Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začin i lijek
  • 23.02.2025. 12:00

Ljekovite osobine đumbira i njegova laka proizvodnja kod nas

Par godina u nazad đumbir intenzivnije koristimo kao dodatak jelima, ali i lijek. Kako upoznajemo njegove ljekovite osobine, sve je više prisutan.

Ljekovite osobine đumbira i njegova laka proizvodnja kod nas
Foto: Depositphotos/svehlik
  • 241
  • 64
  • 0

Đumbir ili ingver, Zingiber officinale, iz porodice Zingiberaceae, uspijeva u područjima tropske i suptropske klime, ali i kod nas u saksijama. Pretpostavlja se da porijeklo vodi sa ostrva u Tihom okeanu. Najveći proizvođač ove kulture danas je Kina.

Biljka raste od 50 do 100 cm, ima debelu stabljiku i duge listove koji rastu do 30 cm. Korijen u zemlji raste i razvija se horizontalno i on se najviše koristi. Miris đumbira je prijatan i aromatičan, a ukus oštar i ljut.

Smatra se afrodizijakom, ali nije samo to

Začinska je i ljekovita biljka o kojoj se ranije nije mnogo znalo niti je bilo u ponudi, osim u pojedinim bolje snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane. Kako se stanovništvo upoznavalo i otkrivalo dobre osobine ove biljke raslo je ineresovanje i upotreba. Najviše se koristi korijen kao dodatak jelima, pićima i kolačima.

Sadrži dosta antioksidanasa najznačajniji gingerol, još sadrži i eterična ulja, smole, te vitamin C, magnezijum, željezo, kalijum, kalcijum, natrijum i fosfor. Zahvaljujući tome, ima brojna ljekovita svojstva: djeluje antibaktericidno, protivupalno, ublažava mučninu, pospješuje cirkulaciju i znojenje, poboljšava rad žuči, smatra se afrodizijakom.

Uzgoj je sličan proizvodnji krompira (Foto: Depositphotos/Torychemistry)

Koristi se i za liječenje zglobova (artritis, artroza, osteoporoza), mučnina kod vožnje, pri liječenju želudačnih problema, lošeg varenja hrane jer poboljšava probavu. Pomaže kod poremećaja metabolizma, normalizacije holesterola i zdravlja krvnih sudova, za povećanje apetita, arteroskleroze. U kombinaciji sa medom i limunom koristi se pri liječenju prehlade i gripa, koristi se za vruće inhalacije i za masažu.

Osim toga, djeluje protivupalno, mogu se praviti obloge protiv otoka, djeluje na bol u mišićima i kostima, sprečava pojavu prehlade i gripa, ublažava i smanjuje kašalj, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, ublažava migrene, vraća energiju i snagu organizmu.

Recept za pastu protiv malignih bolesti

U literaturi se mogu naći brojni recepti za spravljanje napitaka od ove blagotvorne biljke za energiju, vitku liniju, protiv migrena, za čišćenje pluća i mnogi drugi.

Donosimo jedan od recepata kako se priprema pasta u borbi protiv malignih bolesti. Potrebni sastojci su: 120 g bijelog luka, 120 g đumbira u prahu, kašika maslinovog ulja. Sve to pomiješati mikserom ili sjeckalicom da se dobije fina kremasta masa.

Imajući u vidu sve ljekovite osobine ove biljke, ipak, sa njegovom upotrebom treba biti pažljiv i umjeren naročito oni koji imaju zdravstvenih problema.

Odličan je začin za slana i slatka jela, koristi se nariban u supama te u jelima sa piletinom, jagnjetinom, ribom i morskim plodovima. Mogu se praviti krem supe od mrkve i đumbira, koristi se i kao preliv za salatu. Takođe, dodaje se voćnim salatama, kolačima, sutlijašu, a najviše se pravi čaj od đumbira. U Japanu se konzumira ukiseljen, a koristi se i u proizvodnji piva i prehrambenoj industriji.

Kako ga proizvesti?

Proizvodnja đumbira je moguća i kod nas u posudama i raznim većim saksijama i vrlo je lako slična proizvodnji krompira. Posude odgovarajuće veličine prethodno napunite kvalitetnim supstratom, svježe korijenje đumbira razdijeliti u više komada, obraćajući pažnji da na svakom postoji bar po jedno izbočenje kao pup, a zatim ih plitko zabodite u zemlju i umjereno zaliti.

Uzgoj đumbira u posudi

Posudu držati na prozračnom i osvijetljenom mjestu i povremeno zalijevajte. Ako nadzemni dio bude suviše gust može se pažljivo razdijeliti sa korijenom na razmak 20 do 30 cm.

Biljku odnjegovati oko 1 m visine i postepeno vaditi po potrebi i konzumirati korijen, ili skladištiti u frižider gdje svježinu može sačuvati i do mjesec dana.


Tagovi

Proizvodnja đumbira Zingiber officinale Začinska biljka Ljekovita biljka Ljekovita svojstva


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.