Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 16.02.2017. 12:00

Impatiens - plijeni ljepotom i lakoćom gajenja

Impatiensi su grupa cvjetnica koja plijeni pažnju ljepotom svojih cvjetova i lakoćom gajenja.

Foto: Pixabay.com
  • 3.739
  • 311
  • 0

Impatiensi su velika grupa cvjetnica koja svojom ljepotom ukrašava naša dvorišta, bašte i domove. Pripadaju porodici Balsaminaceae, a najveći broj potiče iz tropskih i subtropskih područja Azije i Afrike. Osim što plijene svojom ljepotom Impatiensi su laki za gajenje. Poznati su pod različitim narodnim nazivima: Lijepi Jova, Lijepi dečko, Lijepa Liza, Nedirak, Vodenika, Pištika. Cvjetovi Impatiensa mogu biti jednostruki ili dvostruki, jednobojni ili šareni. Od boja cvijeta zastupljene su bijela, roza, crvena, ljubičasta.

Sve Impatiense možemo podijeliti u dvije grupe prema izgledu biljke. Prvu grupu čine biljke koje ne rastu mnogo u visinu i imaju stabljiku koja poliježe i dobro se razgranava. Drugu grupu čine biljke koje rastu uspravno i mogu narasti do visine od 50cm.

Sjetva i njega Impatiensa

Sjeme Impatiensa je krupno i lako ga je saditi. Supstrat za sjetvu treba da je rastresit, dobrih vodno - vazdušnih karakteristika, ph reakcija treba da je slabo kisela ili neutralna (ph 6,2 do 6,5). Ukoliko sami pravimo supstrat za sjetvu možemo uzeti mješavinu zemlje sa krtičnjaka, pijeska i zgorjelog stajnjaka ili komposta. Impatijens nije ljubitelj komposta i svježeg stajnjaka. Sjetva se obavlja na razmak od 2 do 4cm.

Sjeme se položi na površinu supstrata, lagano pritisne i prekrije tankim slojem supstrata. Dubina sjetve je oko pola cantimetra. Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i rast kreće se između 20 i 24ºC. Na ovoj temperaturi Impatiens niče za sedmicu dana. Na temperaturi od 18 do 20ºC klijanje se produžuje na nekoliko sedmica. Temperatura ne treba da oscilira u svojim vrijednostima.

Nakon nicanja potrebno je smanjiti zalijevanje, a temperaturu treba održavati iznad 18ºC. I pored toga što nosi naziv Vodenika i sam je po sebi vodenast Impatiens ne treba pretjerano zalijevati, jer lako može doći do trulenja korijena, žućenja kotiledonih listića i propadanja mladih biljčica. Zalijevati rasad tek kada se površina supstrata prosuši. Ovo će obezbjediti bolji razvoje korijena.

Osjetljiv na nedostatak svjetlosti

Rasad Impatiensa je osjetljiv na nedostatak svjetlosti. Kod slabe osvjetljenosti biljčice se izdužuju i imaju duge internodije. Ventilacija treba biti dobra kako bi se smanjila vlaga vazduha i smanjila pojava oboljenja. Već od drugog ili trećeg lista početi sa prihranom. Ciklus proizvodnje rasada traje oko mjesec dana. Biljke se rasađuju u pojedinačne saksijice kada imaju dva dobro razvijena lista. Prije rasađivanja na stalno mjesto rasad Impatijensa podvrgnuti kalenju tokom dvije sedmice.

Možemo ga saditi u saksije ili žardinjere, na gredice ili cvjetne leje u dvorištima, kao ukras u baštama. Za stalno mjesto izabrati zemljište koje nije zabareno, sa blagim vjetrom i koje je dobro osvjetljeno. Razmak između posađenih presadnica treba biti oko 25 do 30cm. Presađene biljke se prihranjuju svake druge sedmice sa zalijevanjem. Nakon 50 dana započeće cvjetanje i trajeaće sledećih 8 do 10 sedmica. Za rast i cvjetanje Impatiensu odgovaraju umjerene temperature. Temperatura iznad 30ºC usporiće rast i umanjiti intenzitet cvjetanja.

U našim uslovima Impatiens je jednogodišnja biljka, ali ukoliko ga tokom jeseni unesemo u zatvoren prostor sa temperaturom iznad 16ºC može prezimiti. Iznosi se napolje kada otopli, tokom mjeseca aprila.

Sjetvu završiti do sredine marta

Da bi cvjetao od početka ljeta sjetvu Impatiensa završiti do sredine marta. Može da se sadi u intervalima kako bi se obezbjedila cvatnja tokom cijelog ljeta. Impatijens se može sijati i direktno u tlo čim to vremenske prilike dozvole.

Odlukuje se samozasijavanjem, odnosno širi se putem sjemena. Plod Impatiensa je tobolčić koji puca i izbacuje sjeme. Sjeme se lako može sakupljati u posudicu, jer zreli tobolčići na pritisak prstiju pucaju i oslobađaju sjeme. Sjeme može očuvati klijavost tokom 8 godina.

Od štetočina Impatiense napadaju biljne uši, grinje, bijela leptirasta uš. Puževi sa kućicom se hrane laticama cvjetova, posebno ako se radi o sortama sa dvostrukim cvijetom.

Impatiens može da se gaji i iz reznica koje se uzimaju tokom maja i juna. Odsječene grančice staviti u vodu, vlažan pijesak ili supstrat. Tokom jeseni se mogu sakupiti reznice koje ćemo odnjegovati u zatvorenom prostoru i na proljeće imamo gotove male žbunove Impatiensa.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Impatiens

Impatiens

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Impatiens Lepi Jova Lijepi dječko Vodenika Pištika Nedirak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.