Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška poljoprivredi
  • 23.04.2020. 19:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Podjela besplatnih plastenika u toku, pomoć će dobiti i malinari i pčelari

Kada prođe pandemija, vrlo je izvjesno da se svi mi suočimo sa besparicom i raznim ograničenjima. Zato i jesmo odlučili da svima koji podnesu zahtjev, dodijelimo plastenike, poručuju iz sarajevske općine Stari Grad.

Foto: Bigstockphoto/Nikola S
  • 3.192
  • 550
  • 0

Svim poljoprivrednim proizvođačima koji su se početkom 2020. godine prijavili za dodjelu plastenika, isti će biti podjeljeni u sarajevskoj općini Stari Grad, stoji na zvaničnoj stranici ove Općine. 

U pitanju je 28 porodica, koje će pri tom dobiti još i potrebni sadni materijal i na taj načini biti će im olakšano obrađivanje zemljišta, kao i ublažavanje posljedica pandemije. 

Prvi plastenici već podijeljeni

Iz Općine ističu kako će podržati sve građane koji se odluče za sjetvu na otvorenom, ali isto tako i pčelare i uzgajivače malina. Načelnik Starog Grada,  Ibrahim Hadžibajrić, donijeo je odluku da se svi dospjeli zahtjevi obrade po hitnom postupku a takođe je i lično danas obišao jednog proizvođača. 

"Kada prođe pandemija, vrlo je izvjesno da se svi mi suočimo sa besparicom i raznim ograničenjima. Zato i jesmo odlučili da svima koji podnesu zahtjev, dodijelimo plastenike. Pomoćićemo i onima koji namjeravaju sijati u svojim baštama i na otvorenom polju. Za sada je prijavljeno oko 110 poljoprivrednika i njima ćemo pomoći i kod nabavke sjemena. Ovo je prilika da se okrenemo sopstvenom radu i obradi naše zemlje", naveo je Hadžibajrić. 

Prvih pet plastenika, površine 100 kvadratnih metara sa kompletnom pratećom opremom, podijeljeno je i osposobljeno u toku ove sedmice. Preostali su manje veličine, 50 m2 i oni će biti isporučeni u što kraćem vremenskom roku. Pored plastenika, podijeliće se i oko 6.000 sadnica paradajza i paprike. 

Podrška i privrednicima

Poljoprivrednicima koji drže pčele, dodijeliti će se 34 košnice sa 34 roja pčela, isto tako u skladu sa zahtjevima koji su ranije predali. Nisu zaboravljeni ni uzgajivači malina koji su tražili pomoć u održavanju svojih zasada. 

Pored navednih podrška proizvodnji, Općinski štab civilne zaštite Stari Grad prvi je donio odluku o pomoći privrednim subjektima kojima je usljed korona virusa zabranjen rad pa sada trpe velike posljedice.

"Mi smo bili prvi u BiH koji su još u martu donijeli odluku o umanjenju zakupnina za 50 posto za poslovne prostore u vlasništvu općine i javne površine, a za april smo donijeli odluku o potpunom oslobađanju od plaćanja zakupa. Željeli smo da takvom odlukom podstaknemo i ostale nivoe vlasti da isto postupe i to se desilo. Na taj način smo privrednicima olakšali barem dio tereta i to je ono što mi možemo učiniti na općinskom nivou, ostalo je na nivou Kantona, a prije svega FBiH", zaključuje Hadžibajrić.


Tagovi

Podjela plastenika Nabavka sjemena Sadnice paradajza i paprike Ibrahim Hadžibajrić Obrađivanje zemljišta Pčelari Uzgajivači malina Privredni subjekti Umanjenje zakupnina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !