• Ljekovito bilje
  • 22.10.2017. 07:00

Eliksir zdravlja u listu aronije

Čaj od lista aronije sadrži mnogo korisnih i ljekovitih materija. Ovaj čaj se koristi za prevenciju i liječenje mnogih oboljenja.

Foto: Pixabay.com/Hietaparta
  • 5.990
  • 344
  • 0

Danas se sve više okrećemo prirodi u nastojanju da očuvamo ili poboljšamo svoje zdravlje. Neke biljke se od davnina koriste u narodnoj medicini ovog područja, dok su druge biljke pojavile posljednjih decenija. Jedna od tih novih vrsta je aronija. Nju su upotrebljavali Indijanci u svakodnevnoj ishrani. Tokom vremena aronija se počela sve više uzgajati zbog bobica koje mogu da se upotrebljavaju u svježem, suvom i prerađenom obliku. Od bobica aronije pripremaju se džemovi, marmelade, pekmezi, likeri, sokovi, vino, čaj i mnogi drugi proizvodi.

Čaj od lista aronije

Ovaj čaj sadrži vitamine A, C, vitamine B kompleksa - B2, B5, B9, zatim vitamine E i P, mnogo antioksidanata, mikro i makro elemente, organske kiseline i druge korisne materije.

Priprema čaja od aronije je veoma laka. Čaj od lista aronije se priprema tako što se 5 do 8 listova, u zavisnosti od veličine listova, prelije sa 1l vrele vode i ostavi pla sata.

Za manju količini dovoljno je dva lista ili jednu kašiku čaja preliti sa 2dl vrele vode i ostaviti pola sata da se prohladi.

Čaj je najbolje piti tokom jutra na prazan želudac ili uveče 1 do 2h poslije večere. Čaj može da se zasladi medom i da mu se doda sok od limuna.

Ljekovitost lista aronije

U novije vrijeme otkrivena je ljekovitost lista aronije. List aronije se u medicinske svrhe koristi svjež ili osušen. Osim u medicinske svrhe list aronije se može koristiti i u gastronomiji.

Listovi aronje su pravo skladište niza materija koje imaju pozitivan učinak na zdravlje ljudi. Možemo ih sakupljati svježe tokom vegetacije, a najkvalitetniji su kada promijene boju u crveno prije opadanja. Upotrebljavaju se cijeli ili usitnjeni listovi. Ubrani listovi se suše i čuvaju u papirnatoj ambalaži.

List aronije sadrži čitav niz korisnih materija na kojima počiva ljekovitost čaja. Čaj se koristi u prevenciji i liječenju mnogih oboljenje, uklanjanje umora, a može da se koristi oralno (može se piti) ili za spoljnu upotrebu.

Čaj se koristi kod problema sa digestivnim sistemom, smanjuje kiselinu u želudcu, ublažava simptome dijareje, smiruje digestivni sistem kod različitih poremećaja.

Priprema čaja od aronije je veoma laka. Čaj od lista aronije se priprema tako što se 5 do 8 listova, u zavisnosti od veličine listova, prelije sa 1l vrele vode i ostavi pla sata.

Poboljšava rad i čuva pankreas, jetru, bubrege, štitnu žlijezdu, ublažava simptome migrene. Djeluje na čišćenje krvi od raznih toksičnih materija, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak.

Čaj poboljšava imunitet cjelokupnog organizma i djeluje preventivno na pojavu malignih oboljenja. Pijenjem čaja čistimo organizam od teških metala i čistimo krvne sudove od masnih materija. Može da se koristi i za ispiranje rana

U tretmanima mršavljenja čaj se koristi jer podstiče smanjenje i gubitak masnih naslaga.

Primjenjuje se kod tretiranja raznih kožnih oboljenja kao što su: ekcemi, lišajevi, psorijaza. Kod vanjske primjene čaj se koristi ohlađen i ne smije se zaslađivati.

Koristi se i kod tretmana ljepote, jer usporava starenje, smanjuje bore, štiti kožu od uv zračenja.

Čaj može da se koristi i kod liječenja bolesti štitne žlijezde.

Foto: Pixabay.com/Hietaparta


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Tagovi

Aronija Čaj od aronije Čaj Ljekovitost Zdravlje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.