Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasni grm
  • 17.10.2023. 07:30

Kako i kada posaditi lovor višnju?

Ne napadaju je štetočine i patogeni šimšira. Ne treba ih saditi pregusto, jer u toku jedne godine narastu 20 do 30 cm

Foto: Depositphotos/SaraTM
  • 1.254
  • 89
  • 0

Zbog pojave raznih štetočina i oboljenja živice šimšira se sve više napuštaju, a sade se druge vrste. Nekada sporadična ili uzgajana u formi grma je lovor višnja koja je najotpornija iz lovorovih vrsta i polako zauzima vodstvo kada su u pitanju živice.

Njena prednost je što je ne napadaju štetočine i patogeni šimšira, lako se održava, a kompaktnost i zelenilo daju privatnost. Sadnice koje se kupuju mogu biti sa golim korijenom, uzgojene u posudama, a možete ih i sami razmnožiti. Pored lovor višnje iz ove grupe možemo odabrati druge vrste koje se razlikuju prema intenzitetu rasta, karakteristikama i prilagođenosti na razne uslove, obliku i boji listova.

Jesenja i proljetna sadnja

Dva su termina sadnje. Prednost jesenje je što je zemlja još topla, a korijen se razvija što biljci daje prednost da na proljeće krene s vegetacijom što ranije. Na lokacijama gdje su zime hladne, bolje ju je ostaviti za proljeće kako bi smanjili opasnost od izmrzavanja.

Za sadnju odabrati osunčane lokacije gdje je zemljište drenirano i biljke zaštićene od vjetra. Prvi korak je da se označe mjesta gdje ćete posaditi sadnice. Za klasičnu lovor višnju razmak se obično kreće od 30 do 60 cm. Ne treba ih saditi pregusto, jer u toku jedne godine narastu 20 do 30 cm. U slučaju da ste odabrali sorte koje se odlikuju manjim rastom, razmak može biti manji.

Sadne rupe trebaju biti dva puta veće od posuda u kojima su sadnice. Pažljivo izvadite biljku iz posude i rasporedite korijenje u rupi. Zagrnite zemljom koju lagano pritisnete da istisnete vazdušne džepove. Ne zaboravite dodati đubrivo, naročito kada je zemljište siromašno. Dobro zalijte vodom. U prvoj godini je važno redovno zalijevati, posebno ako se radi o sušnoj godini.

Redovna rezidba i prihrana

Kako bi živica izgledala lijepo i bila zdrava, potrebno je redovno orezivati. Uklanjaju se sve osušene, slomljene i grane sa oštećenjima, kao i one što se preklapaju.

Prihrana se obavlja u jesen i/ili u proljeće, jednom do dva puta godišnje. Kako bi spriječili rast korova i isušivanje zemljišta, možemo malčirati zemljište.


Tagovi

Ukrasna živica Lovor višnja Sadnja lovor višnje Popularna živica Razmak sadnje Kako posaditi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Sajam voćarstva i povrtarstva "Macfrut2024", Rimini.