Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 09.12.2018. 18:00

Mrak im je potreban za cvjetanje: Božićni kaktus i božićna zvijezda

U toku tri najhladnija mjeseca - decembar, januar i februar, božićna zvijezda i božićni kaktus (zigokaktus), zahvaljujući svom koloritu, svakako su najdekorativnije sobne cvjetne biljke. Njeguju se, a i razmnožavaju, na sličan način, da bi ponovo cvjetale i naredne godine.

Foto: Pixabay / RitaE
  • 7.588
  • 77
  • 0

Božićni kaktus nije običan kaktus. U narodu ga zovu i zigokaktus, a njegovi listovi su u vidu plosnatih članaka. Brzo rastu, a novi člankoviti listovi i pupoljci niču iz starog članka, posljednjeg u nizu. Drži se i u stanu i na balkonu, njeguje kao i božićna zvijezda. Takođe se i lako razmnožava.

Božićni kaktus cvjeta na člankovitim granama

"Ako se želi bujna i razgranatija biljka božićnog kaktusa, poslije precvjetavanja se njegove grane rukom mogu otkinuti i prekratiti. Na taj se način podstiče granjanje, veća bujnost i više cvjetova u narednoj vegetaciji. Tom prilikom otkinuti dijelovi grana se mogu iskoristiti za razmnožavanje", ističe Dipl. inž. hortikulture Tatjana Batalo.

Zbog svoje građe i bujnog rasta, božićni kaktus je pogodan za uzgoj u visećim saksijama. U vrijeme cvjetanja, iz saksija će visiti grane kao cvjetne lozice. U viseće saksije se može posaditi nekoliko biljaka različitih boja cvjetova. Osnovna im je boja otvoreno crvena, ali su selekcionisane i biljke sa ljubičastim i bijelim cvjetovima.

Ovaj rod kaktusa zahtijeva najmanje 13 sati neprekidnog mraka kako bi otpočeo svoju cvatnju.

Na početak cvatnje, osim dužine trajanja dana, veliki utjecaj ima i temperatura koja treba biti u rasponu između 13⁰C i 21⁰C. Ukoliko je temperatura prostorije viša od 21⁰C, duljina trajanja neprekidnog mraka mora biti dulja od 14 sati za iniciranje i razvoj cvjetova.

Kaktus
Zigokaktus (Wikipedia / Peter coxhead)

Božićna zvijezda uspješno cvjeta ako je 14 sati dnevno u mraku

Potencijalni uzgajivači i ljubitelji božićne zvijezde kažu da ova biljka ima krupne crvene cvjetove! Međutim, to nisu cvjetovi već listovi (brakteje), dok je cvijet u obliku sitnih zeleno-žutih bobica izraslih i skupljenih u cvast na vrhu biljke. Dakle, gornji crveni listovi (a mogu biti roze i žuti) dekorativni su kao veliki cvijet, a donje lišće je zelene boje.

Božićna zvijezda pravi je ukras za praznike - kako ju očuvati i za sljedeću godinu

Božićna zvijezda je biljka kratkog dana. To praktično znači da bi  brže i izdašnije procvjetala - treba je staviti u mračnu prostoriju, odnosno u sobu stana ili kuće gdje se rijetko uključuje električno osvetljenje u večernjim satima. Ako za to uzgajivači nemaju mogućnosti, tada se ona u dnevnom boravku prekriva tamnim platnom ili crnom folijom u periodu od sredine oktobra do sredine decembra, da bi u tami mirovala najmanje od 12 do 14 sati dnevno.

Zvijezdi prijaju svjetla mesta u sobi (stanu), ali zaštićena od direktnog sunca, kao i temperatura od 18 do 20 stepeni, uz osrednju vlažnost zraka. Za vrijeme cvjetanja se obilnije zaliva, ali nikako ne pomjera sa mjesta, da ne bi odbacila cvijet.

Kako je negovati da bi cvjetala i dogodine?

Tatjana Batalo bjašnjava da se saksija sa biljkom ne smije  staviti blizu radijatora ili nekog drugog izvora toplote: "Osim jednosedmičnog zalivanja vodom, jednom mjesečno se zaliva i tekućim đubrivom. Cvjetni listovi (brakteje) zadržavaju se na biljci do februara-marta, da bi nakon toga odbacila sve listove i prešla u period mirovanja. Tada joj se izbojci skraćuju na 10-15 centimetara dužine. U proljeće se presadi u novi supstrat i iznese na balkon (terasu) ili u sjenovitu baštu, kada počinje njen ponovni intenzivni rast. Tada se svake dve sedmice prihranjuje tekućim đubrivom".

Razmnožava se lako pelcerima (reznicama)

Božićna zvijezda se lako razmnožava reznicama, odnosno iz pelcera. Odsjeku se grane dužine 10 centimetara i obavezno potope u vruću vodu tri-četiri sata, da bi se spriječilo oticanje mliječnog soka. Ako se pelcer ne potapa u vruću vodu, mliječni sok se brzo stvrdne, napravi čep na orezanoj grančici, koji onemogućava ukorenjivanje žilica. Odsječene grančice se ožiljavaju u mješavini zemlje i pijeska, pri temperaturi od oko 20 stepeni. Ožiljavanje traje dvije-tri sedmice uz upotrebu hormona za ožiljavanje.

Takođe, prilikom skidanja pelcera sa matične biljke, rezana mjesta treba posuti pepelom od cigarete da bi se spriječilo curenje mliječnog soka koje iznuruje biljku. Posipanjem pepelom se ujedno sprječavaju i razne infekcije.


Tagovi

Božićna zvijezda Božićni kaktus Zigokaktus Njega Tatjana Batalo


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.