Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vazduha
  • 01.12.2019. 18:00

NASA dokazala da pet vrsta bilja otklanja zagađenja u zatvorenom prostoru

Istraživanja koja je provela NASA, pokazala su da neke kućne biljke najbolje eliminišu štetne spojeve u zatvorenom prostoru. U njih spada i drvo novca

Foto: Depositphotos/TYNZA
  • 763
  • 40
  • 0

Nije novost da su kućne biljke veoma važne za zdravlje ljudi. Među brojnim prednostima, jedna je vrlo impresivna - one uklanjaju toksine iz vazduha. NASA je, s obzirom na interes za poboljšanje kvaliteta vazduha, izvršila jedno istraživanje. Zaključak je da i list i korijen biljke imaju veliki uticaj u smanjenju nivoa toksičnih isparenja, prenosi Treehugger.

Zagađen vazduh - stalna prijetnja za zdravlje ljudi

Studija je pokazala da vazduh u zatvorenim prostorijama može da sadrži tri do pet puta više zagađivača nego onaj na otvorenom. Ovo je podstaklo tim naučnika da ispita kako kućne biljke utiču na suzbijanje potencijalno štetnih efekata isparljivih organskih spojeva, koja spadaju u glavne zagađivače.

"Zgrade, bilo nove ili stare, mogu da imaju visoke nivoe ovih isparenja, ponekad u tolikoj mjeri da ih možete osjetiti", kaže doktor Vadoud Niri, vođa studije.

Toksini kao dio svakodnevnice

Štetni spojevi odnose se na aceton, benzen i formaldehid. Oni se emituju kao gasovi i mogu izazvati kratkoročne i dugoročne uticaje na zdravlje. Oku su nevidljivi i potiču iz uobičajenih stvari koje se nalaze u kućama - od namještaja, preko štampača, sredstva za čišćenje pa čak i odjeće koja se nosi na hemijsko čišćenje. "Udisanje velikih količina može da dovede do razvijanja oboljenja kod nekih ljudi i može izazvati vrtoglavicu, astmu ili alergije", konstatuje Niri. 

Biljke najefikasnije djeluju zajedno

Brojna istraživanja proučavala su na koji način bilje utiče na kvalitet vazduha, ali većina ih je bila fokusirana na uticaj jedne vrste. Dr Niri je želeo da uporedi efikasnost istovremenog uklanjanja više spojeva pomoću nekoliko tipova biljaka.

Niski nivoi hemikalija poput ugljičnog monoksida i formaldehida mogu da se uklone iz zatvorenog prostora pomoću listova biljke, zaključuje NASA

On i njegov tim sa Državnog univerziteta u New Yorku koristili su zapečaćenu komoru u kojoj su tokom nekoliko sati pratili koncentracije, sa jednom i više vrsta. Za svaku su izmjerili nivo štetnih supstanci, koliko brzo su uklonile ovi spojevi iz vazduha i koliko su toksina uklonile zajedno. Koristili su pet vrsta i osam isparivih organskih spojeva.

U tih pet vrsta spadaju: drvo novca, zeleni ljiljan, bromelije, karipski kaktus i dracena.

Otkrili su da su sve biljke dobre u uklanjanju acetona, ali da je dracena uklonila najviše, oko 94 odsto. Bromelija je uklonila šest od osam isparivih spojeva, što znači više od 80 posto svakog u periodu od 12 sati ogleda dok je sa druge strane, drvo novca bilo dobro za uklanjanje toluena.


Izvori

Treehugger


Tagovi

Kućne biljke Isparavanja Organske materije Drvo novca Zeleni ljiljan Dracena Karipski kaktus NASA