Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 04.10.2016. 08:00

Bijeli sljez - lijek, ali i prirodno đubrivo

Sljez se od davnina koristi kao lijek za disajne organe. Veoma je dekorativna biljka. U poljoprivredi se koristi kod pripreme prirodnih đubriva kao izvor fosfora.

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.008
  • 273
  • 0

Bijeli sljez Althea officinalis pripada porodici šljezova Malvaceae. U narodu je poznat pod mnogim nazivima: sljez, bijeli sljez, pitomi ili domaći sljez, šljiz, šljez, sliz, slizovina, šljezovina, veliki sljez, dobri sljez, ajbiš. Susrećemo ga u livadama, jarcima, po obdu jaraka, uz obale potoka i rijeka, plavnim područjima. Veoma često se gaji u vrtovima, a uzgaja se i platažno.

To je višegodišnja biljka. Stabljika bijelog šljeza može biti visoka od 50 do 100 i više cm. Cijela biljka izgleda kao da je prekrivena bijelim baršunom. Listovi su jajoliki, velike liske 5 do 10cm, spiralno poredani na stabljici. Iz pazušaca gornjih listova formiraju se cvjetovi koji su ljubičasto - bijeli ili bijeli. Cvijeta od juna do septembra.

Sljez se koristi u liječenju respiratornog sistema (astme, hroničnog bronhitisa, laringitisa), gastrointestinalnog trakta (peptičkog ulkusa, gastritisa, dijareje).

Koriste se i sakupljaju korijen, list, cvijet i sjeme. Korijen se sakuplja tokom oktobra kada ima najviše sluzi, a lišće i cvijet u vrijeme cvjetanja. Od cijele biljke korijen je najljekovitiji. Sakupljeni korijen se dobro opere, oguli se vanjski sloj i uzdužno presječe. Korijen je potrebno što prije osušiti. Osušen korijen treba da je bijel. Za 1kh suvog korijena potrebno je pripremiti 3 do 4kg svježeg.

Ukoliko se korijen potopi u vodu i isplivaju crvići to je znak da je korijen neupotrebljiv i treba ga baciti. List i cvijet se suše u hladovini na promajnom mjestu. Suši se u tankom sloju. Sušenje se može obaviti u sušarama pri temperaturi ne većoj od 40 do 50°C. Osušen šljez se čuva dobro zatvoren. Može se sačuvati do 3 godine. Najbolje ga je upotrebljavati kada je svjež, jer tada sadrži najviše sluzi.

Gajenje sljeza

Sljez je biljka koja se od davnina gaji u vrtovima. Danas postoje plantaže sljeza. Na istoj parceli ostaje dvije godine. U trećoj godini dobija na količini, ali opada kvalitet. Osim toga, česta je meta napada mnogih štetočina (buvača) i zbog toga je ekonomski isplativo gajenje tokom dvije godine. Sadnja i sjetva sjemena može da se obavi u jesen i proljeće. Može se sijati sjeme, saditi rasad ili dijeljeni korijen. Sjeme niče za mjesec dana na otvorenom polju.

Sjeme može da se posije u zatvorenom prostoru tokom oktobra i novembra. Dubina sjetve sjemena je 0,5 do 1cm. Sjeme na toplom, uz redovno zalijevanje, niče za 1 do 2 sedmice. Mlade sadnice mogu se presaditi u pojedinačne saksije veličine 10 do 15cm. Sadnice iznijeti napolje i saditi kada je prošla opasnost od mraza i temperature su veće od 10°C. Međuredni razmak prilikom sadnje je 60 do 70cm. Sljez voli da se zalijeva. Ovo je posebno važno tokom vrelih, ljetnih dana. Dobro podnosi niske temperature i do -20°C.

Upotreba sljeza

Sljez je izuzetno korisna biljka koja sadrži oko 75% ugljikohidrata, 30 do 35% sluzi, 10% pektina, tanin, masne materije, saharozu, mineralne materije, posebno je bogat sa fosforom.

Koristi se u liječenju respiratornog sistema (astme, hroničnog bronhitisa, laringitisa), gastrointestinalnog trakta (peptičkog ulkusa, gastritisa, dijareje).

Čaj od Sljeza

Ovaj čaj se priprema tako što se jedna kašika sljezovog lišća prelije sa 2 do 3dl ključale vode, poklopi i ostavi 10 minuta. Čaj se procijedi i pije lagano u gutljajima.

Macerat od sljeza

Uzeti 1 do 2 kašike korijena sljeza i potopiti u 2 do 4dl hladne vode tokom 2 do 3h. Nekoliko puta mućkati posudu. Na ovaj način će se izdvojiti samo sluz. Korijen nije poželjno kuhati ni prelijevati ključalom vodom, jer se tada izdvaja škrob koji će tekućinu učiniti gušćom, mutnom i pokvarljivom. To bi smanjilo ljekovitost. Koristi se kod upala sluznice urinarnih, spolnih, respiratornih i probavnih organa.

Sirup od sljeza broj 1

Da bi smo dobili sirup od šljeza treba uzeti 50g njegovog korijena i potopiti u 3dl vode sobne temperature tokom 12h. Nakon toga sadržaj procijediti i dodati 1kg meda ili voćnog sirupa (višnja, malina). Ovako pripremljen sirup se čuva u frižideru jer se brzo pokvari. Priprema se uvijek svjež i u količini koja nam je potreba u toku dana. Koristi se na taj način da se svaka 2h pije po jedna supena kašika.

Sirup od sljeza broj 2

Uzeti 2g izgnječenog korijena i staviti u gusto cijedilo, preliti sa smjesom 1g vinskog sirćeta i 45g vode. Ispirati korijen tom smjesom nekoliko puta tokom 1h. U 37g dobijenog rastvora dodati 67g šećera i zagrijati da se šećer otopi. Ovaj sirup se koristi u liječenju kašlja.

U gastronomiji se sljez koristi u izradi pudinga i želea.

Ne treba ga koristiti dugotrajno, jer može izazvati mučninu, povraćanje i alergijske reakcije i zato ga treba umjereno koristiti i pod nadzorom liječnika.

Upotreba u poljoprivredi

Zbog visokog sadržaja fosfora bijeli sljez, kao i crni sljez, može se koristiti kao sirovina za pripremu biljnih đubriva. Najčešće se koristi u kombinaciji sa koprivom i gavezom. Ovo đubrivo je prirodna zamjena za NPK đubrivo.

Đubrivo

Za pripremu đubriva potrebno je: 1,5kg koprive, 1,5kg gaveza i 1,5kg šljeza. Ove trave potopiti sa 50l vode i ostaviti da fermentišu tokom dvije sedmice. Đubrivo je spremno kada prestane da fermentiše (pjeni). Procijediti i koristiti odmah ili procijeđeno đubrivo čuvati na tamnom i hladnom mjestu (podrum) i koristiti ga po potrebi.

Medonosna je biljka i pčele rado posjećuju sljez.

Foto: Ranka Vojnović


Povezana biljna vrsta

Bijeli sljez

Bijeli sljez

Engleski naziv: White mallow, marsh-mallow | Latinski naziv: Althea officinalis L.

Bijeli sljez se mnogo koristi u narodnoj i naučnoj medicini i to korijen, list i cvijet. Raste u cijelom svijetu na vlažnim riječnim nanosima i na obalama kanala. Ljekovitost... Više [+]

Tagovi

Šljez Bijeli šljez Sirup od šljeza Đubrivo Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !