Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekofarma Duboštica
  • 23.03.2017. 08:00

Obiteljsku farmu pretvaraju u vodeću eko firmu

Ekofarma Duboštica zasad je osvojila srebrnu medalju "Bosanski ljekoviti cvijet" za pripravke na bazi ljekovitog bilja, brončanu medalju "Bosanski ljekoviti cvijet" za planinski čaj, zlatnu medalju za preparat Bronho med, te srebrnu medalju za melem!

  • 1.065
  • 149
  • 0

Misija Ekofarme Duboštica je da se ostane na svojoj zemlji i da proizvodi ekološki čiste proizvode Bobovačkog kraja. To im zasada ide dobro. Proizvodnja ljekovitog bilja na ovoj farmi je kako su nam rekli pokrenuta 2000. godine i do danas su širom BiH distribuirali razne ljekovite pripravke.

"Do poplava koje su pogodile BiH mnogo je bilja izašlo iz naše ekofarme. Poslije poplava nismo imali ničiju podršku, ali smo nastavili koliko smo mogli sami urediti zemljište i obnoviti ga", kažu iz Ekofarme Duboštica koja se nalazi na području Vareša.

Visinski dijelovi na kojemu se farma nalazi dali su idealne uvjete za proizvode bez pesticida, a poseban način sušenja i biranja ljekovitog bilja je prenesen sa starijih generacija na mlađe.

Medalje za najbolje

Ova ekofarma ima viziju da preraste od obiteljske proizvodnje do vodeće firme u proizvodnji, preradi i plasmanu proizvoda ovog kraja.

U njihovoj proizvodnji se nalaze čajne mješavine, eliksiri i sirupi, kapi, kreme i melemi s kojima se mogu liječiti razne bolesti poput "ženskih bolesti", kolesterola, bolesti pluća i bubrega. Njihovi preparati pokazali su se učinkoviti i protiv alergija, kožnih bolesti, hemeroida, akni. Također, u svojoj ponudi imaju i eliksir za dug život.

"Postoji veliki interes za čistim ekološkim biljem. To je djelatnost koja je u ekspanziji, jer se podiže svijest ljudi kod nas", rečeno nam je.

Svoje proizvode su predstavili na raznim međunarodnim sajmovima gdje su imali zapažene uspjehe. Osvojili su srebrnu medalju "Bosanski ljekoviti cvijet" za pripravke na bazi ljekovitog bilja, brončanu medalju "Bosanski ljekoviti cvijet" za planinski čaj, zlatnu medalju za preparat Bronho med, te srebrenu medalju za melem.

Rast proizvodnje

Ekofarma Duboštica je dokaz kako je proizvodnja ljekovitog bilja djelatnost koja će samo rasti i rasti. To ne čudi jer se vjeruje kako u BiH ima preko 700 vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja, od čega se eksploatira samo njih 200.

I statistički podaci govore isto. Naime iz godine u godinu raste izvoz ljekovitog i začinskog bilja, eteričnih ulja i meda. Ukupan izvoz gljiva, šumskih plodova, ljekovitog bilja, začinskog bilja, eteričnih ulja i meda prošle godine iz BiH iznosio je 32 milijuna KM i veći je za tri milijuna KM u odnosu na 2015. godinu.

Vanjskotrgovinska komora ovu granu smatra najperspektivnijom kad je izvoz u pitanju, te ističu kako su ovi bh. proizvodi najtraženiji u Europi. Stoga ne čudi podatak da se najviše ljekovitog bilja izveze u europske zemlje poput Italije, Francuske i Njemačke.


Tagovi

Ekofarma Duboštica BiH Ljekovito bilje Uzgoj Proizvodnja


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.