Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • U šumu po ručak
  • 28.03.2017. 16:00

Kuke - delicija koju sami možete naći

Kuke su prava delicija koju u vrijeme proljeća u Hercegovini bere i mlado i staro.

  • 2.253
  • 82
  • 0

Kuke su samonikla biljka i prava delicija koja se u hercegovačkom kraju bere u proljeće. Za vrijeme jedne šetnje po šumama je moguće nabrati kuka za jedan obilan ručak.

Ove jestive biljke rastu u gustim šikarama ili listopadnim šumama na rastresitom, hranljivom tlu bogatom ilovačom. Stabljika kuke u prosjeku naraste od 2 do 4 metra, te je zelene boje. Listovi su srcoliki i tamnozelene boje. Najbolje bujaju poslije kiše.

Zdrave karakteristike

Razlog zbog kojeg mnogi jedu kuke su što su prepoznate kao pravi izvor vitamina i minerala. Sadrži kalij, fosfor, sumpor, kalcij, magnezij te željezo, bakar, cink, fluor, jod i drugi mikroelementi. Bogati su izvor vitamina C, karotina, te vitamina B. Kad je u pitanju energetska vrijednost u nižim postocima imaju bjelančevine, masti i ugljikohidrate.

Spremaju se tako da se kuhaju, te takve konzumiraju. Također popularno ih je jesti uz omlet ili pak na salatu. Kad se jedu na salatu, mnogi da bi je obogatili dodaju i luk.

Kuke imaju diuretički učinak, te djeluju kod zatvora. Također smatra se da ih mogu jesti dijabetičari, te osobe koje pate od reume. Vjeruje se kako ima afrodizijska svojstva, a neki tvrde da ova biljka može izliječiti rak.

Otrovni plodovi

Jedu se na području Europe, Maloj Aziji, te na području Sjeverne Afrike.

Ova biljka je jako zdrava dok se konzumira mlada, međutim kad joj dozru plodovi, ne može se konzumirati jer su otrovni. Kad ovoj biljci izrastu crveni bobičasti plodovi potrebno joj je zaobilaziti u širokom luku.


Tagovi

Kuke Biljka Branje Šuma BiH


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]