Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čila Zorad
  • 18.06.2019. 07:30

Čila Zorad zapuštene vrtove pretvara u male rajske bašte

Čila Zorad je u Gornji Vakuf- Uskoplje doselila u potrazi za sezonskim poslom, pa ostala 19 godina. Izrađuje razne vrste cvijetnih aranžmana za sve prigode, a posebno voli oblikovati žive ograde i drveće. Prije pet godina je počela sa održavanjem javnih površina na području Gornjeg Vakufa- Uskoplja

Foto: Naila Causevic
  • 1.587
  • 519
  • 1

Čila Zorad je Mađarica, koja je prije 19 godina zajedno sa suprugom doselila iz Vojvodine u Gornji Vakuf-Uskoplje u potrazi za sezonskim poslom. Nakon jedne sezone, ova sredina im se jako svidjela pa su odlučili ostati. Već pet godina se bavi izradom cvjetnih aranžmana i ikebana, uzgaja cvijeće za prodaju, te oblikuje žive ograde i grmlje.

S obzirom na to da su javne površine u Gornjem Vakufu-Uskoplju bile zapuštene, a žive ograde podivljale, Čili je to prije pet godina jako zasmetalo, pa je otišla u JKP Radovina i tražila dozvolu da ona uredi to područje. 

"Pitala sam direktora javnog preduzeća, da li mogu ja da zasadim cvijeće i oblikujem grmlje i drveće, tražila sam od njega samo da mi obezbijedi sadnice cvijeća, ostalo ću sve sama. Nevoljko je pristao na to, ali kada je vidio kako sam uradila dao mi je i simboličnu naknadu. Ono što je meni važnije je da se ta naknada povećavala, a sad smo potpisali i ugovor o održavanju parkova", kaže Čila.

Cijelu godinu radi oko cvijeća

Čila radi na održavanju javnih površina od aprila do septembra, s tim što uređuje i privatna dvorišta po pozivu, zatim priprema cvjetne aranžmane za praznik Svi sveti, pa za Božić, a onda radi pripreme ikebana i cvijeća za Dan žena i vijence za Uskrs. Tako da ona radi sa cvijećem tokom cijele godine, i uživa u tom poslu. Svoje slobodno vrijeme uglavnom provodi na njivi, koju joj je crkva dala na korištenje, gdje sad krompir, paradajz i ostalo povrće za vlastite potrebe. Po narudžbi radi bukete i aranžmane i mimo praznika.

dv
Čila uređuje i privatne vrtove

"Jako mi se sviđa ova sredina, nedavno smo dobili i državaljanstvo, želimo ovdje ostati i kupiti kuću. U posao sa održavanjem parkova sam krenula iz želje da bude ljepše, nisam očekivala nikakav novac, mada je fino što imam i naknadu za rad. Rado bih održavala još parkova i u drugim općinama, posebna draž su mi žive ograde, koje uživam oblikovati. Radim i privatno kada me pozovu, nekoliko zapuštenih vrtova sam pretvorila u male rajske bašte", dodaje Čila.

U pripremi je i Facebook stranica

U pripremi je i njena Facebook stranica, a svi zainteresovani koji žele njene usluge i aranžmane, mogu je kontaktirati na njen Facebook račun Čila Zorad. Dodaje da bi vrlo rado proširila posao i uzgajala više cvijeća, ali brine je što nema adekvatan prostor, ni vlastitu kuću. Kada jednom kupi kuću, planira napraviti veliki vrt i prostor za uzgoj cvijeća za prodaju.


Fotoprilog


Tagovi

Čila Zorad Održavanje javnih površina i parkova Cvijeće Cvjetni aranžmani Ikebane Vijenci Žive ograde i drveće


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.