Podbjel je ljekovita biljka čiji se cvjetovi pojavljuju rano u proljeće. Koristi se u narodnoj medicini kao najbolji lijek za disajne organe i kod upornog kašlja.
Podbjel (Tussilago farfara lat.) je niska, višegodišnja ljekovita biljka veoma cijenjena u narodnoj medicini kao lijek protiv bolesti disajnih organa i upornog kašlja. U narodu je osim naziva podbjel ova biljka poznata i kao pustica, lopuh, lepuh, kopitnjak, kopitnjakovo lišće, kozja brada, konjski lopuh, repušina, marta, kopačica, vinova kopačica, konjsko kopito. Naziv konjsko kopito je dobila zbog sličnosti lista i otiska konjskog kopita. Raste na vlažnim mjestima uz potoke, kanale, jarke, na svježe iskopanom ilovastom zemljištu
Na površini zemlje u rano proljeće se prvo pojavljuju cvjetovi na drškama, a poslije se pojavljuju listovi. Iz podanaka se razvijaju ljuspaste cvjetne stabljike visoke do 20cm. Na vrhu stabljike se nalazi jedna cvjetna glavica žute boje. Cvjeta tokom marta i aprila ili ranije ukoliko to dozvole vremenske prilike, a listovi se pojavljuju u maju kada završi cvjetanje. Listovi imaju duge lisne drške, srcolikog su oblika, lako se prepoznaju po vunastim dlačicama. Potpuno razvijeni listovi mogu biti veoma veliki i imati prečnik oko 20cm.
Podbjel se može uzgajati u dvorištu, ali treba napomenuti da je veoma invazivan i potiskuje ostale biljke. Veoma lako se razmnožava sjemenom, reznicama i djelenjem korjena. Tokom proljeća razmnožava se sjemenom i korjenovim reznicama, a tokm jeseni reznicama i djeljenjem korjena.
Osim što je ljekovit, podbjel može da se koristi i u gastronomiji poput špinata. Njegovi listovi su veoma bogati vitaminom C i koriste se za pripremu salata, variva, juha, a od cvjetova se može pripremiti zimnica. Koriste se mladi listovi bez lisnih drški, dok su ostrajeli listovi gorki, tvrdi i zbog toga nisu za jelo.
Podbjel je poznat kao najbolji lijek za disajne organe i ublažavanje kašlja. Sam latinski naziv roda tussilago vodi porijeklo od riječi tussis – kašalj i ago - djelujem. Beru se i koriste listovi i cvjetovi. Listovi sadrže više ljekovitih materija. Upotreba podbjela treba biti pod nadzorom liječnika, a trudnice ne trebaju da koriste pripravke od podbjela. Izbjegavat dugotrajno korištenje podbjela zbog negativnog djelovanja na organizam. Prilikom uzimanja između terapija praviti pauze od nekoliko sedmica. Maksimalno se može koristit u terapiji 3 do 4 sedmice uz dnevnu upotrebu do 3 šolje čaja.
Cjetovi se skupljaju u rano proljeće dok se cvjetne glavice nisu posve otvorile, tada su najljekovitije. Listovi se beru dok su mlađi, u maju i u prvoj dekadi juna. Najljekovitiji su listovi rasli na osunčanom mjestu. Suše se u tankom sloju. Cvjetovi se suše na Suncu, a usitnjeni listovi u hladu. Kod berbe listova obratiti pažnju da se beru čisti listovi, jer ih ne treba prati prije sušenja. Prilikom pranja smanjuje se njihova ljekovitost.
U narodnoj medicini podbjel se koristi kod problema sa bronhitisom, astmom, kašlja, opšte slabosti organizma, kožnih oboljenja, upalnih procesa, problema sa kostima i zglobovima, upale sluznice crijeva i želuca, smiruje upalu sluzokože grla i ždrijela. Najbolje dejstvo podbjel ima na disajne organe jer pomaže kod rastvaranja sluzi i njenog odstranjivanja iz pluća.
Kada se u proljeće sakupe mladi listovi, operu i zgnječe dobijamo izuzetno ljekovitu kašu koja se stavlja na područje pluća. Ova ljekovita kaša liječi mnoge plućne bolesti.
Ovaj čaj se lako priprema. Dovoljno je kašiku suvih listova ili cvjetova podbjela preliti sa 2,5dl vrele vode i ostaviti u poklopljenoj posudi 5minuta. Procjeđen čaj se zasladi medom i pije do tri puta na dan. Po želji se može dodati i malo limunovog soka.
Za obloge od lišća uzme se list podbjela i namaže svinjskom mašću ili uljem. Ovakve obloge pomažu kod posjektina, zagnojenih rana, upaljenih zglobova. Djelovanje na bolne zglobove se pojačava ako se ove obloge privežu krpom namočenom u rakiju.
1. Recept
Potrebno je uzeti staklenu teglu i naizmjenično redati sloj lišća i sloj šećera. Kada se tegla napuni treba je zatvoriti celofanom i ostaviti na tamno mjesto sa ujednačenom temperaturom. Poslije 8 sedmica završiće se fermentacija sadržaja, a dobijenu masu prokuhamo. Kada se ohladi i procijedi sirup se presipa u male bočice. Tokom zime ovaj sirup se uzima u manjim količinama i odlična je odbrana od gripe.
2. Recept
Za pripremu ovog sirupa potrebno je iz samljevenog, mladog lišća podbjela iscjediti 1l soka i lagano kuhati 10 minuta. Zatim se dodaje 500g meda i kuhamo još 5minuta. Ohlađen sirup uzima po 2 kašike tri puta dnevno.
Tagovi
Autorica