Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna zvijezda
  • 22.12.2019. 12:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Obudovac

Ljilja i Ilija Narančić jedini uzgajivači Božićne zvijezde u BiH!

Ljilja i Ilija Narančić iz Obudovca kod Šamca su jedni od rijetkih, možda i jedini u BiH, proizvođača Božićne zvijezde. Narančići su se ranije bavili ratarstvom i povrtlarstvom, ali poslije rata su se u potpunosti opredijelili za hortilikturu.

Foto: Arhiva porodice Narančić
  • 586
  • 53
  • 0

Ovih dana prostore cvjećara i tržnih centara krasi Božićna zvijeda (Euphorbia pulcherrima), veoma lijepa i neobična ukrasna biljka koja prosto mami poglede. Pravi cvjetovi su joj smješteni u centru lisne rozete, žute su boje i neupadljivi, a obojeni listovi, koji se čine kao cvjetovi, formiraju zvijezdu te je tako nastao i sam naziv ove ukrasne biljke.

Decembar je vrijeme praznika, vrijeme darivanja i često se na popisu poklona nalazi upravo ova biljka.

Nakon ratarstva i povrtlarstva - Narančići se upustili u hortikulturu

Božićna zvijezda od nedavno je u ponudi i u našim tržnim centrima i cvjećarama (zadnjih 5 do 10 godina). Euphorbia se nekad uvozila, a i sad su rijetki proizvođači ove, ne baš tako lako za proizvesti, ukrasne biljke.

Ljilja i Ilija Narančić iz Obudovca kod Šamca su jedni od rijetkih, možda i jedini u BiH, proizvođača Božićne zvijezde. Narančići su se ranije bavili ratarstvom i povrtlarstvom, ali poslije rata su se u potpunosti opredijelili za hortilikturu. U početku su sa malo znanja i iskustva krenuli u proizvodnju sezonskog cvijeća u plasteniku od 60 m2 .

Sadni materijal, čije je porijeklo Holandija, Njemačka, Mađarska, Srbija, su nabavljali kao i danas od poznatih lokalnih dobavljača. Bave se proizvodnjom svog sezonskog cvijeća: petunije surfinije, kadifice, pelargonije, salvije, maćuhice, begonije, hrizanteme i dr.

Decembar je vrijeme praznika, vrijeme darivanja i često se na popisu poklona nalazi Božićna zvijezda

Kako je vrijeme odmicalo, raslo je i iskustvo, a time i površine pod ovim ukrasnim biljem. Učili su na sopstvenim greškama i kako kažu, uvijek uče i usavršavaju se jer se često javlja neki novi problem u proizvodnji kojemu treba naći stručno rješenje. Ranije su robu plasirali na tržnicu Arizona u Brčkom, a sad im veletrgovci narudžbe šalju direktno. "Vremenom tržište zahtijeva i neke nove vrste i iz tog razloga smo prije pet godina krenuli sa proizvodnjom Božićne zvijezde. Bilo je pokušaja i drugih proizvođača, ali su od proizvodnje Božićne zvijezde odustajali, mislim da smo mi sad jedini u BiH“, navodi naša sagovornica Ljilja.

Temperatura u plasteniku mora noću i danju biti približno ista

"To je vrlo zahtjevna biljka i nije je lako proizvesti, zahtijeva topao prostor i najviše ulaganja odlazi upravo na energent. Ako to nemaju rješeno, zaintersovani za proizvodnju, bolje da se ne upuštaju u ovakav poduhvat. Božićna zvijezda je vrlo osjetljiva na temperaturna kolebanja, temperatura mora biti ujednačena. Temperatura noću i danju mora biti ista ili približno ista što i jeste najveći problem postići i tokom ljeta i tokom zime. Ako biljka doživi stres odmah se osjete veliki gubici, boja lista nije odgovarjuća i neujednačena je, a biljke se deformišu", priča Ilija naglasivši da se temperatura koju treba stalno održavati, kreće između 18 i 20°C.

Božićna zvijezda pravi je ukras za praznike - kako ju očuvati i za sljedeću godinu

"Zimi se plastenici griju, a ljeti se pokrivaju mrežom za sjenu određene gustoće. Na samom početku proizvodnju smo započeli sa 800 sadnica ove na oko veoma primamljive ukrasne biljke. Danas proizvodimo 1500 sadnica jer za tu količinu imamo tržište, dalje povećanje sadnica bio bi veliki rizik. Imamo stalne kupce iz Banjaluke, Posavine i Semberije i većinu ugovorene proizvodnje smo još početkom decembra prodali i isporučili", nastavlja dalje priču Ilija.

Biljka kratkog dana 

Božićna zvijezda je biljka kratkog dana potrebno je u određenom periodu prekrivati 17 do 8 sati kako bi izvjesno vrijeme bila u potpunom mraku i samo u tom slučaju će dobiti lijepe crvene ili neke druge boje cvjetove, odnosno listove.

To je sobna biljka kojoj je potrebno osvjetljeno mjesto kao i većini ukrasnih biljaka, ali nikako direktno suncem obasjano mjesto. Idealna temperatura za njen opstanak je između 15 do 20°C, ne trpi suv vazduh u zagrijanim prostorijama već joj je potrebna vlažnost vazduha. Ne trpi mnogo zalijevanja, odnosno višak vlage jer korijen brzo strada, strune. Zato ju je bolje zalijevati češće, ali po malo.

 


Fotoprilog


Tagovi

Božićna zvijezda Euphorbia pulcherrima Uzgoj Održavanje Ilija Narančić Hortikultura


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]