Od nje se pravi sirup ili čaj za prehladu, ali i fini sok, džem ili se dodaje u kolače. Pročitajte naše recepte
Kako je ove godine sve uranilo, tako su i bobice zove ponegdje već spremne za branje i preradu. I dok nam cvijet služi za izradu osvježavajućeg sirupa tijekom ljeta ili blagotvorni čaj zimi, bobice se također mogu koristiti na razne načine.
Napomena: Prije konzumacije ih svakako morate termički obraditi jer su inače otrovne.
Možda najvažnija je ljekovita upotreba ove biljke jer ima antivirusna svojstva, pomaže kod prehlade, gripe i jačanja imunološkog sistema.
Ako ih želite konzervirati za zimu, priprema je jednostavna. Bobice odvojite od stapke te operite od prašine i kukaca. Stavite u lonac te ulijte vode dva prsta iznad bobica. Kuhajte ju na laganoj vatri uz miješanje i kada ispari prst vode, ugasite. Pričekajte da se ohladi da ju možete procijediti. Nakon toda dodajte šećer po želji i sok limuna (opcionalno). Ponovo zakuhajte i vreli sirup sipajte u bočice koje ste sterilizirali u pećnici. Bočice moraju biti vrele, a čepovi deznficirani. Zamotajte u deku i pustite da se ohladi, a nakon toga spremite na tamno i hladno mjesto.
Iako šećer nije najzdravija opcija, on će pomoći u konzerviranju.
Bobice možete zamrznuti ili osušiti pa po potrebi praviti svježi sirup u kojeg ćete umjesto šećera dodati med. Za bolji okus kod primjene dodajte svježe cijeđeni sok narandže, limuna, đumbir i sl.
Osušene možete koristiti za pripremu čaja koji također pomaže u jačanju imunološkog sistema.
Poput drugog voća, mogu se koristiti u pripremi sirupa za razrjeđivanje, džema, preljeva i sl. Imajte na umu da one nisu prirodno kisele nego više trpke pa će za bolji okus biti potrebno dodati neku vrstu kiseline.
Od bobica možete napraviti klasičan sirup za razrjeđivanje, kao što biste pravili sirup od maline.
Svakako dodajte više soka od limuna ili limunske kiseline jer, ponavljamo, bobice nisu prirodno kisele.
Zova se može koristiti i za izradu džema, a to je najbolje uz dodatak nekog drugog voća, na primjer, jabuka.
Potrebno je:
1/2 kg zove
3 kg jabuka
1/2 litre vode
1 kg šećera.
Jabuke ogulite i nasjeckajte na što sitnije kockice, zovu operite. U lonac stavite vodu, šećer i voće te kuhajte oko 20 minuta. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom. Ako više volite džem sa komadićima voća, ne morate blendati. Vratite na vatru i kuhajte još oko 40 minuta stalno miješajući.
Kada kuhača na dnu lonca ostavlja trag, znak je da je dovoljno gusto. Sipajte vreli džem u također vrele, u pećnici sterilizirane tegle.
Nepoklopljene ih vratite u vruću, ali ugašenu rernu te držite otklopljene oko pola sata. Nakon toga ih zatvorite čistim poklopcima koji nemaju nikakvo oštećenje, ogrebotinu i sl., umotajte u deku i ostavite da se ohlade.
Umjesto jabuka, možete koristiti i drugo voće poput šljiva, krušaka i sl.
Bobice možete koristiti u izradi kolača kao što su muffini, pite i sl. Prije korištenja ih možete namočiti u sok od narandže ili pospite cimetom, ili šećer s aromom ruma ili burbona.
Jeste li ih već sakupljali i pripremali na neki od ovih načina? Podijelite svoja iskustva u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Autorica