Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasni grm
  • 30.04.2024. 10:30

Jasmin, grm opojnog mirisa i simbol sreće, zašto ga treba imati u vrtu?

Nije zahtjevan, lako se održava, a nije podložan obolijevanju niti napadu štetočina, osim rjeđe lisnih vaši, koje je lako suzbiti.

Foto: Depositphotos/milastokerpro
  • 239
  • 61
  • 1

Ovih dana kroz vazduh se šire mirisi raznog cvjetajućeg bilja, među njima možda i najljepši ili najintenzivniji je miris jasmina. Opjevan je u mnogim pjesmama, a često se ovo ime davalo i daje djeci. Ukrasni žbun ne mami samo svojim mirisom već i izgledom, tako da ga mnogi imaju u svom dvorištu. Stoga, ako imate prostora za ovaj ukrasni grm, dvostruku ćete korist imati: estetsku i mirisnu.

Nije zahtjevan, lako se održava, a nije podložan obolijevanju niti napadu štetočina, osim rjeđe lisnih vaši, koje je lako suzbiti, ako se pravovremeno uoče. Iz tog razloga kao i ostalo bilje potrebno je redovno nadgledati i pregledati. U slučaju da se lisne vaši ipak prenamnože obilno će lučiti mednu rosu na koju će se naseliti gljivice čađavice, listovi i grane će dobiti crnu prevlaku i neće izgledati lijepo. U tom slučaju možemo primijeniti neki od blažih insekticida ili insekticida na bio bazi.

Više je vrsta

Jasmin, Philadephus coronaria, vodi porijeklo iz Azije i Afrike, ima oko 200 vrsta. Kod nas je prepoznatljiv po mirisu, ali ima i mnogo onih koji nemaju miris. To je listopadni ukrasni grm koji može dostići visinu oko 3 m, a širinu 2,5 m. Cvjetovi su najčešće bijele boje zvjezdasti, dupli i mirisni. Samim tim što su mirisni, privlače pčele leptire i razne druge insekte, i zbog toga ga je poželjno imati u svakom vrtu.

Postoje razne vrste bijelog cvijeta, zimzeleni zimski koji je žutog cvijeta, zatim vrste crvenog i rozog cvijeta. Zimski jasmin je zimzelena vrsta peljačice čiji cvjetovi mogu biti i žuti i bijeli, takođe opojnog mirisa latinskog naziva Rhinospermum jasminoides. Kod nas je najviše zastupljena grmolika vrsta, Philadelphus coronarius, koju mnogi nazivaju lažni jasmin ili pajasmin.

Cvjeta od maja do jula, a s obzirom na to da je ove godine vegetacija svog bilja ranije krenula zbog više temperature, u prethodnom periodu i jasmin je procvjetao nešto ranije.

Sadite ga na osunčanom mjestu

Treba ga saditi na toplo i osunčano mjesto bez vjetrova. Uz njega se mogu saditi i drugo, niže ukrasno bilje koje će zasjeniti korijen što mu takođe prija. Odgovara mu zemljište sa dovoljno vlage tokom cijele godine koje je dobro drenirano i bogato organskom masom, a ne podnosi teška i prevlažna.

Najbolje se i najčešće razmnožava vegetativno reznicama, koje radi bržeg razvijanja korijenja i ukorjenjivanja prije sadnje možemo umakati u hormon za ožiljavanje (možete pronaći u bolje snabdjevenim poljoprivrednim apotekama). To se obično radi u jesen, rjeđe u proljeće. Može se
razmnožavati i sjemenom što je rjeđi i dugotrajniji proces. U slučaju velikih suša tokom ljeti bilo bi ga dobro zalijevati.

Orezuje se nakon cvjetanja ili kasno ljeti ili u ranu jesen. Orezivanje se vrši iz razloga kako bi se postaklo što bolje cvjetanje, naredne godine, te da bi razrijedili preveliku bujnost ovog ukrasnog žbuna, ali i da bi mu formirali željeni uzgojni oblik.

Najpopularnija upotreba jasmina je svakako u kozmetičkoj industriji, ali značajna je njegova upotreba u kulinarstvu i u medicini. Koristi se za dodavanje mirisa kremama, parfemima i losionima. Cvijet jasmina u mnogim kulturama je simbol ljubavi, ljepote, senzualnosti, zahvalnosti i sreće.


Povezana biljna vrsta

Jasmin

Jasmin

Engleski naziv: Jasmine | Latinski naziv: Jasminum

- Više [+]

Tagovi

Jasmin Ukrasni grm Sadnja jasmina Njega jasmina Philadephus coronaria Orezivanje jasmina


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.