• Ukrasno bilje
  • 25.05.2017. 08:00

Lobularija donosi miris meda u dvorište

Lobularija je ukrasna cvjetnica koja je veoma dekorativna i otporna. Cvjetovi imaju intenzivan miris meda, a cvijeta do kasne jeseni.

Foto: Pixabay.com
  • 1.083
  • 226
  • 0

Lobularija vodi porijeklo sa Mediterana i Kanarskih ostrva gdje se često susreće kao divlja forma, a poznata je pod mnogim nazivima: Lobularija, Primorska lobularija, Alisum, Gromotulja, Snježnik, Snežnik, Medeni cvijet, Rušeljka, Kamenita trava. Iberis i lobularija su veoma slični po izgledu i po zahtjevima zbog toga se ove dvije različite biljke mogu naći pod istim imenom. Veoma dobro prekriva površine gdje je uzgajamo, dekorativna je i otporna. Zbog svojih osobina je postala veoma cijenjena u cvjećarstvu.

Stabljika lobularije dostiže visinu do 40cm, listovi su dugački i špicasti. Stvara mnogo sitnih cvjetova. Skoro cijela biljka je prekrivena cvjetovima koji mogu biti bijeli, rozi, žuti ili ljubičasti. Lobularija se lako uzgaja i dosta je otporna na mraz. Odlikuje se razvučenim periodom cvjetanja od ranog proljeća do kasne jeseni. Intenzivan miris cvjetova podsjeća na miris meda. Često se uzgaja na kamenjarima, suhozidima,u saksijama, žardinjerama, visećim saksijama ili između ploča koje formiraju staze.

Lobularija voli osunčana mjesta

Mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje, ali se najčešće uzgajaju jednogodišnje forme.

Za sjetvu ili sadnju lobularije potrebno je izabrati osunčane položaje, jer će na tim mjestima intenzivno cvjetati, i ph neutralan supstrat. Posađenu lobulariju redovno zalijevati vodom sobne temperature. Ukoliko je voda hladna i ako biljke pate od nedostatka vlage cvjetanje će lobularije će biti slabije. Ne podnosi zabarivanje jer je osjetljiva na trulež korijena. Sam podatak da potiče sa područja Mediterana vam govori kakve uslove voli. Zalijevati tek kada se zemlja osuši.

Za dobro cvjetanje potrebno ju je đubriti svakih desetak dana. Najbolje je kombinovati zalijevanje i đubrenje.

Prije sjetve dobro je potopiti sjeme u pripremljen biostimulator. To će pospješiti klijanje i nicanje. Kod sjetve u sandučiće sjetvu obaviti u jarčiće međusobne udaljenosti od 2cm. Sjeme se prekrije tanjim slojem supstrata. Kako bi se održavala vlažnost površine potrebno je sandučić ili saksiju prekriti folijom ili navlaženim papirom. U optimalnim uslovima, temperatura vazduha od 16 do 20ºC, poslije 4 do 8 dana pojaviće se mlade biljke. Folija ili vlažan papir se uklanjaju čim primjetimo da biljčice niču. Nastaviti sa njegom i kada biljčice razviju 2 do 3 lista presaditi ih u pojedinačne saksijice. Mogu se u jednu saksijicu posaditi 2 do 3 biljke zajedno.

Odrasle bijke formiraju grm visine 15cm i širine do 30cm. Nakon cvjetanja vrhove biljke je potrebno prikratiti kako bi intenzivirali ponovno cvjetanje. Tokom ljeta mogu prestati sa cvjetanjem i tada se cijela biljka prikrati (ošiša) kako bi se u jesen podmladila i ponovo cvjetala.

Sadnja sredinom maja

Na otvorenom se siju ili sade na stalno mjesto od sredine maja, kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. Sjetva lobularije se može vršiti u dužem vremenskom periodu. Za veoma ranu proizvodnju i prodaju sjeme se sije već u novembru. Za ovu sjetvu potrebno je imati zatvorene, grijane prostore. Sjetva se obavlja i tokom marta, aprila, a na otvorenom u maju, poslije opasnosti od mraza.

Biljka lobularije stvara veliki broj sjemenki koje su smještene u tobolcima. Veoma je sklona samozasijavanju i jednom posijana i li posađena sama se obnavlja. Sjeme zadržava klijavost 3godine.

Veoma često se kombinuje sa drugim jednogodišnjim biljkama kao što je petunija.

U prodaji se mogu naći različite lobularije koje se razlikuju po krupnoći i boji cvjetova:

  • "Snow Princces" - odlikuje se izrazitom snježnobijelom bojom cvjetova, obilno cvjeta,
  • "Snow Crystals" - još jedna lobularija bijelih cvjetova,ali su njeni cvjetovi najkrupniji,
  • "Easter Bonnet" - nešto niže visine do 15cm, ali formira veoma zbijen grm; boja cvijetova je crvena ili purpurna,
  • "Alice" - ova lobularija se odlikuje malom visinom, odličan je pokrivač tla, nije za viseće saksije i žardinjere; boja cvijetova može biti bijela, plava, ljubičasta i u svim prelaznim nijansama,

Za lobularije je karakteristično da su one bijelih cvjetova mnogo otpornije i da obilnije cvjetaju.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Lobularia Lobularija Alisum Ukrasna cvjetnica Miris meda


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi