Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatki pelin
  • 25.11.2018. 09:30

Petar Mihić iz Ljubinja uzgaja slatki pelin - biljku koja liječi

Ljubinjac Petar Mihić među prvima je u Bosni i Hercegovini krenuo u proizvodnju slatkog pelina. Prije četiri godine, kada je Hercegovinu uveliko bila zahvatila smiljomanija, on se odlučio za biljku čija su ljekovita svojstva od davnina poznata.

Foto: Arhiva Petra Mihića
  • 14.030
  • 208
  • 0

Plodno hercegovačko tlo, osim za bavljenje vinogradarstvom, pogodno je i za uzgoj ljekovitog bilja. Upravo na to, računao je Petar Mihić, kada je krenuo u svoju priču sa slatkim pelinom, biljkom koja je na ovim prostorima poznata i pod nazivom bejturan

"Za slatki pelin sam se odlučio  jer su svi krenuli sa uzgojem smilja, a ja sam tražio biljke koje drugi nisu sadili. Ove godina sam zasadio 3 dunuma  porodične zemlje u Ljubinju. Ulaganja nisu velika s obzirom na to da imam svoje sjeme, zemlju i sve radimo sami, porodica i ja", počinje priču Petar. 

Prodaje uglavnom male količine, a narudžbine stižu preko interneta

Od zasađenih tri dunuma dobio je oko 100 kg suve mase. Ne uspije sve prodati jer je problem što nema organizovanog otkupa, pa je prinunuđen da sam traži tržište, a to se uglavnom svodi na prodaju malih količina. 

Tinktura i cvjetni prah od slatkog pelina

"Prodaja većinom ide u malim količinama, po 100g, ljudi naručuju uglavnom preko interneta. Trenutno pravim i tinkture i cvjetni prah od slatkog pelina.Tinkture u suštini predstavljaju tečne ekstrakte biljaka. Samo 20 kapi tinkture jednake su, čak jače od cijele šolje čaja. Tinkture koje se proizvode u domaćoj radinosti boljeg su kvaliteta od onih  komercijalnih", objašnjava Petar čije proizvode možete pronaći i na stranici Slatki pelin

Prema riječima našeg sagovornika slatki pelin je zahtjevna biljka koja traži dosta rada. “Ima posla, svaki dan pomalo. Slatkom pelinu treba obezbijediti dovoljno vode, proizvodnja je organska, nema nikakvog prskanja hemikalijama, treba redovno travu čupati”, priča Petar.

Slatki pelin u borbi protiv raka?

Slatki pelin je specifična biljka koja može da dosegne visinu od dva metra. Ima glavičaste mirisne cvjetove svijetlo-žute boje. Plod su joj sjemenke koje su izrazito sitne, a od davnina su poznata ljekovita svojstva ove biljke. Artemisinin koji je sastavni dio slatkog pelina koristi se kao sredstvo za liječenje malarije što je istaknuto u brojnim medicinskim publikacijama.

Oko slatkog pelina ima dosta posla

Sve se češće mogu naći i informacije da je slatki pelin lijek protiv raka. Obično se takvi članci pozivaju na istraživanja jednog kalifornijskog instituta za rak koja su pokazala da artemisinin može za otprilike 16 sati uništiti 98 % stanica raka dojke. U tom slučaju, slatki pelin treba koristiti zajedno sa željezom, jer sama biljka uspije uništiti samo oko 28 % stanica raka. Slatki pelin kao lijek od raka još nije dovoljno testiran i službeno odobren kod liječenja ljudi.

Petar Mihić uzgaja i sakuplja i drugo ljekovito bilje 

Petar od uzgoja slatkog pelina ne odustaje, već pravi planove za naredni period. Proizvodnju će nastaviti u istim količinama, a u pripremi ima još par proizvoda na bazi pelina. Osim ove biljke ima zasađene i manje količine nevena, ruzmarina i bosiljka.

"Ove godine sam pravio ulje i kremu za sunčanje od njih, a u tom smjeru ću nastaviti i naredne godine. Tinkture još pravim od svih biljaka koje rastu u Hercegovini - kadulje, hajdučke trave, ive, koprive, kantariona, nane, smilja, konopljike, vrijeska, gloga, majčine dušice", zaključuje Petar.
 


Tagovi

Petar Mihić Ljubinje Slatki pelin Ljekovito bilje Tinktura Cvjetni prah


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍