Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lavanda
  • 02.07.2022. 07:30

Kako od lavande napraviti sirće i ulje?

Lavanda cvate dva puta godišnje. Zašto ne biste dio cvjetova iskoristili za pripremu sirćeta i ulja koji se mogu koristiti na puno načina?

Foto: Depositphotos/trongnguyen
  • 963
  • 113
  • 0

Mirisni mediteranski grm koji obiluje ljubičastim cvjetovima nezaobilazan je prizor u mnogim dvorištima i terasama i na kontinentu. Lavanda ima skromne zahtjeve i odlično uspijeva na sunčanim lokacijama. Ne treba je saditi na sjenovitim i vlažnim terenima.

Izuzetno je dekorativna, a cvjeta dug period, dva puta u toku godine. Prvi put početkom ljeta i drugi put u jesen. Miris njenih cvjetova je veoma intenzivan i lijep, a jako ju vole i oprašivači. Pored dekorativne uloge koristi se kao biljka repelent za razne insekte, u kozmetičkoj industriji, narodnoj medicini i gastronomiji.

Ljeto i lavanda

Lavandu možemo da uzgajamo u saksijama, žardinjerama i na otvorenom, u vrtovima, kamenjarima ili povišenim gredicama. Kod uzgajanja u posudama treba obratiti pažnju na isušivanje zemlje uslijed visokih temperatura. Zalijevanje obavljati kad se zemlja suši. Ova biljna vrsta ne voli previše vlage. Ako je ne zalijevamo, neće obilno cvjetati.

S primjenom azotnih đubriva treba biti obazriv, a tokom ljeta najbolje je prihraniti onima bogatim kalijem.

Kako bi grm zadržao sferičan izgled preporučuje se rezidba poslije cvjetanja. Početak cvjetanja zavisi od temperaturnih uslova. Što je toplije to lavanda prije procvjeta.

Ljetna rezidba cvjetnih grana stimuliše razvoj novih prirasta koje ćete lako prepoznati po specifičnoj boji koja se razlikuje od starog dijela biljnog grma.

Kraljica svakog dvorišta (Foto: Depositphotos/KateGrishekinaBO)

Upotreba cvijeta

Cvjetovi lavande su izuzetno cijenjeni. Koriste se za pripremu sirćeta, ulja, raznih kolača, salata, za kreme, meleme i druge proizvode.

Sirće od lavande

Ovo sirće se odlikuje različitim načinima upotrebe. Izuzetno je dobro kao tonik za čišćenje lica ujutro i uveče. Prirodni je dezodorans, a može da se koristi za ispiranje kose koja će zadržati blagi miris lavande.

Nalazi svoju primjenu u održavanju higijene u kućama i stanovima. Upotrebljava se za čišćenje namještaja ili za pranje podova. Dodaje se u vodu za pranje. Prebrisane površine gube miris prašine, a prevladava miris lavande. Koristi se kod pranja prozora, za uklanjanje masnoće u kuhinji, pranja ukrasa, posuđa. Čaše postaju sjajnije. U gastronomiji je neprevaziđeno za pripremu salata.

Potrebno je 100 cvjetova lavande koje ste ubrali i ostavili sat vremena da iz njih izađu bubice. U teglu ulijemo 1 l bijelog vinskog sirćeta i potopimo prosušene cvjetove. Tegla se hermetički zatvori i ostavi na tamnom mjestu sljedeće tri sedmice. Nakon toga procijedimo i dobro pritisnemo cvjetove. Čuva se u zatvorenoj boci na tamnom mjestu. Dobro je povremeno bocu protresti.

Ulje od lavande

Biće vam neophodno 150 g svježih cvjetova koje potopimo u 0,5 l maslinovog ulja. Umjesto maslinovog može se koristiti i obično suncokretovo ulje. Staklenu teglu koju smo napunili dobro zatvorimo tako da ne propušta vazduh. Drži se na Suncu sljedećih mjesec dana. Potrebno je protresti svaki dan.

Nakon toga ulje se procijedi i čuva u tamnim, dobro zatvorenim bocama na tamnom mjestu. Ovo ulje je izuzetno efikasno kod uboda komaraca, masaže koja umiruje i za njegu problematične kože.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvaliteta tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Lavanda Sirće od lavande Ulje od lavande Cvijet lavande Rezidba lavande Zalijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.