Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledeni val
  • 23.01.2017. 14:00

Nema zime za smilje, sadnice će se oporaviti

Ledeni val nije ostavio veliki trag na smilje u Hercegovini.

Foto: Eco Mediteran/Smilje.info
  • 3.141
  • 476
  • 0

Hladni val koji je u posljednje vrijeme pogodio područje Hercegovine ostavio je utjecaj na nasade smilja. Prve informacije koje su govorile kako je led uništio kompletne nasade smilja, čini se, nisu točne.

O utjecaju leda na smilje razgovarali smo sa Zadrugom Eco Mediteran, jednim od većih uzgajivača smilja u Hercegovini.

Sadnice će se oporaviti

"Naš je tim pratio stanje temperature zraka cijelo vrijeme dok je trajao hladni, istočni val koji je donio minuse. Međutim, ti minusi i ledovi nisu mogli naškoditi nasadima koji su stari preko godinu dana, dok na mlađe nasade je ipak mogao djelomično utjecati ovaj hladni val", kažu za Agroklub.ba iz Eco Mediterana.

"Sadnice na koje je utjecao led najbolje je ostaviti do proljeća gdje će se većina oporaviti. Kod mlađih na proljeće u startu (nasumično kod pojedinih oštećenih sadnica) pregledati korijen. Ako je korijen do svijetlo smeđe boje sadnica je najvjerojatnije i dalje zdrava, a za starije sadnice iz korijenovog vrata će krenuti nova zelena masa. Stvar je da se kod nasada starijih od godinu dana korijenov vrat iznimno razvio, a korijen je otišao 30-tak i više centimetara u dubinu koji je povukao postrani korijen dublje u zemlju. Naravno, već na tim dubinama nema značajnije hladnoće", dodaju iz Eco Mediterana.

Led ubio nametnike

Iz Eco Mediterana kažu kako po temperaturama posljednje dvije zime i nisu bile prehladne. Kažu kako su zime bile vlažne i kišovite što je doprinijelo razvoju brojnih poticajnih bolesti, bakterija, ličinki na parcelama. Razvoj nametnika je mogao mnogo gore naštetiti nasadima nego led. Također, razne vrste truleži su kasnije mogle napraviti pandemiju na nasadu.

"Sve u svemu led je dobrodošao da ubije sve ono što je potencijalno opasno na nasadima za smilje, ako je uz to naštetilo tek nekoj sadnici, opet većina će se i od tih sadnica oporaviti", objašnjavaju iz Eco Mediterana.

Eco Mediteran je zadruga osnivača i investitora koja se bavi, uz proizvodnju sadnica, i proizvodnjom zelene mase smilja. Trenutno su vodeći svjetski proizvođač sadnica smilja s pravom prodaje u BiH te jedini s pravom izvoza u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Italiju, Francusku i Maroko te sve ostale zainteresirane države. Uz dobru kvalitetu važno je imati i potvrdu od državnih i međunarodnih institucija koja jamči kvalitetu proizvoda.

U Stocu imaju vrhunski opremljene plastenike gdje proizvode sadnice. a diljem Hercegovine i Dalmacije imaju vlastite nasade smilja. Bave se ekološkim uzgojem smilja, te sve što imaju njihove sadnice su prirodna voda, ekološki humus, sunce i eventualno prirodni sok od koprive ili morskih algi.

Foto: Eco Mediteran/Smilje.info


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Hercegovina Eco Mediteran Uzgoj Ljekovito bilje Biljke Bosna i Hercegovina BiH Zima


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.