Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvijeća
  • 24.04.2021. 10:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vesela

Mlada Amra Husić proizvodi preko 70 vrsta cvjetnica i brzo se izdvojila kvalitetom

Rasadnik se nalazi u naselju Vesela, a zauzima površinu od 2.000 kvadratnih metara. Najviše su bazirani na sezonsko cvijeće, odnosno, balkonske i parkovske cvijetne kulture.

Foto: Arhiva Amre Husić
  • 1.711
  • 1.119
  • 0

Sa ugodnijim vremenskim prilikama i umjerenijim temperaturama, stižu obaveze sjetve povrća, ali i ukrašavanja naših dvorišta i balkona. Za tu priliku posjetili smo jedan od najpoznatijih rasadnika cvijeća u gornjevrbaskoj regiji, Rasadnik "Begonija" u Bugojnu.

Amra Husić iz bugojanskog naselja Vesela, nakon završenog fakulteta hortikulture pokrenula je porodični posao proizvodnje sezonskog cvijeća. Već deset godina, od kako "Begonija" postoji, kreiraju jednu pozitivnu priču o domaćem cvjećarstvu, a od nedavno su uveli i usluge održavanja i uređenja zelenih površina.

"Počeli smo sa radom prije nekih deset godina. Ideja o proizvodnji cvijeća javila se još dok sam bila na studijama, da bih je i realizovala nakon sticanja zvanja magistrice agronomije, uz podršku moje porodice, naravno", za Agroklub priča Amra, inače i vlasnica biznisa.

Pored cvijeća, uređuje i parkove

Rasadnik se nalazi u Veseli, a zauzima površinu od 2.000 kvadratnih metara. Najviše su bazirani na sezonsko cvijeće, odnosno, balkonske i parkovske cvijetne kulture. Proizvode više od 70 vrsta cvijetnica, a u poslijednje vrijeme imaju i uslugu uređivanja i održavanja dvorišta, parkova, hotela i drugih javnih i privatnih površina. Od samog početka mogu se pohvaliti pozitivnim poslovanjem, te njegovom samoodrživošću.

"Zadovoljni smo svojim dugogodišnjim radom, a što je najvažnije i naši su kupci zadovoljni, te da ih je svakim danom sve više", kaže naša sagovornica, dodajući da je najveći plasman njihovih proizvoda u Hercegovini, ali i u rodnom gradu, a svojom kvalitetom prepoznatljivi su i šire.

Kvalitet ih izdvojio od konkurencije

U planu proširenje posla

S obzirom da je riječ o porodičnom poslu, najveća podrška su joj upravo bili članovi njene porodice, a četvero ih zajedno sa njom radi u proizvodnji cvijeća.

"Najveću podršku pružamo jedni drugima. I u poslu i općenito u životu, ali ne mogu da zaboravim ni naše mušterije koji su uz nas bili sve ove godine, od samog početka pa do danas", ističe ova mlada cvjećarka.

Nada se da će moći proširiti posao, kada za to ispune potrebne uslove jer za nju hortikultura ne predstavlja samo obavezu, nego i ljubav i zadovoljstvo. Iako se kroz proizvodnju susreću sa brojnim problemima, kao što su mrazevi, niske temperature i vjetar u ranim fazama, te različita virusne i gljivične bolesti cvijeća u onim kasnijim, to je nije pokolebalo da odustane.

Cvjećarstvo je i ljubav i zadovoljstvo

Kako kaže, ne bi ništa mijenjala u svom radu jer uživa u svakom njegovom aspektu - od početka do kraja proizvodnje. "U toku samog proizvodnog procesa susrećemo se sa raznim izazovima, ali s obzirom da smo mi usavršili sve aktivnosti, jako dobro se snalazimo i uspješno otklanjamo sve poteškoće koje nas na tom putu zadese", zaključuje ova mlada poduzetnica.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja cvijeća Rasadnik cvijeća Amra Husić Balkonsko cvijeće Parkovske vrste Uređenje parkova Sezonsko cvijeće Održavanje dvorišta


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.