Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasni grm
  • 19.04.2023. 07:30

Pajasmin: Ukrasni grm opojnog mirisa - kako do obilnog cvjetanja?

Stvoreno je mnogo sorti različite visine i cvijeta. Obilno cvjetanje zavisi od redovne rezidbe.

Foto: Depositphotos/LuGrish
  • 1.413
  • 73
  • 0

Nekada je bilo nezamislivo dvorište bez grma pajasmina ili lažnog jasmina Philadelphus coronarius. Vodi porijeklo iz jugoistočne Evrope i Male Azije. Ovaj listopadni grm pripada porodici hortenzija i može da naraste u visinu do 3 m. Širina grma može biti do 3,5 m. Stvorene su sorte koje narastu do 1,5 m, odnosno još  niže visine do 75 cm. Sadi se pojedinačno ili u manjim grupama.

Opojan miris

Svoju popularnost duguje nježnim cvjetovima koji imaju opojan miris koji podsjeća na miris narandže. Najčešće su bijeli, ali su sve popularniji pajasmini s dvostrukim cvjetovima koji imaju obojen središnji dio. Cvjeta u periodu od maja do kraja jula. Cvjetovi su krupni, promjera od 2,5 do 4 cm, i sakupljeni u grozdove na vrhovima grana.

Dobra je medonosna biljka. Listovi sadrže saponin i kada ih protrljate očistit ćete ruke, osim uljnih mrlja. Kora grana i debla se guli u trakama i otkriva svijetlo drvo. 

Voli sunce i vlagu

Za sadnju treba odabrati sunčano ili polusjenovito mjesto. Odgovara mu zemljište s dovoljno vlage tokom godine, dobro drenirano, da je bogato organskom materijom. Tolerantan je na različite tipove zemljišta, ali ne podnosi teška i prevlažna. Razmnožava se sjemenom, proljetnim i ljetnim reznicama ili margotiranjem početkom ljeta.

Najlakše je da početkom ljeta uzmete reznice i posadite je u saksije. Ovako dobivene biljke cvjetaju poslije tri godine.

Kako do  obilnog cvjetanja? 

Redovnom rezidbom obezbijedit ćemo obilno cvjetanje. Nakon precvjetavanja uklanjaju se grane koje su dale cvjetove. Oni se formiraju na lastarima, prošlogodišnjim mladarima.

Također uklonite grane koje rastu u središnji dio kako bi izbjegli zagušenje grma i ogoljavanje.

Biljka raste veoma brzo, a grm može biti širok zbog izbijanja većeg broja mladica iz osnove. Prihranu je najbolje dodati tokom proljeća. Veoma dobro reaguje na malčiranje, jer mu odgovara bogat sadržaj organskih materija. Otporan je na većinu bolesti i štetočina, ali se na njemu mogu pojaviti hrđa i pepelnica. Veoma često se početkom ljeta na listovima mogu zapaziti lisne uši a domaćin je crnih ušiju.


Tagovi

Pajasmin Lažni jasmin Philadelphus coronarius Medonosna biljka Mirisni grm Sadnja pajasmina Ukrasni grm Rezidba grma


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.