Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada FBiH
  • 02.06.2022. 13:30

Za poticaje veterinarstvu 2,5 miliona KM - šta uključuje program?

U svrhu ispunjenja uslova za izvoz mlijeka na tržište EU, kao i tržište susjednih zemalja, neophodno je provesti dijagnostičko ispitivanje mliječnih goveda na brucelozu, tuberkulozu i enzootsku leukozu

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 168
  • 38
  • 0

Vlada Federacije BiH usvojila je danas program poticaja veterinarstvu, utvrđen budžetom za 2022. godinu, u iznosu od 2.500.000 KM. On obuhvata sredstva predviđena za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, kao i sredstva namijenjena za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica animalnog porijekla. Dio ovih aktivnosti finansirat će Ured za veterinarstvo BiH.

Programom je, pored ostalog, obuhvaćeno finansiranje provođenja mjera sprječavanja širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti koje su zakonska obaveza.

Dijagnostičko ispitivanje

U svrhu ispunjenja uslova za izvoz mlijeka na tržište EU, kao i tržište susjednih zemalja, neophodno je provesti dijagnostičko ispitivanje mliječnih goveda na brucelozu, tuberkulozu i enzootsku leukozu. Iz programa će se finansirati provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja veterinarskim stanicama koje imaju dodijeljeno područje djelovanja u skladu s Pravilnikom o uslovima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti i dodjelu područja djelovanja.

"Također, finansirat će se dijagnostičko ispitivanje na brucelozu, tuberkulozu i enzootsku leukozu svih ženskih goveda i njihovog ženskog podmlatka namijenjenog za daljnji uzgoj. Na tuberkulozu će se ispitati sva ženska grla starija od šest sedmica, na brucelozu starija od 12 mjeseci, a na enzootsku leukozu starija od 24 mjeseca pod uslovom da period od prethodnog ispitivanja na sve tri bolesti nije kraći od šest mjeseci", stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Vakcinacija ovaca i koza protiv bruceloze provodit će se na cijelom području FBiH, a sredstva za vakcinacije malih preživara protiv bruceloze osigurat će Ured za veterinarstvo BiH, koji će propisati sve detalje o načinu provođenja i uslovima za njenu realizaciju. Dijagnostičko ispitivanje službenih uzoraka na prisutnost salmonele kod žive peradi provest će se na odobrenim ili registriranim farmama, s ciljem provjere njihovih programa samokontrole, a prema posebnom planu kojeg će donijeti Federalno ministarstvo poljoprivrede.

Doneseno uputstvo o vakcinaciji protiv bruceloze u BiH

Programom je predviđeno finansiranje ispitivanja krvi životinja u slučaju pobačaja na brucelozu, Q-groznicu i leptospirozu, te na infektivnu anemiju kopitara. Službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla provest će se u skladu s posebnim planom kojeg će donijeti resorno federalno ministarstvo. Finansirat će se i ispitivanje divljih životinja i životinja na imanjima, u slučaju pojave bolesti zoonotičnog karaktera, bolesti plavog jezika i drugih bolesti koje se sporadično javljaju, a čija pojava može značajno uticati na zdravlje životinja ili imati značajne ekonomske posljedice.

Nadležna ministarstva

U skladu s važećim Pravilnikom o postupku isplate naknade štete za neškodljivo uklonjene seropozitivne životinje, nastavit će se finansirati nadoknada vlasnicima uginulih, ubijenih ili zaklanih i neškodljivo uklonjenih životinja u iznosu od 50 posto procijenjene vrijednosti životinje.

"Proizvodnja sigurnog proizvoda i dalje je osnovni cilj realizacije ovog programa, s tim razlogom provodi se službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla kako bi se utvrdile smjernice za daljnje preventivno djelovanje. Korisnici su veterinarske stanice i ustanove koje u skladu sa Zakonom o veterinarstvu provode veterinarsku djelatnost, fizička i pravna lica - vlasnici neškodljivo uklonjenih životinja. Pravo na finansijska sredstva odobravat će se fizičkim i pravnim licima koji ispune uslove utvrđene ovim programom", navedeno je.

Za realizaciju danas donesene Odluke zadužena su federalna ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.


Tagovi

Veterinarstvo Bruceloza Tuberkuloza Enzootska leukoza Izvoz mlijeka Goveda Ovce Koze Perad Vlada FBiH Vakcinacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.