Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Una bilje Bihać
  • 20.12.2016. 12:00

Ljekovito bilje sa obala rijeke Une

Porodica Bejtić, iz Bihaća, se posvetila sakupljanju ljekovitog bilja, njegovoj preradi i proizvodnji mnogih prirodnih preparata.

Foto: porodica Bejtić
  • 2.240
  • 271
  • 0

Ljubav prema ljekovitom bilju i prirodi je porodicu Bejtić inspirisala da pokrenu proizvodnju, sakupljanje i preradu ljekovitog bilja. Fitoterapeut Senad Bejtić se sa suprugom Esmom i kćerkom Almirom u potpunosti posvetio ljekovitom bilju od koga izrađuje čajeve, tinkture, ulja, kreme, sirupe, kapi, meleme i bezalkoholne proprolis kapi. Nalaze se u mjestu Kostela, u blizini Bihaća, na obali rijeke Une koju odlikuje nezagađena sredina.

Fitoterapeut Senad Bejtić

Porodica Bejtić ljekovito bilje sakuplja sa područja opština Bosanski Petrovac i Drvar i sa područja Nacionalnog parka Una koja su poznata kao ekološki čista područja na kojima rastu kvalitetne ljekovite biljke. Sakupljaju različite vrste biljaka: kantarion, trava iva, kunica, bijeli sljez, crni sljez, verem, vrbovica, majčina dušica i mnoge druge. Na svom imanju imaju malu plantažu ljekovitog bilja na kojoj su se posvetili uzgajanju ehinacee, nevena i matičnjaka. Sve biljke koje sakupe ili proizvedu suše, pakuju u manja ili veća pakovanja čajeva ili prerađuju u mnoge proizvode.

Pomagao poznatim travarima

"Ljubav prema ljekovitom bilju se razvila u djetinjstvu kada sam pomagao poznatim travarima u sakupljanju ljekovitog bilja. Oni su me naučili koliko su biljke ljekovite, kako ih treba sušiti i prerađivati u različite proizvode. Prvo sam brao nanu, bokvicu, a kasnije su me naučili koje je sve ljekovito bilje sa ovih područja", priča Senad koji je prije 36 godina odlučio da se samostalno počne baviti sakupljanjem, uzgojem i preradom ljekovitog bilja.

U okviru svog imanja imaju posebne prostore za sušenje, skladištenje, pakovanje i pripravljanje raznih proizvoda. U njihovoj i ponudi se nalaze: čajevi od bokvice, preslice, matičnjaka, nevena, nane, macine trave, kantarionovo ulje, krema za njegu lica, krema za kožna oboljenja, nevenova krema za proširene vene i mnogi drugi proizvodi.

Svoje proizvode su predstavljali na mnogobrojnim sajmovima u Bosni i Hercegovini i na međunarodnim sajmovima. Dobitnici su mnogobrojnih zahvalnica i diploma za kvalitet proizvoda iz svoje ponude. Učestvovali su i na mnogobrojnim edukativnim radionicama. Osim na sajmovima svoj rad i svoje proizvode su predstavili na facebook stranici unabilje.

Kako navodi gospodin Senad: "Bez stalnog učenja ne može se uspjeti u ovom poslu i tome posvećujemo veliku pažnju. Započeo sam učeći od starih poznatih travara, a danas pratimo istraživanja Botaničkih vrtova Engleske i Amerike. Priroda je naše najveće bogatstvo, u njoj postoji trava za svako oboljenje, ali za poštovanje prirode i poznavanje ljekovitog bilja potrebno je stalno učiti".

Započeli i šire posao bez ikakve pomoći

Svoj posao su započeli i širili sami bez donacija ili subvencija. Sve što im je bilo potrebno za rad ova porodica je stekla zahvaljujući radu sa ljekovitim biljem kojem su se potpuno posvetili. Za sada su svi njihovi napori i rad sa ljekovitim biljem nagrađeni. Potrošači su prepoznali kvalitet ljekovitog bilja koje ova porodica proizvodi, sakuplja, suši i prerađuje.

Bogatstvo njihovih proizvoda od ljekovitog bilja

"Ljekovito bilje ne treba brati odmah poslije kiše. Potrebno je sačekati dva dana kako bi povratilo svoju ljekovitost. Najkvalitetnije bilje je ono koje se ubere tokom sunčanih dana", otkriva nam gospodin Senad.

Svojim vjernim i budućim potrošačima porodica Bejtić poručuje: "Bolje je spriječiti nego liječiti, stoga kupujete sve biljne preparate i proizvode na biljnoj bazi koji su 100% prirodni".

Foto: porodica Bejtić


Fotoprilog


Tagovi

Ljekovito Bilje Bejtić Unabilje Una Bihać


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]