Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti hren
  • 15.09.2021. 10:00

Hren: Ljekoviti korjen vadi se krajem jeseni - zdrav i svjež i kao prerađen

Hren je izuzetno ljekovito povrće. Ima više vitamina C od limuna i narandže. Koristi se za jačanje imuniteta, kod problema sa sinusima, disajnim i organima za varenje, protiv reume...

Foto: Depositphoto/Vian.na
  • 712
  • 205
  • 0

Hren (lat. Armoracia rusticana) je vrsta povrća koju uzgajamo zbog korijena i uglavnom koristimo kao začin. Vodi porijeklo iz južne Evrope i zapadne Azije. Od davnina se primjenjuje u narodnoj medicini kao izrazito ljekovita biljka.

Poboljšava rad pluća i organa za varenje, smanjuje krvni pritisak, djeluje antibakterijski, čisti oganizam, jača imuni sistem, pomaže kod mršavljenja. Prilikom upotrebe, preporučljivo je posavjetovati sa liječnikom. Posebno trebaju biti obazrivi sa njegovom konzumacijom dijabetičari i osobe koje imaju problema sa radom bubrega.

Voli rahlo tlo i dosta vode

U skoro svakoj bašti možemo ga pronaći. Ova višegodišnja povrtarska vrsta na površini zemlje razvija široke, uspravne listove koji dostignu visinu oko jednog metra. Ima debeo korijen, koji prodire duboko u zemlju. Unutrašnjost korijena je bijele boje, a spoljašnost žućkasta. On je bez mirisa, ali kada se nariba aktivira se jaka aroma koja izaziva suzenje. Svježe nariban može da se čuva jednu sedmicu. Poslije toga gubi svoja ljekovita svojstva.

Kako spriječiti širenje hrena u bašti i dvorištu?

Hren najbolje uspjeva na rahlim zemljištima koja su dobro snabdjevena vodom. Korijen se vadi krajem jeseni. Može da se koristiti kao svjež ili prerađen.

Izvor vitamina C

Sadrži više vitamina C od limuna i narandže, kao i prirodne antibiotike koji saniraju upalne procese u ljudskom organizmu. Veoma često se konzumira sa jelima od mesa i ribe. Zbog ljutog okusa i oštrog mirisa, upotrebljava se u manjoj količini. Nadražuje kožu želuca i na taj način aktivira lučenje žuči i kiseline. Od njegovih mladih listova najčešće se priprema zdrava salata. Bogati su vitaminom C, beta karotenom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, sumporom, željezom. 

Redovnom upotrebom hrena jača se imuni sistem i poboljšava stvaranje bijelih krvnih zrnaca. Organizam ćemo očistiti od svih otrova kada tokom tri do četiri sedmice pijemo svakog dana po tri puta dnevno jednu malu šoljicu mlijeka u kome smo namočili ribani hren.

Zdrava kaša za zdravu kožu

Obloge od kaše hrena izuzetno su efikasne kod reume, uboda insekata, bolova mišića, nerava i dugih problema. Ova smjesa izaziva bolju prokrvljenost i crvenilo. Ne smije se držati kao obloga na koži duže od maksimalno deset minuta. Ukoliko se javi jače crvenilo i peckanje, skinuti je. Ako vam je koža osjetljiva, kaša se razrijedi vodom ili mlijekom. To će ublažiti iritaciju. Razblažena se može koristiti i za tretiranje bubuljica.

Sirup od hrena

Od hrena se može pripremiti sirup koji je koristan kod problema sa bronhitisom i kašljom. Lako se priprema. Korijen hrena nareže se na kolutove koje poredamo preko rešetke ili gaze koju smo zategli preko posude. Kolutove pomenutog povrća dobro pospemo šećerom u prahu. Zbog djelovanja šećera sirup kaplje u posudu ispod mreže ili gaze. U toku dana konzumiraju se jedna ili dvije kašike prije jela.

Sadnja hrena: Koje su prednosti uzgoja korjena u monokulturi?

Med i hren

Kombinacija meda i hrena odlična je za jačanje imuniteta, kod problema sa sinusima, plućima, upalom grla, kašljom, sekretom u disajnim organima, protiv gripe. Postoji nekoliko verzija ovog recepta. Najjednostavniji je da se izmješaju iste količine meda i izribanog hrena. U ovu osnovnu smjesu možemo dodati sok od limuna, mrkve ili rendanog đumbira.

Čaj kao čistač pluća

Ovaj jednostavni čaj koristi se za čišćenje pluća. Potrebno je deset grama naribanog korijena hrena preliti sa dva decilitra kipuće vode i ostavi najmanje pet minuta. Tako pripremljen pije se dva do tri puta u manjim šoljicama.

Može se kombinovati i sa đumbirom tako što se izrenda 10gr hrena i 5g đumbira, zatim se prelije sa 2dl kipuće vode. Kada se konzumira tokom tri sedmice ujutro i prije spavanja, dovodi do sagorjevanja masti i gubitka težine.


Tagovi

Uzgoj hrena Ljekoviti hren Korijen hrena Rahlo tlo Ribani hren Kaša od hrena Med i hren Naribani đumbir Sagorjeva masti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.