Pretraga tekstova
Osim niske temperture, voda je veliki neprijatelj sukulenata tokom hladnih zimskih dana
Većina biljaka iz grupe sukulenata dobro podnosi hladne zimske dane, a osjetljive vrste najviše stradaju od kombinacije niskih temperatura i vlažnog zemljišta. Temperature ispod 0ºC mogu izazvati različita oštećenja. Voda u ćelijama listove se smrzava, a led se širi i to rezultira pucanjem ćelijskih zidova. Oštećeno tkivo propada.
Često se dešava da slab mraz "spali" vrhove listova. Na minus temperaturama može doći do izmrzavanja listova, ali i korijena. Najotpornije su čuvarkuće i neki sedumi. Rosularije, neke opuncije i agave su takođe otporne.
Već tokom jeseni treba prestati zalijevati i dodavati prihranu kako bi se biljke što bolje pripremile za zimu. One zimi miruju i nije im potrebno mnogo vode i hraniva. Najvažnija preventivna mjera je da ih posadimo na mjesto gdje ne dolazi do zadržavanja suvišne vlage od padavina. Previše đubriva, posebno bogatog azotom, može dovesti do pojave mekanih listova koji lako izmrzavaju i trule. To će negativno da djeluje na cijelu biljku. Stoga treba kombinovati suho i drenirano zemljište te zaštita od vjetra i hladnoće.
Prekrivanje agroplatnom daje zaštitu od izmrzavanja do -10ºC, ali ne smije da dodiruje listove.
Kako bi oporavili biljke potrebno je pomoću noža ukloniti sve oštećene dijelove. Alat za rezanje treba biti oštar i dezinfikovan. Kao zaštita mogu poslužiti malč, stare deke, novinski papir i kartonske kutije.
Oštećenja se na osjetljivim sukulentima javljaju već pri temperaturi od 5ºC, a temperature ispod 0ºC dovode do njihovog propadanja. Biljke koje uzgajamo u saksijama možemo premjestiti u zatvoren prostor gdje će biti zaštićene.
Problem zatvorenih prostora je slaba osvijetljenost i zbog toga može doći do propadanja sukulenata. Potrebno im je više od 4 h svjetlosti tokom dana, u suprotnom se izdužuju, rastu iz rozete, gube oblik. Za prezimljavanje im treba indirektno osvjetljenje i što manje zalijevanja.
Tagovi
Sukulenti Prezimljavanje sukulenata Izmrzavanje Čuvarkuća Izmrzavanje cvijeća Oštećeno cvijeće
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)