• Stogodišnji recept
  • 09.01.2020. 18:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica

Mlada Nevena Drljić pravi čajeve, meleme i ulja po stogodišnjem porodičnom receptu

Mlada Dubičanka, Nevena Drljić, naslijedila je od prabake i bake stogodišnji tajni porodični recept za ljekoviti, prirodni čaj. Danas ona pravi čajeve, meleme i ulja za liječenje brojnih oboljenja, za kojima vlada velika potražnja.

Foto: Gordana Vila
  • 2.972
  • 2.040
  • 0

Ona je rasla uz baku i majku, koje su i same naslijedile tajne o značaju ljekovitih trava i porodični recept za čaj. Zahvaljujući dobro čuvanoj recepturi, ove su žene godinama pravile ljekoviti čaj. Mlada Dubičanka Nevena Drljić od njih je učila i nastavila tradiciju njegove izrade, ali i dodala novu dimenziju. 

Četvrta generacija koja njeguje porodični recept

"Svaki ljetni raspust provodila sam u dubičkom selu Čitluk kod bake i od nje sam, a poslije i od majke naučila sve što danas znam o ljekovitim biljkama. Baka mi je uvijek pokazivala biljke i željela da me nauči da ih prepoznam, kako bih, ako ništa drugo, mogla pomoći sebi ili nekome bližnjem. Ja sam četvrta generacija koja njeguje ovaj recept. Djedova majka, moja prabaka, prva je proizvodila čajeve, koji su bili lijekovi za mnoge bolesti, od opekotina do ujeda zmije. Nažalost, neki recepti nisu se sačuvali i nisam ih naslijedila, osim ovog čaja koji služi za liječenje jetre, bubrega, mokraćnih kanala i drugih unutrašnjih organa", priča mlada Nevena.

Ona kaže da, zahvaljujući stečenom znanju, svake godine, između ostalog, bere rastavić, zovu, hajdučku travu, žutu mrtvu koprivu, ruzmarin, neven, brezu, kantarion.

Nevena Drljić proširila proizvodnju na meleme i ulja

Nevena je po struci diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, te je stogodišnju porodičnu tradiciju i stečene recepte upotpunila znanjem s fakulteta. Svoje proizvode za sada je predstavila na internet stranici pod nazivom "Čajevi moje bake".

"Sticajem okolnosti, naslijedila sam recepturu za pravljenje čaja koji je baza i lijek za mnoge bolesti. Proširivila sam svoje znanje, čitala iz knjiga o travama i počela da pravim meleme, koji su izuzetno dobri za liječenje pojedinih kožnih oboljenja. Pravim i domaće kantarionovo ulje, koje je izuzetno ljekovito", priča Nevena.

Nevena izrađuje i meleme i ulja 

Većinu biljaka pronalazi u selu Čitluk, koje bere od proljeća od kasne jeseni.

"Ja sve biljke prepoznajem, zahvaljujući, prije svega baki koja je uvijek govorila da to čuvam za sebe. Danas mi se desi da kada odem negdje s društvom na izlet odmah prepoznam sve te biljke. Sada sam već iskusna u potrazi, znam gdje koje biljke ima najviše", priča ova mlada Dubičanka.

Čaj od dvadesetak trava

Naši stari bi rekli "Od dvadesetak trava, jedna će ti pomoći", a time su se izgleda vodili i Nevenini preci, kada su pravili recepturu za ovaj ljekoviti čaj.

Za jednu mjeru ovog čaja potrebno je čak dvadesdetak različitih biljaka.

"Ovaj čaj koji pripremam, dobar je za masnoću jetre i krv i pročišćava cijeli organizam. Ima višestruka dejstva, jer u njemu ima dosta biljaka, a jedna biljka ima više dejstava. Kombinacija ovih trava dobra je i za bubrege, pluća, jetru, mokraćne kanale, ženske probleme, ali i za mnoge druge bolesti. Imam i povratne informacije, jer se čaj dosta traži, da je izuzetno djelotvoran i kod žutice i ciroze jetre. Pije se tri putna dnevno po jedan decilitar prije jela", pojašnjava Nevena.

Od ljekovitog bilja ona pravi i meleme za liječenje hemoroida, ublažavanje reumatskih tegoba i umirenje proširenih vena, kao i meleme od nevena i ulje od kantariona. Melemi su korisni za opekotine, promjene na koži, ekceme, ali djeluju i kod određenih rana i upala.

Ova mlada Dubičanka, trenutno je zaposlena kao profesor u dubičkoj srednjoj školi u Kozarskoj Dubici i mašta da će njena proizvodnja čajeva, melema i ulja prerasti u ozbiljan porodični posao.


Fotoprilog


Tagovi

Čajevi moje bake Stogodišnji recept Tajni recept Nevena Drljić Ljekoviti čaj Melem Ulje


Autorica

Gordana Vila

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.