Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji u RS
  • 11.09.2023. 16:30

Za kozare i ovčare 2 miliona KM - prijave do kraja septembra

Novim pravilnikom predviđeno da, umjesto 100, korisnik podsticaja u svom stadu mora da ima najmanje 50 grla.

Foto: Martina K. Antelj
  • 95
  • 6
  • 0

Iz agrarnog budžeta Republike Srpske ove godine će biti izdvojeno dva miliona maraka za podršku ovčarstvu i kozarstvu. Zahtjevi za poticaje mogu se podnijeto do kraja septembra.

U protekle četiri godine za ovu stočarsku proizvodnju izdvajano je 800 hiljada godišnje, a premirano je oko 40 hiljada grla. Novim pravilnikom predviđeno da, umjesto 100, korisnik podsticaja u svom stadu mora da ima najmanje 50 grla.

Prema riječima resornog ministra Save Minića, Vlada RS je uspjela osigurati i  da cijena vakcina protiv bruceloze ostane 3,5 KM. On je apelovao da uzgajivači primjenjuju sve moguće mjere za sprečavanje pojave bolesti i rade više na poboljšanju uzgojno-selekcijske strukture stada.

Planirate živjeti na selu? Ovo je TOP 6 životinja koje možete uzgajati

Istakao je i kako će resorsno ministarstvo u saradnji sa uzgajivačima ovaca i koza raditi na obezbjeđivanju boljih uslova na farmama, podsticajima za izgradnju i opremanje objekata farmi i nabavku poljoprivredne mehanizacije.

"Zbog pojave afričke kuge svinja, potražnja za ovčijim i kozijim mesom sigurno će biti veća i uzgajivači moraju da se pripreme za otvoreno tržište i ponude što kvalitetniji i konkurentniji proizvod", naglasio je Minić.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Poticaji Ovčarstvo Kozarstvo Savo Minić Podrška proizvodnji Stočastvo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.