Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup smilja
  • 29.06.2016. 15:00

Ne dajte smilje za tri KM!

Poljoprivrednici u Hercegovini su ogorčeni jer je cijena smilja s pet, pala na tri KM.

Foto: L
  • 1.073
  • 216
  • 0

Poljoprivrednici u Hercegovini ostali su razočarani činjenicom da cijena sirovog smilja nije pet KM, kao što se najavljivalo nego tri KM. Niska cijena smilja je udar na sve one koji su uložili u sadnju. Procjenjuje se da su u sadnju smilja i mehanizaciju u Hercegovini uloženi milijuni. Mnogi su krčili brda, uzimali ljude na dnevnicu, a dosta njih je zbog smilja dignulo kredite.

Ljudi koji su prepoznali zaradu na smilju su članovi udruge Zaboravljeni branitelji iz Širokog Brijega. Ova Udruga je u dvije hercegovačke županije ZHŽ-u i HNŽ-u podijelila oko milijun sadnica smilja braniteljima, udovicama, mladim nezaposlenim osobama. Planiraju preko vlastite Zadruge vršiti otkup smilja, no to neće činiti dok je otkupna cijena smilja tri KM.

Cijena od tri KM neopravdana

"Ljudima treba reći da ne nasjedaju na cijenu smilja od tri KM. Cijena od tri marke je dogovor otkupljivača, koje ne želim imenovati. Ova cijena je neopravdana", rekao je iz Vlado Marušić iz udruge Zaboravljeni branitelji. On kaže kako je ranije bilo naznaka kako će "veliki igrači" srušiti cijenu smilja.

Kaže da je na seminarima koji su ranije organzirani govoreno o nižoj cijeni smilja. Cijenu smatra neopravdanom i zbog činjenice da je cijena ulja od smilja stabilna.

Savjet da se pričeka s otkupom

"Ako je cijena smilja na svjetskom tržištu stabilna od ulja, otkud to da se smanjuje cijena smilja u sirovom stanju", ogorčen je Marušić.

Proizvođači trebaju sačekati s otkupom smilja.

"Ljudima treba reći da ne žure s predajom na otkup. Ako se otvorio jedan cvijet ne treba ga rezati odmah i davati na otkup. Također poslije kiše treba sačekati barem desetak dana sušnog razdoblja, pa ga onda rezati", rekao je Marušić. On kaže kako očekuje odgovor od inozemnog proizvođača ulja o trenutnoj cijeni ulja. Ako cijena bude ista kao i dosada, rekao je da će ako budu u mogućnosti otkupljivati smilje za minimalno pet KM.

Foto: L’Occitane en Provence


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Hercegovina Cijena Vlado marušić Bih Otkup


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.