Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljka godine
  • 25.09.2018. 16:30

Hmelj je biljka 2018.! Može se piti, jesti i spavati na njemu

Hmelj nije samo sirovina u proizvodnji piva. Čaj, tinktura, suplementi koriste se u zdravstvene svrhe, izdanci su prava kulinarska poslastica, a njime se pune i jastuci - za mirniji san.

Foto: Vedran Stapić
  • 686
  • 52
  • 0

Hmelj je biljka 2018. godine - odlučila je tako za ovu godinu Međunarodna organizacija za bilje (IHA) koja djeluje na Floridi (SAD). Ova je organizacija ustanovila i Nacionalni tjedan bilja koji se obilježava svake godine od 7. do 13. maja. Svrha ovoga tjedna je razvijati i kordinirati nacionalnu pozornost o biljkama, biljnim namirnicama i poslovima vezanima uz biljke. 

Već 23 godine, odnosno od 1995. godine, ova organizacija proglašava biljku godine koja je tada u njihovom fokusu. Prva takva bila je, ni manje ni više nego komorač. Većinom je to začinsko bilje, od hrena, preko bijelog luka do lavande. 

Ljekovitost, značaj u kulinarstvu i dekorativnost

Dugogodišnji član, Chuck Voigt koji je godinama uključen u proces selekcije objašnjava kako se izbor temelji na najmanje dvije od tri kategorije: ljekovitost, značaj u kulinarstvu i dekorativnost. Nakon proglašenja biljke godine, društava za zaštitu bilja, udruge i organizacije iz cijelog svijeta zajedno rade kako bi educirale javnost upravo o toj vrsti. 

Također, ova organizacija svake godine objavljuje publikaciju o biljci godine koja sadrži podatke od informatičkih podataka do recepata. 

Plantaža hmelja u Češkoj (Foto: Vedran Stapić)

Dakle, biljka 2018. godine je hmelj (Humulus lupulus) koji je na ovim prostorima najpoznatiji kao sirovina u proizvodnji piva. 

Stotinjak farmera proizvede sav češki hmelj

No, hmelj nije samo to. Primjerice, koristi se kod problema sa nesanicom, menstrualnih problema i problema sa probavom. Od njega se može praviti čaj, tinktura, suplementi, a čak se izrađuju i jastuci punjeni češerićima hmelja.

Zdravstvene i kulinarske dobrobiti hmelja  

Hmelj će pomoći i kod kamenja u bubregu, ali i problema sa suhom kožom i lošom cirkulacijom. No, isto tako hmelj sadrži veliku koncentraciju antioksidansa, kao i u vinu. Naravno, to su odmah iskoristili njemački proizvođači piva te izradili "antikancerogeno pivo" sa većim količinama hmelja. Navodno je znanstveno dokazano kako pijenjem piva u organizam unosimo više antioksidansa nego crnim vinom. Naravno, to se odnosi tek na čašu dnevno, a ne na litre i litre piva koje se i nače piju na ovim prostorima. 

Ukusni izdanci hmelja neutralnog su okusa (Foto: Wikimedia Commons/Ithunn)

Šalu na stranu, hmelj možete i jesti, točnije, njegove izdanke koji podsjećaju na divlje šparoge. Iako, poznavatelji i jednog i drugog ne vole takve usporedbe budući da je hmelj potpuno neutralnog okusa i raste na pristupačnim terenima. Možete ga pronaći pored poljskih puteva, a izdanke ćete primjetiti u rano proljeće. Jedu se ili sirovi ili tek kratko obareni i prodinstani uz tjesteninu, na salatu, u umacima. 

U SAD-u se, primjerice, vezica izdanaka hmelja prodaje za cijenu preko 30 dolara (oko 50 KM) pa si vi mislite kada idući puta prođete pored grma koji čitave godine daje velike dobrobiti. 

U svakom slučaju, sretna nam bila godina hmelja! 


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Uzgaja se da bi... Više [+]

Tagovi

Biljka godine Hmelj Čaj Pivo Izdanci IHA


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!