• Stevija
  • 06.11.2018. 09:30

Kako uzgojiti steviju - nježnu višegodišnju biljku

Ova nježna, višegodišnja biljka voli sunce toliko da na mrazu vene. Ipak, tamo gdje su temperature 12℃ i više, korijen može da opstane i zimi.

Foto: Pixabay / leoleobobeo
  • 526
  • 28
  • 0

Iako stevija (Stevia rebaudiana)  ne izgleda ni malo atraktivno, ona je zapravo uzbudljivi izbor za sve one koji vole prirodnu slatkoću njenih listova, lišenu kalorija. Posebno je cijene dijabetičari i oni koji vode računa o ishrani. Ova nježna, višegodišnja biljka voli sunce toliko da na mrazu vene. Ipak, tamo gdje su temperature 12℃ i više, korijen može da opstane i zimi. Uz zaštitu, moguć je opstanak i na nižim temperatura. Nakon druge godine, biljke bi trebalo presaditi, jer više ne daju svoj maksimum.

Može narasti do 90 cm

Steviju je potrebno sijati ili saditi tako da ima oko 45 cm prostora. Voli zemljište koje je rastresito i dobro propušta vodu. Na njoj može narasti od 30 cm do 90 cm. Obavezno prije sjetve/sadnje sačekajte da prođe opasnost od mraza. Možete da upotrebite kompost ili malč, kako biste biljku sačuvali tokom visokih temperatura. 

Ukoliko sijete u saksije, neka budu dubine 30 cm. Obavezno koristite kvalitetnu zemlju. Smjestite saksiju na sunčano mesto i obavezno zalivajte kada god primjetite da je površina zemljišta suha. 

Berite steviju tokom jeseni

Vodite računa - stevija ne voli vlažnu zemlju! Ukoliko primjetite da biljka vene nakon što je zalijete, znači da je korijen usvojio previše vode. Ono što je dobra vijest, ovu biljku ne napada mnogo štetočina.

Stevija daje male, bijele cvjetove tokom jeseni. Oberite cvjetove, kako bi biljka nastavila da razvija lišće. Listovi su najslađi tokom hladnijih jesenjih dana, i nakon cvjetanja biljke.

Svježe listove možete korisititi za zaslađivanje čaja. U njima je četvrtina zaslađivača, u odnosu na steviju u prahu, koja se može pronaći u prodaji. Ako se ipak odlučite za prah, koristite osminu kafene kašičice, što je jednako jednoj puno kašičici šećera. Pošto stevija podnosi visoke temperature, neće se karamelizirati. 


Povezana biljna vrsta

Stevija

Stevija

Engleski naziv: Stevia | Latinski naziv: Stevia rebaudiana Bertoni

Stevija je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Najbolje uspijeva u područjima mediteranske (suptropske) i umjereno kontinentalne klime, a u... Pročitaj više »

Izvori

Bonnie Plants


Tagovi

Stevija Uzgoj stevije Zaslađivač Berba listova stevije Upotreba stevije


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi