Čisti humus

Tip: Organska gnojiva
Proizvođač: Humus Trbuščić

Čisti humus organsko je gnojivo dobiveno preradom stočnog gnoja i biljnog otpada djelovanjem kalifornijskih glista. Nezamjenjivo je prirodno organsko gnojivo.

Preporučuje se primjena u osnovnoj gnojidbi svih poljoprivrednih kultura i u prihrani povrćarskih kultura i ukrasnog bilja. Primjenjuje se također u pripremi uzgojnih supstrata kao najkvalitetnija sirovina.

Humus kalifornijskih glista proizveden je iz kvalitetnog stajskog gnoja radom glista pri čemu se koncentriraju korisni mineralni sastojci, a organska tvar prelazi u za biljke najpogodniji oblik. Pri tome nestaju štetne bakterije, a iznimno se umnože humusni mikroorganizmi koji čine najvredniji dio ovog humusa. Kvalitetan humus ima sitnozrnatu, sipku strukturu i uzornu vlažnost. Zbog toga se humus ne smije nikada osušiti prije i u toku upotrebe – sitni humus gubi veliki dio hranidbene vrijednosti. 

Upotreba humusa:

  • Lončanice se mogu prihranjivati tokom cijele godine dodavanjem do 5% volumena posude (1-2 supene kašike za lončić promjera 12 cm ili odgovarajuća količina za veće posude). Humus se umiješa u površinski sloj zemlje i dobro zalije. Kod presađivanja se na litar tresetne "zemlje za cvijeće" dodaje do 0,1 litre humusa.
  • Za uzgoj presadnica cvijeća i povrća ne treba dodavati više od 1 – 2 supene kašike humusa na litar pjeskovito – tresetne smjese. Prilikom presađivanja presadnica stavlja se u svaku jamicu 0,5 dl humusa, neposredno uz korijen.
  • Kod sadnje voćaka, vinove loze i maslina u svaku se jamu stavlja 0,5 – 2 litra humusa oko korijena, mješajući s usitnjenim tlom. Prihrana voćaka i loze vrši se ukopavanjem u površinski sloj 0,5 – l litra humusa po m2 tla u krugu krošnje. Poželjno je zaliti poslije sadnje.
N P K
2,56% 1,36% 2,16%