ljepote i mirisa raznovrsnog bilja poput ljute nane, lavande, bosiljka, kadulje, mažurana, matičnjaka, nevena, vlasca, ružmarina, timijana, čuvarkuće, pelina, miloduha, božjeg drvceta i još nekoliko aromatičnih i ljekovitih biljki. Iako tek na početku vegetacije aleja sa sadnicama voća duž šetnice pored šume pruža poseban ugođaj. 115 sadnica voća dobro je podnijelo zimu i u jeku pune vegetaije moguće je pronaći stabla jabuke, kruške, šljive, trešnje, breskve, kajsije, nektarine, višnje, badema, mušmule i dunje. Očito da svom bilju dobro prija pozitivna energija okolnih piramida.

Spiralni vrt s ružama

Edukativno - informativna tabla

Odnedavno park je bogatiji i za novu instalaciju edukativno - informativne table sa popisom i evidencijom flore u parku zahvaljujući istraživačkom duhu biologa mr.sc. Šabanović Elvedina. Svojim samoinicijativnim radom i istraživanjem u kompleksu "Arheološko-turističkog parka Ravne 2" evidentirao je i opisao oko 46 različitih biljnih vrsta, od kojih većina posjeduje određena ljekovita svojstva poput bršljena, maslačka, koprive, podbjela, vrbe, gaveza, drijena, bijele šumarice, šafrana, crvenog gloga itd.

"Specifična geologija i zanimljiv splet abiotičkih činilaca uvjetovali su autohtonu floru koja se ovdje još uvijek održava naročito u prizemnom spratu zeljastih biljaka. Detaljnim pregledom terena u nekoliko navrata konstatovao sam 34 zeljaste biljne vrste od kojih se jedna čak nalazi i na Crvenoj listi flore FBiH te 9 različitih vrsta zastupljenih u spratu drveća koje svakako upotpunjuje ovaj Park kao svojevrsnu vazdušnu banju", ističe Šabanović.

Posjetioci mogu vidjeti table sa popisom i evidencijom flore u parku

Kad nauka i praksa pružaju zadovoljstvo

Zahvaljujući magistru Šabanoviću stvoreni su idealni uvjeti za posjete parku školskih ekskurzija, sekcija biologije i ekologije. Osim mističnih podzemnih kompleksa tunela i piramida zasigurno sličnu mistiku ali prije svega ljepotu i korist pruža i sveukupna flora duž cijele doline piramida, ali svakako i one na samoj piramidi. U prethodnom radu magistr Šabanović je u svojoj knjizi "Ljekovite biljne vrste na Visočici" (piramida "Sunca") Šabanović Elvedin, Bektić Sanida, opisao je biljne vrste ljekovitog učinka na Visočici kojima očito odgovara stanište na piramidi "Sunca". U knjizi pored evidentiranog bilja, magistr Šabanović dao je i osvrt kroz preporuku o održivosti biljnog sustava: "...Isto stanište može biti trajan izvor određenog bilja ukoliko se prema njemu odnosimo na pravilan način. Moramo poznavati karakteristike svake biljke i poštovati pravila njenog sakupljanja." Stoga postavljena edukativno-informativna tabla sa popisom biljnih vrsta zasigurno će probuditi svjest o očuvanju prirode i njene cjelokupne flore.


Fotoprilog


Tagovi

Piramida Park Ravne2 Bilje Botaički vrt Miris Vegetacija Voće Tabla Flora Šabanović Elvedin Ljekovito Posjeta Visočica Stanište


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...