Hmelj nije samo sirovina u proizvodnji piva. Čaj, tinktura, suplementi koriste se u zdravstvene svrhe, izdanci su prava kulinarska poslastica, a njime se pune i jastuci - za mirniji san.
Hmelj je biljka 2018. godine - odlučila je tako za ovu godinu Međunarodna organizacija za bilje (IHA) koja djeluje na Floridi (SAD). Ova je organizacija ustanovila i Nacionalni tjedan bilja koji se obilježava svake godine od 7. do 13. maja. Svrha ovoga tjedna je razvijati i kordinirati nacionalnu pozornost o biljkama, biljnim namirnicama i poslovima vezanima uz biljke.
Već 23 godine, odnosno od 1995. godine, ova organizacija proglašava biljku godine koja je tada u njihovom fokusu. Prva takva bila je, ni manje ni više nego komorač. Većinom je to začinsko bilje, od hrena, preko bijelog luka do lavande.
Dugogodišnji član, Chuck Voigt koji je godinama uključen u proces selekcije objašnjava kako se izbor temelji na najmanje dvije od tri kategorije: ljekovitost, značaj u kulinarstvu i dekorativnost. Nakon proglašenja biljke godine, društava za zaštitu bilja, udruge i organizacije iz cijelog svijeta zajedno rade kako bi educirale javnost upravo o toj vrsti.
Također, ova organizacija svake godine objavljuje publikaciju o biljci godine koja sadrži podatke od informatičkih podataka do recepata.
Dakle, biljka 2018. godine je hmelj (Humulus lupulus) koji je na ovim prostorima najpoznatiji kao sirovina u proizvodnji piva.
No, hmelj nije samo to. Primjerice, koristi se kod problema sa nesanicom, menstrualnih problema i problema sa probavom. Od njega se može praviti čaj, tinktura, suplementi, a čak se izrađuju i jastuci punjeni češerićima hmelja.
Hmelj će pomoći i kod kamenja u bubregu, ali i problema sa suhom kožom i lošom cirkulacijom. No, isto tako hmelj sadrži veliku koncentraciju antioksidansa, kao i u vinu. Naravno, to su odmah iskoristili njemački proizvođači piva te izradili "antikancerogeno pivo" sa većim količinama hmelja. Navodno je znanstveno dokazano kako pijenjem piva u organizam unosimo više antioksidansa nego crnim vinom. Naravno, to se odnosi tek na čašu dnevno, a ne na litre i litre piva koje se i nače piju na ovim prostorima.
Šalu na stranu, hmelj možete i jesti, točnije, njegove izdanke koji podsjećaju na divlje šparoge. Iako, poznavatelji i jednog i drugog ne vole takve usporedbe budući da je hmelj potpuno neutralnog okusa i raste na pristupačnim terenima. Možete ga pronaći pored poljskih puteva, a izdanke ćete primjetiti u rano proljeće. Jedu se ili sirovi ili tek kratko obareni i prodinstani uz tjesteninu, na salatu, u umacima.
U SAD-u se, primjerice, vezica izdanaka hmelja prodaje za cijenu preko 30 dolara (oko 50 KM) pa si vi mislite kada idući puta prođete pored grma koji čitave godine daje velike dobrobiti.
U svakom slučaju, sretna nam bila godina hmelja!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica