Gojivo Pecos je gnojivo dobiveno mješanjem i naknadnom reakcijom pa zadovoljava u jednom formulatu osnovne probleme tala – manjak željeza, alkilni manjak bora i manjak organske tvari.
Pecos je također obogaćen topivim magnezijem koji skupa sa sumporom i željezom stvaraju trajnost i kvalitet u tlu. Pecos također, zahvaljujući svojoj orginalnoj formulaciji, stvara odbojni efekt prema štetnicima u tlu kao i prema gljivičnim parazitima korjena biljke.
Pecos karakteristike:
- Fizički izgled: homogeni pelet, cilindričnog oblika, promjera 3-4 mm i prosječne dužine 5-7 mm
- Pecos je gnojivo dobiveno miješanjem i naknadnom reakcijom; napredan jer zadovoljava u jednom formulatu osnovne probleme tla; manjak željeza (Fe), alkalni pH, manjak bora (B), manjak organske tvari.
- Bogatstvo Pecos-a je nadopunjeno prisustvom topivog magnezija (5 kg na 100 kg proizvoda) koje zajedno sa sumporom i željezom daje i uzdiže sve aspekte kvaliteta okusa, izgleda i trajnosti kroz vrijeme voća i povrća.
- Zahvaljujući svojoj originalnoj i inovativnoj formulaciji odbija životinje u tlu (krtice i glodari) kao i gljivične parazite korijena biljke; to se posebno vidi kod povrtlarskih kultura (lubenica, dinja, krompir i paradajz).
Pecos kao hranjivo:
- Pecos se pokazao kao odličan proizvod za kvalitetno vinogradarstvo; daje sve elemente kako organsku tvar i meso — mikro elemente, koji pospješuju ograničavanje vegetativnog rasta u korist komponenata koji opet djeluju na formiranje završnih aroma vina.
- Pecos je proizvod koji se mnogo koristi za povrtlarske kulture na polju, kao što su industrijski paradajz, dinja, lubenica, luk, češnjak (bijeli luk); isto tako nalazi primjenu u stakleničkoj proizvodnji jagoda, konzumnog paradajza, patlidžana i u cijelom području uzgoja prijesadnica.
Upotreba Pecos-a na kulturama gdje se primjenjuje navodnjavanje, stvara idealan odnos između onog što donosi voda i unosa korijena, stvarajući idealan trenutak da se to dogodi (djelomična acidifikacija tla, unos umičnih tvari koje povećavaju kapacitet razmjene meso elemenata u vidu topivih soli).