Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobice zove
  • 03.08.2024. 07:30

Bobice zove su ljekovite, a koriste se i u kulinarstvu - evo recepata

Od nje se pravi sirup ili čaj za prehladu, ali i fini sok, džem ili se dodaje u kolače. Pročitajte naše recepte

Foto: Maja Celing Celić
  • 171
  • 34
  • 0

Kako je ove godine sve uranilo, tako su i bobice zove ponegdje već spremne za branje i preradu. I dok nam cvijet služi za izradu osvježavajućeg sirupa tijekom ljeta ili blagotvorni čaj zimi, bobice se također mogu koristiti na razne načine.

Napomena: Prije konzumacije ih svakako morate termički obraditi jer su inače otrovne. 

Ljekovita upotreba 

Možda najvažnija je ljekovita upotreba ove biljke jer ima antivirusna svojstva, pomaže kod prehlade, gripe i jačanja imunološkog sistema. 

Sirup za prehladu

Ako ih želite konzervirati za zimu, priprema je jednostavna. Bobice odvojite od stapke te operite od prašine i kukaca. Stavite u lonac te ulijte vode dva prsta iznad bobica. Kuhajte ju na laganoj vatri uz miješanje i kada ispari prst vode, ugasite. Pričekajte da se ohladi da ju možete procijediti. Nakon toda dodajte šećer po želji i sok limuna (opcionalno). Ponovo zakuhajte i vreli sirup sipajte u bočice koje ste sterilizirali u pećnici. Bočice moraju biti vrele, a čepovi deznficirani. Zamotajte u deku i pustite da se ohladi, a nakon toga spremite na tamno i hladno mjesto. 

Iako šećer nije najzdravija opcija, on će pomoći u konzerviranju. 

Bobice možete zamrznuti ili osušiti pa po potrebi praviti svježi sirup u kojeg ćete umjesto šećera dodati med. Za bolji okus kod primjene dodajte svježe cijeđeni sok narandže, limuna, đumbir i sl. 

Osušene za čaj

Osušene možete koristiti za pripremu čaja koji također pomaže u jačanju imunološkog sistema. 

Bobice zove u kulinarstvu 

Poput drugog voća, mogu se koristiti u pripremi sirupa za razrjeđivanje, džema, preljeva i sl. Imajte na umu da one nisu prirodno kisele nego više trpke pa će za bolji okus biti potrebno dodati neku vrstu kiseline. 

Sirup od zove 

Od bobica možete napraviti klasičan sirup za razrjeđivanje, kao što biste pravili sirup od maline. 

Kako napraviti sirup od maline? Evo recepta

Svakako dodajte više soka od limuna ili limunske kiseline jer, ponavljamo, bobice nisu prirodno kisele. 

Džem od zove

Zova se može koristiti i za izradu džema, a to je najbolje uz dodatak nekog drugog voća, na primjer, jabuka

Potrebno je: 
1/2 kg zove
3 kg jabuka
1/2 litre vode
1 kg šećera. 

Jabuke ogulite i nasjeckajte na što sitnije kockice, zovu operite. U lonac stavite vodu, šećer i voće te kuhajte oko 20 minuta. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom. Ako više volite džem sa komadićima voća, ne morate blendati. Vratite na vatru i kuhajte još oko 40 minuta stalno miješajući.

Kada kuhača na dnu lonca ostavlja trag, znak je da je dovoljno gusto. Sipajte vreli džem u također vrele, u pećnici sterilizirane tegle.

Nepoklopljene ih vratite u vruću, ali ugašenu rernu te držite otklopljene oko pola sata. Nakon toga ih zatvorite čistim poklopcima koji nemaju nikakvo oštećenje, ogrebotinu i sl., umotajte u deku i ostavite da se ohlade. 

Umjesto jabuka, možete koristiti i drugo voće poput šljiva, krušaka i sl. 

Zova u slasticama

Bobice možete koristiti u izradi kolača kao što su muffini, pite i sl. Prije korištenja ih možete namočiti u sok od narandže ili pospite cimetom, ili šećer s aromom ruma ili burbona.  

Jeste li ih već sakupljali i pripremali na neki od ovih načina? Podijelite svoja iskustva u komentaru ispod teksta


Tagovi

Bobice zove Bobice bazge Sirup od zove Čaj od zove Džem od zove Ljekovita zova Zova za prehladu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.