Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje glicinije
  • 26.12.2019. 13:30

Kraj zime je idealan za zimsku rezidbu i cijepljenje glicinije

Porijeklo joj je Daleki istok gdje i prirodno raste. Može se naći i na obalama istoka Sjeverne Amerike. Danas su široko rasprostranjene jer se koriste u floristici i pejsažnom oblikovanju kao ukrasne biljke, kao posebni primjerci za pokrivanje nekih neuglednih zidova i sl. Rod Wisteria obuhvata desetak vrsta a najveći komercijalni značaj našle su kineska (Wisteria sinensis) i japanska glicinija (Wisteria floribunda).

Foto: Pixabay/nyochi
  • 574
  • 61
  • 0

Glicinija (Wisteria sinensis) je vrsta iz roda Wisteria koji predstavlja drvenjaste penjačice iz porodice mahunarki (Fabaceae). Radi se o jako dekorativnoj, ali i medonosnoj vrsti. Ova biljka naraste i do 20 m u visinu stvarajući jako gustu krošnju. Ima složene listove, neparno peraste, sastavljene od 10-20 listića. Najupečatljiviji su njeni cvjetovi, koji su ljubičaste bolje, ljubičasto plave ili bijele. Karakeristični su po tome što vise na grozodvima dugačkim čak i do 80 cm. Cvjeta u mjesecu maju i njeni cvijetovi privlače pčele. Plodovi su mahune i sadrže puno sjemenki.

Porijeklo joj je Daleki istok gdje i prirodno raste. Može se naći i na obalama istoka Sjeverne Amerike. Danas su široko rasprostranjene jer se koriste u floristici i pejsažnom oblikovanju kao ukrasne biljke, kao posebni primjerci za pokrivanje nekih neuglednih zidova i sl. Rod Wisteria obuhvata desetak vrsta, a najveći komercijalni značaj našle su kineska (Wisteria sinensis) i japanska glicinija (Wisteria floribunda).

Uzgoj glicinije

Ova kultura traži pjeskovito zemljište. Ne odgovaraju joj krečnjačka tla te je jako heliofitna biljka. Otporna je na mraz i na hladne temperature. Kako pripada porodici Fabaceae, na korijenu se nalaze bakterije koje fiksiraju dušik u tlu. Može se razmnožavati generativno i vegetativno. Vegetativno se razmnožava reznicama koje uzmemo ljeti ili položenicama. Također, glicinija se može kalemiti i to tehnikom "na isječak" i "pod koru"

Kada, kako i zašto orezivati gliciniju?

Glicinija se orezuje početkom mjeseca marta u klimatskim uvjetima Bosne i Hercegovine. Poželjno je da se orezuje svake godine kako bi dobili obilno cvjetanje. Kod sadnje nije potrebno orezivanje osim uklanjanja preslabih izboja koje je nužno ukloniti. Bitno je napomenuti, da, kod sadnje, bilo bi dobro odmah privezati izdanke za naslon/potporanj.

Glicinija se orezuje početkom mjeseca marta u klimatskim uvjetima Bosne i Hercegovine. Poželjno je da se orezuje svake godine kako bi dobili obilno cvjetanje.

Zimska rezidba glicenije obavlja se način da u mjesecu martu, prije buđenja vegetacije, treba skratiti do polovine ukupnog rasta prošlogodišnje izboje. Potrebno je ostaviti im do 5 pupoljaka. Ako primjetimo da se u krošnji nalazi prekobrojno izbojaka, neke treba odrezati kao i one koji se loše razvijaju. Pritom treba vršiti selekciju i odrezati one koji se nalaze u sredini krošnje i koji se nalaze u najgušćem dijelu krošnje. Također, izmrzle, oboljelje ili oštećene trebamo svakako odrezati. Ukoliko se pojave nisko izbojci, njih također trebamo odrezati. Kod većih rezova poželjna je upotreba kalemarskog voska. Rez treba raditi jako oštrim makazama i pod manjim uglom.

Kada je glicinija dobro razvijena, godišnja rezidba nije nužna, jedino ako iz godine u godinu opada cvatnja.

Ljubav prema bonsaiju pretvorio u biznis - cijena im ide do 100 KM

Glicinija je specifična po tome što stvara grane velikog promjera. Nakon nekoliko godina one postaju dovoljno jake pa mogu biti bez naslona. Ali tada govorimo o gliciniji u obliku stabla. To postižemo na način da prvih godina međusobno pomiješamo izboje glicinije i podupremo je čvrstim, ali privremenim naslonom. Ostavimo gliciniju da raste do željene visine, te odrstranimo mlade izdanke koji se javljaju nisko. Kada je glicinija dosegla željenu visinu, odrežemo sve visoke izboje iznad trećeg pupoljka. Takva rezidba je, u slučaju stabla, potrebna svake godine.

Kalemljenje glicinije

Ukoliko smo zapazili neke poželjne karakteristike kod nekih stabala glicenije, neku osobinu kod neke vrste poželjniju od one druge, možemo za svoje potrebe razmnožiti i proizvesti sadni materijal glicenije identičnih osobina koje smo uočili kao nama komercijalno zanimljive.

Prema tome, gliciniju kalemimo da bi dobili biljku koja cvjeta kao željena vrsta. Kalemljenje glicinije se obavlja u mjesecu martu, kao i rezidba. U hladnijim dijelovima Bosne i Hercegovine, moguće je i u mjesecu aprilu.

Kao podlogu koristimo gliciniju (Wisteria sinensis) staru dvije godine koja je zasađena u vašem vrtu već najmanje godinu dana. Kao plemku (kalem-grančicu) koristimo dio izbojka koji ima jedan ili dva pupoljka. Obavezno trebamo paziti da promjer podloge budu veći od promjera plemke. Ovdje ćemo pojasniti kalemljenje glicinije"na isječak".

Kalemljenje glicinije se obavlja u mjesecu martu, kao i rezidba. U hladnijim dijelovima Bosne i Hercegovine, moguće je i u mjesecu aprilu.

Plemku uzimamo tako da odrežemo sa željenog stabla glicinije jedan izboj koji ima jedan ili dva pupoljka. Režemo ga od osnove ukoso tako da se donji pupoljak nađe u sredini. To trebamo učiniti u trenutku kalemljenja.

Podlogu pripremamo također u martu ili aprilu na način da ju odrežemo na visini od nekoliko centimetara od poda. Trebamo ju očistiti mokrom krpom da bismo odstranili tragove zemlje i ostalih nepoželjnih primjesa. Nožem napravimo usjek na podlozi koji odgovara dimenzijama i obliku pripremljene kalem-grančice.

Spajanje obavljamo tako da kalem-grančicu stavimo u usječeni dio na podlozi na način da su pupoljci okrenuti prema gore. To je najčešća greška kod kalemljenja jer vrtlari ponekad okrenu kalem-grančicu tako da pupoljci budu okrenuti prema dolje. Također, treba pripaziti da kore podloge i plemke budu u bliskom kontaktu.

Nakon spajanja, trebamo zavezati sa kalemarskim konopcem sve zajedno, stežući polako. Obavezno treba namazati sve voskom za kalemljenje pri tom pazeći da ne pokrijemo donji pupoljak.

Kalemljenje je uspješno kad primjetimo da je plemka diferencirala izbojak.


Tagovi

Kalemljenje Rezidba Glicinija


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.