Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukovičasto cvijeće
  • 12.09.2023. 07:30

Kada i na koju dubinu saditi jesenje lukovice?

Najbolje ih je posaditi u grupama, kako bi ljepota njihovih cvjetova došla do izražaja.

Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko
  • 147
  • 23
  • 0

Vrijeme i temperature se mijenjaju. Pred nama je period sadnje lukovica ukrasnog bilja koje će cvjetati tokom ranog proljeća. Najvažnije je da pogodimo pravi termin kako bi se ukorijenile prije zime, a na to će najviše uticaja imati izbor vrste i uslovi. Za razvoj korijena će im trebati najviše do četiri sedmice, zbog toga se sade najmanje šest sedmica prije prvog mraza.

Kada ih sadimo?

Optimalno vrijeme sadnje u normalnim godinama je kada lišće počinje opadati sa stabala.

Kod kupovine i odabira birajte one koje su čvrste, bez znakova oštećenja, napada štetočina ili simptoma oboljenja, posebno truljenja.

Kako izvaditi i čuvati lukovice cvijeća? Evo 9 savjeta

Sadnja se najčešće obavlja tokom oktobra i novembra, ali u zavisnosti gdje se nalazite i kakvi su klimatski uslovi, može započeti već sada. To se odnosi na planinska područja gdje zima dolazi ranije. Prvo se sade narcisi, zatim muskari, a slijede tulipani, zumbuli, ukrasni lukovi, lukovičasti irisi, krokusi, ukrasna visibaba i druge vrste.

Sadite ih u grupama (Foto: R. Vojnović)

Odaberite sunčano mjesto

Većina ukrasnih vrsta iz ove grupe cvjetaju u rano proljeće, a neke i dok je snijeg još uvijek prisutan. Zbog toga birajte osunčana mjesta, koja se prva zagrijavaju i kreće vegetacija. Izbjegavajte potpuno zasjenjena, vlažna mjesta. Neće im odgovarati pretjerana zemljišna vlaga, jer na takvim lokacijama brzo propadaju uslijed truljenja.

Ako ste u mogućnosti, lukovice koje ste sačuvali prije sadnje dezinfikujte. Možete i sami napraviti dezinfekcioni rastvor od 2 g kalij permanganata u 10 l voda, koristiti čajeve i druga sredstva za dezinfekciju sjemena povrća ili namjenske fungicide koje koristite prema uputstvu.

Pazite na dubinu sadnje

Većina lukovica ima plitak korijenov sistem i zbog toga sadne rupe ne treba kopati preduboko, biće dovoljno od 10 do 20 cm u zavisnosti od veličine, odnosno ne treba biti veća od dvije veličine same lukovice.

Najbolje ih je iskopati jednu do dvije sedmice ranije da se zemlja slegne. U iskopane rupe dodajte startna, jesenja đubriva koja imaju manje azota, a više fosfora i drugih hraniva. Fosfor je element koji će potaknuti razvoj korijena i bolje ukorjenjivanje, a samim tim i bolje prezimljavanje. Umjesto namjenskih đubriva možete dodati kompost koji će imati istu ulogu, da ishrani lukovice.

Prilikom sadnje prema dnu okrenite dio na kojem je korijenje, a šiljasti vrh prema gore. Najbolje ih je saditi u grupama, jer će tako na proljeće ljepota njihovih cvjetova doći do izražaja. 


Tagovi

Lukovice Jesenje lukovice Sadnja lukovica Jesenja sadnja lukovica Sadnja tulipana Sadnja narcisa Lukovičasto cvijeće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.