Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 15.03.2019. 07:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf-Uskoplje

Melika Behlo: Liječiti uzrok, ne simptome – priroda je najbolji lijek

Melika Behlo je magistrica farmacije koja je pokrenula proizvodnju biljnih sapuna i prirodnih preparata za kožu. Njen brend "One leaf" je simbol prirode i ucrtan je u svakom njenom sapunu, a svi njeni proizvodi su itekako traženi.

Foto: Naila Čaušević/Arhiva Melike Behlo
  • 1.428
  • 554
  • 2

Melika Behlo je 32-godišnja magistrica farmacije iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koja je napustila posao u apoteci, a pokrenula vlastiti posao proizvodnje prirodnih sapuna i preparata za kožu. Kroz iskustvo u apoteci se susretala sa raznim oboljenjima i tretmanima za liječenje istih. Ona smatra da je uzrok svih bolesti činjenica da smo se udaljili od prirode, i da uz prirodnu hranu za naše tijelo i kožu možemo učiniti veliki iskorak ka ozdravljenju.

"Početkom 2011. godine sam magistrirala na Farmaceutskom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu, u roku sedam dana sam se zaposlila, odmah sam tražila mjesto da odradim pripravnički, a nakon šest mjeseci sam položila državni ispit, te ostajem da radim u istoj apoteci kao magistar farmacije, tu sam radila preko četiri godine, ali me taj posao nije zadovoljavao, nedostajala mi je labaratorija", u priču nas uvodi Melika.

Melika Behlo prvi sapun napravila od lavande

Kada je napustila posao, Melika je već bila u poodmakloj trudnoći, a imala je i još jednog sina te ju je razmišljanje o novom poslu vodilo načinu na koji može pomoći svojoj djeci, i onda je došla na ideju prirodne kozmetike za njegu tijela, namijenjenu i maloj djeci. U oktobru 2015. godine je kupila opremu potrebnu za proizvodnju sapuna, a prvi koji je napravila bio je od lavande.

S obzirom da u jednoj turi bude oko 40 sapuna, počela je da ih dijeli kao poklon prijateljima. Vrlo brzo su počeli da joj dolaze na vrata i da traže još, ali ovaj put su tražili da kupe za sebe i svoje prijatelje, a počele su i veće narudžbe za inostranstvo

Danas Melika ima širok asoritman proizvoda

Na ljeto 2016. godine je osposobila prostor za labaratoriju, gdje je imala svu potrebnu infrastrukturu za ovaj proces. Tada je, kaže, počela prava prodaja. Na zahtjev klijenata je proširivala asortiman proizvoda, počela sa proizvodnjom balzama od naranče i vanilije, ulja za masažu, a trenutno u ponudi ima deset vrsta standardnih proizvoda, sa tri do četiri podvrste svakog od njih. Svaki naredni proizvod je bio nečija inicijativa, klijenti su nešto tražili, a Melika bi istraživala kako to najbolje napraviti, a da bude efikasno i djelotvorno. I svaki put je uspijevala da ispuni njihova očekivanja, pa su njeni proizvodi bivali sve traženiji.

Koristi i hercegovačka ulja smilja i lavande

"Koristim mentu, ruzmarin, lavandu, domaća eterična ulja smilja i lavande iz Hercegovine, citruse, vaniliju, eukaliptus, ekstrakte zeljastih biljaka, tinkture, prirodne pripravke - macerate od nevena i kantariona. Trudim se da što više koristim domaće, autohtone proizvode, te uberem domaće bilje sa naših prostora. Imam i destilator, te pravim eterično ulje kunice, origana i smilja, a planiram destilirati i mentu i melisu, te proširiti ovaj spisak, ali za svoje vlastite potrebe, svaka kap pravog eteričnog ulja je za mene dragocjena", dodaje Melika.

Trudi se koristiti domaće, autohtone proizvode

Ona proizvodi i kreme masnog tipa, od uljanih komponenti, bez vode i glicerina, koje su pogodne i za kožu beba, ali i one posebno namijenjene za specifična kožna oboljenja. Njenu kompletnu paletu proizvoda zasad možete naći u jednoj prodavnici zdrave hrane u Banja Luci, te na facebook stranici "One leaf prirodni sapuni i kozmetika" , kako je i naziv njenih proizvoda.

Jedan list kao jedan i jedini način da se vratimo prirodi

"One leaf mi ima simbolično značenje kao jedan list, jedan način da se vratimo prirodi, jedan od simbola prirodnosti i života. Osim te simbolike, ovo ime sam izabrala zato što sam na samom početku odabrala kalup za sapune One leaf, i svaki moj naredni proizvod nosi istu simboliku i taj naziv. Za svaku bolest treba liječiti uzrok, a ne simptom, tako da smatram da je prirodna kozmetika najbolja preventiva za kožna oboljenja", završila je Melika naš ugodni razgovor ovim riječima i poručila svima da se vrate prirodi.

Do kraja godine planira proširiti proizvodnju, te izložiti svoje proizvode u još nekoliko prodavnica zdrave hrane i na sajmovima.


Fotoprilog


Tagovi

Melika Behlo Proizvodnja sapuna Priroda Prirodni preparati Magistrica farmacije One leaf Domaći autohtoni proizvodi


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.