Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrizanteme
  • 27.10.2023. 07:30

Kako sačuvati hrizanteme za naredne godine?

Vrijeme je kupovine hrizantema. Obratite pažnju u kakvom je stanju biljka, kako izgledaju listovi i cvjetovi. Evo i savjeta kako i gdje ih posaditi

Foto: Depositphotos/JuliaLototskaya
  • 377
  • 21
  • 0

Jesenje hrizanteme ili jesenje ruže se sada mogu pronaći u cvjećarama i pijacama. Pošto su višegodišnje, kada ih jednom kupite, mogu biti ukras dvorišta deset i više godina. U ponudi se mogu pronaći sa krupnijim i sitnijim ili velikim cvjetovima poput ruže. Obojenost cvjetova može biti bijela, žuta, ljubičasta, bordo, jednobojne, dvobojne. Izbor je ne vama.

Birajte zdrave sadnice

Kod kupovine obratite pažnju u kakvom je stanju biljka, kako izgledaju listovi i cvjetovi. Ako sumnjate na simptome oboljenja ili prisustvo štetočina, ne kupujte takve hrizanteme.

Pregledajte dno saksije. Najbolje biljke moraju imati uredno dno saksije iz kojih ne smije izaći korijenje. Ono mora biti u prostoru posude, da čini korjenovu balu. To je znak da je biljka redovno zalijevana, dodavana joj prihrana i uzgajana na agrotekstilu ili nekoj drugoj foliji. Nadzemni dio treba da je razvijen, lopta grma kompaktna, listovi i cvjetovi zdravi. Kupujte samo takve biljke.

U slučaju da na dnu posude vidite korijenje koje je izašlo van to je siguran znak da biljka nije redovno zalijevana i hranjena. Njeno korijenje je izašlo u potrazi za vodom i hranom, a često je znak da su saksije bile na zemji. U tom slučaju kroz otvore se mogu uvući razne štetočine i prouzrokovači oboljenja.

Kako da prezime?

U kontinentalnim područjima sa oštrijom klimom preporučuje se da biljke ostavite u posudama. Sačekajte da precvjetju i tada uklonite osušene cvjetove i prikratite grane za 5 do 10 cm, najviše za trećinu. To će obezbjediti da biljka zadrži loptast izgled, potaknuće grananje što će joj dati kompaktan izgled, stvoriće više pupoljaka koji će dati obilnije cvjetanje.

Tokom zime držite posudu sa biljkom u negrijanoj prostoriji, ali gdje neće doći do izmrzavanja. Povremeno je zalijte. Na proljeće je posadite, jer su mlade biljke osjetljive na izmrzavanje tokom zime.

U toplijim područjima poslije precvjetavanja i prikraćivanja možete biljku posaditi na stalno mjesto. One mogu podnijeti hladnoću i nisu preosjetljive. Kad vidite da im opada lišće i izgleda kao da su se osušile ne brinite, biljka se priprema za novi vegetacijski period. Dolaskom proljeća i toplijeg perioda na grančicama će se pojaviti pupoljci.

Ako sadnju obavljate na otvorenom, birajte osunčana mjesta sa dobrom drenažom zemljišta. U sadne jame stavite na dno sloj šljunka ili lomljene cigle kao drenažni sloj, a u zemlju dodajte zgorjelog stajnjaka ili nekog drugog organskog đubriva.


Tagovi

Hrizanteme Jesenje hrizanteme Kupnja hrizantema Sadnja hrizantema


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.